likeBalaton.hu | 2024.02.25. 08:00
Visszatért Badacsonylábdihegyre az első barázdabillegető a teleléséből
Újabb csodálatos madárfaj első példánya tért vissza hazánkba a teleléséből. Badacsonylábdihegynél már barázdabillegetőt is megfigyelhetünk.

– Ma reggelre megérkezett az első barázdabillegető Badacsonylábdihegyre. Itt van vége a télnek – adta hírül Somogyi László. A balatoni túravezető a gyönyörű madárról egy fényképet is tudott készíteni. A Lelépő hivatalos Facebook csoportjában megosztott felvételen jól látható, hogy a madár egy háztetőre szállt le, hogy onnan gyönyörködjön a tájban.

A barázdabillegetőről

Eurázsiai elterjedésű faj, hazánkban mindenütt megtalálható, általánosan elterjedt énekesmadarunk a barázdabillegető. Főleg rovarevő, de csigákkal is táplálkozik. Fiókáit vízhez kötődő ízeltlábúakkal, legyekkel, szúnyogokkal, hernyókkal eteti.

A hazai állomány rövidtávú vonuló, a fagyok beálltával délebbre húzódik, de az idő enyhülésekor hamar megjelenik. Ősszel nagyobb, több százas csapatokba is verődhet.

Megtelepedését elősegíthetjük az úgynevezett C-típusú mesterséges odú kihelyezésével.

Illusztráció

A barázdabillegető szaporodásáról

Gyakran költ kertekben, épületeken. Fészkelőhelyét tekintve rendkívül alkalmazkodóképes, a fészek fedettségéhez viszont többnyire ragaszkodik, ezen kívül kedveli a vízpart közelségét is. A fészek építését többnyire a tojó végzi, a hím az alapanyag szállításában segít.

A fészek anyaga nagyon változatos, szinte bármit felhasznál, amit megfelelőnek talál.

Fotó: Illusztráció, DKA

Sokszor találhatunk a fészekben mesterséges anyagokat is. A belsejét a barázdabillegető mindig puha tollakkal, szőrökkel, szöszökkel béleli. Fészekalja öt-hat tojásból áll, a kotlásban a hím is segít. Évente két-három fészekaljat nevel.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: lelepo.hu
Nyitókép: lelepo.hu/Somogyi László

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva