Mészáros Annarózsa | 2024.04.08. 08:00
Remek tételek kerültek a palackokba 2023-ban – 2. rész
Idén is körbekérdeztük a badacsonyi és a Szent György-hegyi borászokat miként értékelik az elmúlt évet és milyen reményeket fűznek az előttük állóhoz. Most Borbély Tamás, Sike Balázs, Földi Bálint, Váli Péter avat be a műhelytitkokba. Kardos Gábor gondolatai a megújult, megszépült Badacsonyról .

Borbély Pincészet

Borbély Tamás
Fotó: Szijártó János

– A ’23-as évünk az egész ágazatot tekintve egy nehéz év volt – számol be a tavalyi évről Borbély Tamás. – Nagyon csapadékos, ami az egyik oldalról nézve sok jót is adott, hiszen feltöltődött a talaj. A csapadék mellett a nagy melegnek köszönhetően a növényvédelemben munkás évet zártunk. Szerencsére birtokon belül sikerült a betegségeket megelőzni, így azzal nem volt problémánk. De a szüretnél is, ez a meleg, valamint a hirtelen érések rengeteget feladatot adtak. Nagyon összejöttek az érések: az eleje viszonylag jól kicsúszott és nagyjából a sokéves átlagban indultak a szüretek. Viszont a későbbi fajták olaszok, kéknyelű, rózsakövek, furmintok pedig jöttek nagyon előre, így gyakorlatilag egy hónapon belül lement a szüret nagy része. Minőségben viszont nagyon jó évjáratról beszélhetünk, ha a mennyiség kicsit szolidabb is a korábbiakhoz képest. Az enyhe tél után ez a csapadékos időszak nem tett jót, a virágzásnál már látszott, hogy azért vitte el valamennyit az időjárás. Ez országos átlagban is, a birtokon belül is látszódik, de a szükséges mennyiségek azért a fajtákból lejöttek. Volt terület, amin több volt a veszteség, volt ahol kevesebb, azért az a közel 30% az megvan, ami az országos átlagban és a birtokra is igaz. A minőségek jók itt is, most kóstolható már három tétel a 2023-sok közül. A Tomaj – a rózsakő-olasz-kéknyelű házasítás – a Veszprém vármegyei Palackos Borok Versenyén aranyérmet kapott. Bízom benne, hogy a boraink több helyen is jól szerepelnek és jó díjakat hoznak majd. Én szeretem ezt az évjáratot, mert sikerült jó szüret időpontokkal jó kis savakat összetenni, nagyon jó gyümölcsösséggel. Idén volt egy kis fagyban részünk, így a termésmennyiségben nyoma lesz ennek, de talán ez még nem drasztikus. A rügyek nem nyíltak ki teljesen, így ennek köszönhetően azért még a burok rajtuk van, nyilván 100 százalékos károkat nem okozott, de biztos lesznek fajták, egy-egy tőke akár, ami majd kevesebbet fog adni.

 

 

Válibor

Váli Péter
Fotó: válibor

– Én nagyon szerettem a 2023-as évet, óriási mázlink volt, mert rengeteg jégeső volt, de megúsztuk a dolgot – hálálkodik Váli Péter. – Sajnos a Balaton-felvidéken nagyon sok kollégának a szőlőjét elverte a jég. Nekünk volt, hogy 100 méteren múlott, de megőriztük, meg tudtuk őrizni a termést. Nagy-nagy köszönet a Sorsnak! Amik viszont bekerültek a pincébe, azokból egészen kiváló borok születnek. Még most is alakul, de bizakodó vagyok. Nálunk Badacsonyban egyelőre nem okozott gondot, de 2024-nek még az elején vagyunk és sok munkát remélek ettől az évtől!

 

Skizobor

Sike Balázs
Forrás: skizobor

– Hozzám nagyon közel áll az évjárat, mégha nehezebb is volt a csapadék végett – mondja Sike Balázs. – A csapadék eloszlása, illetve a hőmérséklet, a vegetációs idő a megszokottól eltérő alakulása miatt. Mindenesetre nekünk szerencsénk volt, mert kevésbé érintette a stressz a szőlőinket, mert sikerült őket megvédeni növényvédelmileg, és egy kiegyensúlyozott minőséget sikerült szüretelni. Savval, cukorral, aromatikával egy ígéretes évjárattal van dolgunk, némelyik fajtánál talán egy-fél alkoholfokkal alacsonyabban járunk, de az aromák meghozzák az egyensúlyt. Így összességében egy értékes évjáratot eredményezett. A zöld munkákkal kapcsolatban: a metszés és a lekötözés kész. Hogy milyen lesz a 24-es év, azt nehéz megjósolni, az biztos, hogy a csapadékkal való feltöltöttsége a talajnak az rendben van, így kaptunk egy jó kiindulási alapot, illetve a rügy differenciálódás is vélhetően ennek megfelelően alakult az előző évben. Tehát tehát az előzmények, a mostani potenciálunk amivel az évjárat előtt állunk az ígéretesnek tűnik. Mindent az dönt el, hogy a kritikus időszakban milyen lesz az idő és ezáltal az évjárat.

 

Sabar Borház

Földi Bálint
Fotó: Borárum

– Avval kezdeném, hogy a 2024-tól könnyebb évet várok, mint a 23-as volt, mert nehezebbet aligha várhatnék – vág a közepébe Földi Bálint. – Ez egy szörnyű nehéz év volt, de szerencsére a borok minőségén ez nem látszik meg. Sőt, még talán picit intenzívebbek, testesebbek is a borok, még ha mennyiségben kevesebbet is tudtunk szüretelni.. Mégha mennyiségben kevesebbet tudtunk szüretelni. Sokkal jobb lett és sokkal több, mint amennyit az évjárat közepe táján láttunk, mert akkor mindenki katasztrófát vélt vizionálni – nem alaptalanul. Akkor még augusztus elejére kaptunk egy jégesőt. De körülbelül a fele évjáratot már lepalackoztuk, a másik fele hordóban érik. Pár hónap érleléssel a kéknyelűt, az olaszrizlingeknek a fahordós részét, illetve a vöröseket még hagyjuk. A reduktív tételek elkészültek, a szürkebarát palackban!

 

Kardos Gábor Badacsonyról

Kardos Gábor
Fotó: Mihály Szilvia

– 2024 nagyon jó lesz a Badacsonyra nézve, mert bízunk benne, hogy a ’23-as nagy felújítások beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Megújult a badacsonyi móló, elkészült a Tátika és az egész tér egy friss, modern, szép külsőt kapott – mondja Kardos Gábor a Gasztrohegy ötletgazdája, a Balatoni Kör alapítója. – Nagy fejlemény, hogy most már Badacsonytomaj is egy turisztikailag is izgalmasabbá váló térré vált azáltal, hogy lett egy gyönyörű főtér a templomnál, s az ott a beinduló gasztro élettel egy új településközpont, turisztikai vonzóerő alakul ki. Ez szerintem a legfontosabb új fejlemény, mert ilyen eddig nem volt. Eddig az volt a mondás, illetve az volt az urbanisztikai valóság, hogy a badacsonyi turizmus nem Tomajban van, noha a település központja az lenne, hanem a badacsonyi mólónál. De ez most változhat annyiban, hogy ebben a városközpontban is egyre inkább fogják látni a vállalkozók a fantáziát, így kialakulhat az, Badacsonytomaj is legyen egy bor- és gasztro turisztikai központ – ennek okán remélem, hogy a vendégek nagyon jól fogják magukat érezni!

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva