Szijártó János | 2024.04.22. 12:00
Szezonnyitó koszorúzás új hajó avatásával
Régi hagyomány folytatásaként koszorúzták meg a Balatont szombaton a Badacsony–Fonyód közötti hajózási évadnyitó alkalmából. A program ezúttal az új, Tomaj névre keresztelt katamarán avatásával egészült ki.

Megindult a hajóforgalom Badacsony és Fonyód között a szombati hagyományos évadnyitóval, ami egyben jó alkalmat adott a két település vezetésének, képviseletének az egymással való találkozásra. Ráadásul a résztvevők megtekinthették kívülről, belülről az új Tomaj névre keresztelt katamaránt, amelyet a két part közötti úton ki is próbálhattak.

A koszorúzás előtti pillanatok a Tomaj katamarán fedélzetén

A koszorúzás előtti pillanatok a Tomaj katamarán fedélzetén Fotó: Szijártó János/Napló

Az idén Badacsony volt a házigazda, így délelőtt ők hajóztak át a déli oldalra, ahol fúvószenével, huszárok alkotta díszsorfallal, itallal és harapnivalóval fogadták az északi szomszédokat. Fél órával később indult vissza a Tomaj katamarán, fedélzetén immár a fonyódi küldöttséggel. A tó közepén kis időre megállt a hajó, és a két szomszédvár polgármesterei együtt koszorúzták meg a Balatont. A badacsonyi kikötőben Krisztin N. László badacsonytomaji polgármester köszöntötte a vendégeket, köztük külön Fonyód polgármesterét, Hidvégi Józsefet, Móring József Attilát, Somogy vármegyei országgyűlési képviselőt, Bíró Norbertet, a Somogy vármegyei közgyűlés elnökét és Veigl Gábort, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatóját.

Krisztin N. László badacsonytomaji polgármester köszöntötte a hajózási évadnyitó résztvevőit Badacsonyban

Krisztin N. László badacsonytomaji polgármester köszöntötte a hajózási évadnyitó résztvevőit Badacsonyban Fotó: Szijártó János/Napló

Mint mondta, a hajózási évadnyitó a két település barátságáról és együttműködéséről szól. Krisztin N. László mindezek jegyében gratulált Fonyódnak azért, hogy ma a legintenzívebben fejlődő Balaton-parti települések között tartják számon. Természetesen, tette hozzá, Badacsonytomaj is büszke lehet több jelentős fejlesztésére, mint például a Tátika és környezete megújítására, valamint a Tomaj névre keresztelt hajóra.
Hidvégi József fonyódi polgármester azt hangsúlyozta, hogy ezúttal is örömmel érkeztek Badacsonyba, és a sokéves barátság azt bizonyítja, hogy a víz nem elválasztja, hanem összeköti a két szemben lévő várost. Felhívta a figyelmet arra, hogy számos olyan turisztikai fejlesztés valósult meg Fonyódon az elmúlt években, amiért érdemes hozzájuk áthajózni, ráadásul Badacsony Fonyódról a legszebb.

Badacsony tényleg Fonyódról, vagy legalábbis az odatartó hajóról a legszebb

Badacsony tényleg Fonyódról, vagy legalábbis az odatartó hajóról a legszebb Fotó: Szijártó János / Napló

Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója arról beszélt, hogy az új katamarán nem véletlenül kapta a Tomaj nevet, hiszen Fonyód és Badacsony között szállítja majd az utasokat, természetesen a többi, régebbi, de kitűnő állapotú hajóval együtt. Az utasforgalomról szólva elmondta, hogy itt folyamatos a növekedés, és a Balatonnál ez a legforgalmasabb személyhajózási útvonal. Évente mintegy 200 ezer ember kel át hajóval Badacsony és Fonyód között, és ez a szám várhatóan a fejlesztések révén idén tovább emelkedik majd.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva