Mihály Szilvia | 2019.12.02. 19:00
Télen a Balaton közepén? Nem kérdés.
A Balatoni Kör Gasztropikniken ezernyi balatoni élmény ért bennünket! Kóstoltunk bort a tó közepén, ettünk kakastaréjt és békacombot, leteszteltük a legjobb balatoni pezsgőket, és körbesétáltuk Badacsonyt!

Újra Badacsonyban piknikeztünk, és ragyogó napsütéssel várt bennünket a hegy és a Balaton. Az idei piknik újdonsága, hogy földön és vízen is borozhattunk, ugyanis Luszi, a Balaton egész évben közlekedő fűtött hajója is várta a kikötőben a gasztroturistákat. Egly Márk, a Bujdosó birtok és a Laposa pincészet borait kóstolhattuk a meleg kabinban és a kissé szeles fedélzeten, de nem volt túl hideg, mindenki elkészítette a sapka-sálas szelfijét is a víz közepén.

A balatoni szél – finoman szólva – vérpezsdítő volt Fotó: Mihály Szilvia

Laposa Bence, a Balatoni kör elnöke elmondta, hogy egyre népszerűbbek a Gasztropiknik rendezvények, minden alkalomra nagyon izgalmas dolgokkal készülnek a Balatoni körös vendéglátók, hogy megmutassák, a Balaton minden évszakban csábító célpont.

– A körön belül minden tag számára fontosak a Gasztropiknik rendezvények. Ez ugyanannyira szól a vendégről, a vendéglátásról, mint az együtt eltöltött időről. A fűtött sátorban a friss Terasznál mindenki kínál valami meghökkentő ízt a vendégeknek, még a hagyományosnak gondolt húslevesen is tudnak csavarni a séfek. Jobbnál-jobb ételek, borok, pálinkák és sütemények szerepelnek a kínálatban, én személy szerint nagyon boldog vagyok, hogy ma itt lehetünk. A rendezvény különlegessége, hogy nem csak a hegyen, hanem itt, Luszin is tartunk borkóstolót a vendégeknek.

Borkostoló a Balaton közepén

Közzétette: Balatoni KÖR – 2019. november 30., szombat

Tóth Balázs, a Balatoni kör alelnöke mutatta be nekünk Luszit. Mint mondta, európai példák már bebizonyították, hogy van kereslet Balaton méretű tavakon az egész éves hajóforgalomra. Luszi május óta üzemel, és addig közlekedik, míg a tó be nem fagy, borvacsorák, borkóstolók, Mikulás hajózás, naplemente túrák várnak ránk télen is a fedélzeten.

– Hány fős a hajó?
– 12 fő, plusz a személyzet fér el a hajón, baráti társaságok, családok számára is ideális.

– Bár fűtött a hajó, mi a novemberi napsütésben is kint vagyunk a fedélzeten.
– Ez egy általános dolog – nevet Balázs. – Akármilyen hideg van, az emberek kivágynak a hajóból. Nem volt még olyan hideg, hogy ne mentek volna ki a hajó orrába, vagy ide fel a teraszra a vendégek. Csak ruházat kérdése, és télen is élvezhetjük a hajózást.

Nem mindenkni fázott 🙂 Fotó: Mihály Szilvia

Igaza van Tóth Balázsnak, érdemes a fedélzetről gyönyörködni ebben a látványban, a Balatonon hajózni télen még menőbb, mint nyáron:

Így érkeztünk vissza a badacsonyi kikötőbe:

A frissTerasz előtti téren a gyerekek már birtokba vették a hordókból készített fa játszóteret, a fűtött sátorban pedig borok, sütemények és ételkülönlegességek vártak ránk.

Már a beharangozó étlapot átnézve biztos voltam abban, hogy a békát és kakastaréjt meg fogom kóstolni. A Neked főztem csapata meghökkentő ételei kellemes csalódást okoztak. Békát ettem már korábban, de itt ma nem hagyományos, rántott békacombot készítettek. Elöljáróban gyorsan leszögezem, ezek nem balatoni békák, hanem békafarmon tenyésztett kecskebékák voltak currys, kókusztejes, chilis, gyömbéres mártásban rizslepénnyel.

A kakastaréj nagyanyáink húslevesébe még belekerült anno, mi már finnyásan húzzuk el a szánkat, ha arra gondolunk, bele kell harapni ebbe a fura formájú falatba.
Milyen az állaga, milyen az íze? Bevallom hősiesen, elsőre kicsit gyanakodtam én is, de teljesen lenyűgözött. Puha, omlós és nagyon finom a rántott kakastaréj. Talán a malacfülhöz tudnám a legjobban hasonlítani.

Fotó: Nagy Kornélia

Horváth Csongor gyerekkori kedvence volt a rántott kakastaréj, édesanyja receptjét újították meg kicsit fine dining, kicsit street food stílusban újragondolva. Sáfrányos, fokhagymás, snidlinges majonézt és bébispenótot kínáltak hozzá.

– Milyen a vendégek körében a kakastaréj fogadtatása?
– Nagyon pozitív, sokaknak juttatja eszébe a gyerekkora ízeit, de akik még nem kóstolták, azok is kipróbálják. Már volt olyan vendég, aki visszajött, annyira ízlett neki. A koncepciónk szerint a a régi ízekből kreálunk valami újat. Egy ilyen rendezvényen be tudunk mutatni olyan meglepő ételeket, amit a hétköznapi kínálatban nem ilyen köntösben adunk.
A kakastaréj és a béka nem populáris alapanyag, a lellei piknikre is kacsanyelvvel és vérpudinggal készülünk. Azt üzenjük ezekkel az ételekkel a vendégeknek, hogy ki kell próbálni mindent, a Gasztropiknik közönsége nyitott ezekre a különlegesebb alapanyagokra is.

Aki nem volt ennyire bevállalós, az természetesen kóstolhatott többek között pulled pork szendvicset, tépett szarvaslapockát, cékla-, savanyúkáposzta- vagy csicsóka krémlevest, volt újragondolt tökfőzelék, lúdlábtorta és mákos pite is. Akár a hagyományosabb, akár a modernebb ízeket kerestük, mindenhez passzoltak a balatoni körös borok, és nem hiányozhattak a kínálatból Pach Gábor pálinkái és ginje sem.

Fotó: Nagy Kornélia

A vízimentők a rendezvénysátorban is gondoskodtak a biztonságunkról, ülőpárnát kaptunk, hogy ne fázzunk fel a padokon. A szervezetet az ajándéktárgyaik megvásárlásával támogatni is lehetett, adományodat az alábbi linken megadott számlaszámra is eljuttathatod nekik. Nem lehetünk elég hálásak a munkájukért!

Fotó: Nagy Kornélia

Nézd meg a novemberi badacsonyi Gasztropiknik képeit:

 

A Gasztropiknik következő állomásán december 7-én Balatonlellén várnak a Balatoni Kör éttermei!

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva