likeBalaton.hu | 2021.01.20. 10:00
Téli túratippek Badacsonyban!
A téli Badacsony régió mintha egy elvarázsolt birodalom lenne, a végtelen csend, a pőre fák és a hó birodalma. A nyár életteli vibrálása és az ősz aranyló, tüzes színei után az ezüstös fehér dominál, és a derűs téli napokon mintha az egész környék ragyogna a napfényben.

A koronavírus okozta korlátozások idején is nagyon fontos az egészséges életmód és a mozgás. Így ajánljuk vegyetek elő egy meleg kabátot, sapkát, öltözzetek rétegesen, és induljatok ki a szabadba.

A téli aranyhíd
Fotó: Tourinform Badacsony

Járjátok körbe és fedezzétek fel a Badacsony Régió tanösvényeit!

Badacsony –Tűzgyűrű tanösvény (korábban Geológiai és Botanikai Tanösvény)

A badacsonyi Tűzgyűrű tanösvény egy 4,6 km hosszú kört leírva a Szegedy Róza-ház feletti Rózsakő parkolóból indul.
A tíz állomásból álló ösvényt végigjárva bepillantást nyerhettek a vulkánok világába, illetve megismerhetitek a Badacsony és a Balaton kialakulását. Közérthető formában tudhatjátok meg, hogy a Föld külső és belső erői miként alakították ki a mai képére a Badacsonyt, minek köszönhetjük a méltóságteljes bazaltorgonák, kőbástyák és kőzsákok születését.
A túra során érdekes információkat találtok a legismertebb vulkánunkat felépítő kőzetek keletkezéséről, fajtáiról, felhasználásáról és a vulkanikus területeken elterjedt szőlőkultúráról.

Elképesztő a téli panoráma
Fotó: Tourinform Badacsony

A tanösvény másik két „testvérével” (Szent György-hegy, Káli-medence) együtt az Interreg Dunai GeoTúra projekt keretében 2019-ben létesült, és közösen mutatják be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által alapított és fenntartott Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark különösen gazdag vulkáni örökségét.

Szigliget – Kamon- kő tanösvény

Az ösvény a szigligeti templomtól indul, majd ugyanoda visszaérkezik a kék T jelzést követve. Nevét egy vulkanikus eredetű sziklavonulatról kapta.
A túra során a Balaton-part legszebb településének természeti és környezeti értékeit ismerhetitek meg. A tanösvény végigvezet a falu hangulatos utcáin, bemutatva a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetét. Megtekinthettek egy Árpád-kori templomot, az erdőbe érve pedig olvashattok a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról, geológiai múltjáról.
A tanösvény 6 km hosszú.

Hihetetlen, ahogy ropog a hó a lábunk alatt
Fotó: Tourinform Badacsony

Szent György-hegy – Bazaltorgonák tanösvény

A volt raposkai bányaudvarból indul a 4 km hosszú, hét állomásból álló tanösvény.
Az első ismertető tábla a Szent György-hegy földtörténetét mutatja be, majd a növényvilág és a „jégbarlang” állomásai után, a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel az út a 414 méteres csúcsig.
A hegytetőn egy újabb tájékoztató segítségével azonosíthatjátok az elétek táruló csodálatos panorámát. A közel 2 óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának megismertetésével végződik. A sétaút jelképéül szolgál a hegyen is élő, védettséget élvező fűrészlábú szöcske, mely minden állomásnál megjelenik az adott témához alkalmazkodva.

Téli túra a bazaltorgonák tövében
Fotó: Tourinform Badacsony

Kékkút – Theodora tanösvény

A tanösvény a Káli-medence szívében a kékkúti forrásától indul, majd a Sásdi patak mentén a Kornyi-tó irányában halad. A tavat északi irányból megkerülve a kővágóörsi Mosóház-forrás érintésével tér vissza Kékkútra.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva