Mihály Szilvia | 2018.11.24. 12:00
Településbemutató – Szigliget
A Badacsony szomszédságában fekvő települést érdemes felvenni a balatoni listára, akár bortúrára, akár várnéző kirándulásra vagy hajózásra indulunk. Meseszép, nyugodt falu, azonnal szerelembe esik bárki a macskaköves utaktól, nádtetős házaktól és pazar kilátástól.

A Szigligeti várat már messziről észreveszi az utazó, a falu melletti jegenyefasor, az útszéli rétek szénaboglyái között elhaladva a 71-es útról biciklivel és autóval is könnyen eljuthatunk ebbe a meseszép falucskába. A falunak nincs főútvonala és vasúti megállója, egy kicsi félszigeten fekszik.

A vulkanikus eredetű hegy nemcsak a váráról, de tüzes borairól is ismert. A településen a macskaköves utak, nádfedeles házak idilli világában pihenhetünk. Elsősorban a nyugalomra vágyó utazóknak ajánljuk. Bár nyaranta a várban könnyűzenei koncerteket is tartanak, a település alapvetően csendes, romantikus.

Látnivalók

A várat a környező tanúhegyekről és kilátókból is láthatjuk, ne hagyjuk ki a megmászását, ha erre járunk. A várfalakról csodás panoráma tárul elénk, délről a Balaton, északról pedig a tanúhegyek ölelik körbe Szigligetet. Annyira meseszerű ez az apró falu a vár alatt kanyargó utcáival, a hatalmas gesztenye, mandula és diófákkal, a nádtetős házakkal, a domboldalba kapaszkodó szőlőkkel, hogy az ember azt érzi, itt megállt az idő.

 

Végigjárva szigligeti templomtól induló, majd ugyanoda visszaérkező, kék T jelű Kamon-kő tanösvényt, megismerhetjük a település történetét és környezeti értékeit. A túraútvonal nevét egy, a vulkanizmus emlékeit feltáró sziklavonulatról kapta. Végigsétálhat a falu hangulatos utcáin, megismerkedhet a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével, megtekinthet egy Árpád-kori templomromot, az erdőbe lépve olvashat a Balaton kialakulásáról. Bemutatják a terület növény- és állatvilágát, valamint a geológiai múlt fontosabb történéseit, az egykori tűzhányók világát is.

Szigliget, vár

Fotó: Mihály Szilvia

A tanösvény 6 km hosszú, a szintkülönbség 290 m. Ez a táv kényelmes tempóban rövidebb pihenőkkel 2,5-3 óra alatt megtehető, csodás panorámában gyönyörködhetünk útközben.

Szigliget egyik leggyönyörűbb helyén található a helyiek által csak Kiskápolnának nevezett Szentháromság templom, napjainkban kedvelt esküvői helyszín.

Fotó: Mihály Szilvia

Szigliget legrégibb épülete az Avasi templomrom, amihez egy kőkecske legendája is fűződik. A török időkből maradhatott egy kőből készült kecske a templom előtt, melyen szívesen játszottak a helyi gyerekek. A szóbeszéd szerint ennek a kőszobornak a fejét vágta le sok-sok évvel később egy török katona, hogy a benne elrejtet aranyhoz hozzájusson.

A főtéren található a volt Eszterházy kastély, amely ma az írók alkotóháza, 12 holdas parkja védett arborétum. A park végén csörgedezik a Tapolca-patak.

A szigligeti strand különösen kedvelt a kisgyerekes családok körében a homokos partjával, kisvendéglőivel, mindenképp kóstoljuk meg Oszi bácsi frissen sült keszegét.

Fotó: Mihály Szilvia

A stranddal szemben található az Óvár oldala, a „Királyné-szoknyája”. Pár száz méter után a kikötővel szemben az Aranykagyló nyújt megkapóan szép látványt.

A kikötővel szemben fekvő dombon nyitotta meg kapuit a Villa Kabala, érdemes pár napot itt töltenünk, pazar a konyha és lélegzetelállító a kilátás. A hajókikötőből menetrend szerint járatok indulnak a Balaton minden pontjára, az itt található Kikötő étterem kedvelt találkozási pontja a gasztronómia kedvelőinek.

Fotó: Mihály Szilvia

A strand ősszel a futófesztivál rajt és célállomása, majd a Süllőfesztivál és az újévi csobbanás helyszíne is, amellett, hogy egész évben szaunázhatunk és csobbanhatunk az ország legnagyobb merülőmedencéjében, a Balatonban. Decembertől korcsolyapályán gyakorolhatunk, hogy ha befagy a Balaton, akkor már biztos tudással csúszhassunk rajta.
Borkóstolásra az éttermeken kívül a faluban a pincéknél van lehetőségünk, szívesen kínálják a szőlősgazdák a fáradt turistákat.
Ha Szigligeten járunk, ne csak a Balaton várát nézzük meg, ne csak a strandon vagy a kikötőben sétáljunk, hanem kukkantsunk be a nádas között megbújó stégekre is.

 

Szigliget története:

A községet valamikor víz vette körül, egy 1260-ból származó oklevél szigetként említi. Szikláin ott magasodik a közel 750 éves vár, melyet a pannonhalmi apátság épített 1262-ben.

A vár a történelem folyamán többször cserélt gazdát. 1563-ban került másodszor a Lengyel család tulajdonába. A törökök ellen Palonai Magyar Bálint védte a várat, amely sosem hódolt a félhold előtt. A kuruc szabadságharc után a császári bosszú áldozata lett, Lipót császár parancsára felrobbantották.

Szigliget, vár

Fotó: Mihály Szilvia

A vár századokon át pusztult, romlott. Köveit elhordják az újraépülő falu házainak építéséhez. A 18. század második felében a Lengyel-család egy kúriát építtet a vár alatt, kapuja fölé befalaztatta a család régi címerét, mely egykor a vár kaputornyát díszítette. A Szigligetet övező mocsaras területen, mely egykor nagyban hozzájárult a vár védelméhez, megkezdték a lecsapolási munkálatokat. Egy 1792-ben készített térkép már feltünteti a határban ásott csatornákat, a vár alá települt falu utcáit és házait.

Szigliget, Kamonkő

Fotó: badacsony.com

A településen közel száz műemlék vagy helyi védelem alatt álló épület található, többségük nádfedeles házikó, a falu utcáit járva valóban időutazáson vehetünk részt.

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva