
„A csillagokat iszom” – a legenda szerint így kiáltott fel a pezsgő atyjának tartott Dom Perignon, amikor egy véletlen folytán a franciaországi Champagne borvidéken felfedezte a pezsgőt, azaz a pincében ismét erjedésnek indult bort. A nemes nedű aztán hamar elterjedt világszerte, s az 1800-as években hazánk is pezsgőnagyhatalomnak számított. Később aztán visszaszorult a pezsgőgyártás, a világháborúk és a szocializmus időszakában hanyatlásnak indult az ágazat- utóbbi időszakban jobbára kommersz pezsgőket gyártottak. Az elmúlt években azonban újra fellendülőben van a minőségi pezsgő készítése, s élénkül a kereslet iránta. Hamarosan egy új pezsgővel is megismerkedhetünk, hiszen ez lesz a Laposa birtok új itala.

Étterem és borászat- az újjászületett Hableány
Fotó: Keszey Ágnes
Korábban már írtunk a Hableányról, mely dajkája lesz majd a nedűnek. Pezsgőt idén először készít a családi borászat, így azt még nem tudjuk megmutatni, de készítéséről sok érdekességet elmondott Laposa Zsófi, a birtok borásza.
Mindezt abban az új pincében mesélte el, melynek éves kapacitása 400-450 ezer palack. Ebből 50 ezer palack pezsgőt rejt majd.
A családdal és badacsonyi boraikkal is érdemes megismerkedni egy korábbi cikkünkből.

Fotó: Mihály Szilvia
Itt pedig néhány kép a modern pincészetről, melyből kikerül majd a pezsgő.