2019.07.09. 19:00
Új balatoni pezsgő van születőben
Deresedő poharunkban gyöngyöző buborékok táncolnak, majd összecsendül a két kehely, s jön az első korty – emelkedett pillanatok, hiszen a pezsgőt az ünnepek italának is tartják. Ezzel köszöntjük egymást jeles napokon, koccintunk az új esztendőre, de miért ne ihatnánk olykor egy meleg balatoni nap megkoronázásaként is? Hamarosan pedig egy igazi balatoni pezsgővel is megtehetjük mindezt – Badacsonyban, a Laposa birtokon már érik a szőlő, melyből a szüret után pezsgő készül.

„A csillagokat iszom” – a legenda szerint így kiáltott fel a pezsgő atyjának tartott Dom Perignon, amikor egy véletlen folytán a franciaországi Champagne borvidéken felfedezte a pezsgőt, azaz a pincében ismét erjedésnek indult bort. A nemes nedű aztán hamar elterjedt világszerte, s az 1800-as években hazánk is pezsgőnagyhatalomnak számított. Később aztán visszaszorult a pezsgőgyártás, a világháborúk és a szocializmus időszakában hanyatlásnak indult az ágazat- utóbbi időszakban jobbára kommersz pezsgőket gyártottak. Az elmúlt években azonban újra fellendülőben van a minőségi pezsgő készítése, s élénkül a kereslet iránta. Hamarosan egy új pezsgővel is megismerkedhetünk, hiszen ez lesz a Laposa birtok új itala.

Étterem és borászat- az újjászületett Hableány
Fotó: Keszey Ágnes

Korábban már írtunk a Hableányról, mely dajkája lesz majd a nedűnek. Pezsgőt idén először készít a családi borászat, így azt még nem tudjuk megmutatni, de készítéséről sok érdekességet elmondott Laposa Zsófi, a birtok borásza.

Mindezt abban az új pincében mesélte el, melynek éves kapacitása 400-450 ezer palack. Ebből 50 ezer palack pezsgőt rejt majd.

 

A családdal és badacsonyi boraikkal is érdemes megismerkedni egy korábbi cikkünkből.

Fotó: Mihály Szilvia

Itt pedig néhány kép a modern pincészetről, melyből kikerül majd a pezsgő.

Keszey Ágnes

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva