Mihály Szilvia | 2021.06.12. 16:00
Kockakövek, kőorgonák, szédítő lépcsők és vízi tanösvény Badacsonytördemicen - kétnapos ajánló
464 fokos lépcsőn mehetsz a hegyre felfelé, a kősziklákon állva a lábad alatt fekszik a Balaton, amit egy vízi tanösvényen közelebbről is megismerhetsz. Gyere, mutatjuk a kedvenc tördemici kirándulóhelyeinket!

Badacsonytördemic az az apró észak-balatoni település, ahol macskaköveken zötyögsz át az autóddal. Azért, ha felemeled a tekintetedet a kövekről, számtalan csodát láthatsz. Gyere velünk a kétnapos sétánkra, megmutatjuk a titkokat, felmászunk a hegyre és csónakázunk a nádi tanösvényeken!

Nincs is olyan messze….
Fotó: Mihály Szilvia

A nyári forgatagban is csendes településen a helyiek szívesen állnak le beszélgetni a turistákkal, és nevetve biztatnak a meredek hegyoldal megmászására. Nem árulok el nagy titkot, de lesznek szívdobogtató kaptatók, sőt, olyan helyek is, ahol már azt sem tudod majd eldönteni, lefelé vagy felfelé lenne könnyebb továbbmenni.

Kockakövektől a nádi tanösvényig

A badacsonytördemici vasútállomás épülete nemcsak érkezési célpont, de kitűnő fotóháttér is. A bazaltból épített megállóhely a badacsonyi bányák működésekor épült, innét vitték tovább vagonokkal a már felaprított badacsonyi követ. A Kéktúra jelzést követve jutsz el a faluba, vagy a másik irányba Szigligetre.

A vasúti állomás a Kék túra útvonalon található
Fotó: Mihály Szilvia

A macskaköveken sétálj fel a kereszteződésig. Itt áll a község óvodája, ami korábban Pados János, a híres, különös életű orvosdoktor és plébános háza volt. Innét jobbra, Badacsonytomaj felé haladva a Hősök útján majd a Római úton menj tovább. A faluház udvarán található egy különleges szőlőprés-gyűjtemény és a bazaltbányászatot idéző emlékhely.

A Római úton áll a hangulatos kis szőlőhegyi Loyolai Szent Ignác-kápolna, ami a XIX. században épült.

Loyolai Szent Ignác-kápolna
Fotó: Mihály Szilvia

Nagyon szép a kilátás, a pincék között előbukkan a badacsonyi hegytető, a bazaltorgonák innét lentről is fenségesek, uralják a tájat. Sok bicajos jár erre, az autós forgalom sem kicsi, figyelj a többi közlekedőre.

A Ranolder utcán jobbra lefelé sétálva éred el a Badacsonylábdihegyi Strandot, ami az Ökoturisztikai Látogatóközpont is egyben. Eddig közel 3 km-t sétáltál, itt az ideje ejtőzni a vízparton. Útközben és a strandon is több büfé, borozó van, de a saját, csomagolt elemózsia is jól fog esni a séta után.

Szombatonként a parkoló mellett működik a Lábdihegyi piac, igazi terülj-terülj asztalkám, helyi finomságokkal.

Ha nincs forróság, akkor is nézd meg a látogatóhelyet, a tárlatvezetés során megismerheted a Balaton élővilágát, amit a vezetett csónakos túrán testközelből is felfedezhetsz.

Fotó: Mihály Szilvia

Ha csak kajakoznál vagy SUP-oznl, bérelni is tudsz sporteszközöket, és így is bejárhatod a vízi világot.

Egy jó kis evezés Badacsonynál
Fotó: Mihály Szilvia

Ha nagyon elfáradtál, vonattal is visszamehetsz a tördemici állomásra. Ez a kör autóval és bicajjal is bejárható.

464 lépcsőfok vezet a csúcsra

Indulj el a település fő utcájáról, a Szent István utcáról, és nézd meg a katolikus templom épületét. A Szent Mihály templom bejárata mellett van a „szégyenkő”, melyre anno a vasárnapi szentmise előtt a tíz parancsolat ellen vétőket állították.

Macskakövek
Fotó: Mihály Szilvia

A Kéktúra jelzésen haladj a Bujdosók lépcsője felé. A lépcsősoron többször megállva, és gyakran fel-vagy lepillantva talán te is elgondolkodsz, hogy visszafelé indulj inkább, vagy folytasd felfelé, de ha felérsz a csúcsra, rájössz, hogy megérte az erőfeszítést!

A 464 fokos feljáró előtt már leküzdöttüél egy elég jelentős szintkülönbséget, igazi erőnléti edzés felfelé menni. Persze, nem kell hegymászónak lenned, nyugodtan indulj el, akár kisebb gyerkőcökkel is.

A lépcsőket természetes, megmunkálatlan bazaltkockákból építették 1936-ban, a lépcsők nem egyforma magasságúak, figyelni kell, hová lépsz.

Szerencsére több helyen is találsz kiépített pihenőhelyeket, nyugodtan ülj le, ennek a túrának a szaporább szívverés természetes velejárója, ne add fel! A szemből jövők is viccesen biztatják a felfelé igyekvőket. Persze, nekik könnyű, már túl vannak a nehezén.

Bujdosók lépcsője
Fotó: Mihály Szilvia

A lépcső tetején áll a Rodostó-turistaház, előtte padok, asztalok, itt lehet pihenni és piknikelni. Balra nagyjából egy perc alatt érsz el a Tördemici kilátóhelyig. Ez egy apró tisztás, nincs épített kilátótorony, a hegytetőn állva a Szent György-hegy bazaltorgonás, présházakkal teleszórt oldala tűnik fel, balra Szigliget vára trónol az egyik dombtetőn, a távolban a Keszthelyi-hegység vonulatai is láthatók.

A csúcson túl
Fotó: Mihály Szilvia

Innét már szinte szintkülönbség nélkül jutusz el a hegy másik oldalán álló hatalmas kőkeresztig. Egy újabb kilátópontot is találsz. Ez volt 1871-ben Mária Henrietta belga királyné kedvenc helye, állítólag ökrösszekér hozta fel a faluból. Úgy mindenesetre könnyebb túra lehetett, mint gyalog. Egyes források szerint gitározott és magyar nótákat énekelt a hegyen.

Mária Henrietta belga királyné kedvenc helye
Fotó: Mihály Szilvia

A 400 méter magasan álló közel tíz méter magas Ranolder keresztet Ranolder János, veszprémi püspök építtette 1857-ben. A helyiek szerint a kereszt megvédi szőlőültetvényeiket. A kereszt alatt fekvő kősziklákat Harangozó Börcnek hívják.

A Ranolder-kereszt
Fotó: Mihály Szilvia

Lenyűgöző a panoráma, és megnyugtatunk, lefelé már a lépcsőfokokon is gyorsabban haladhatsz vissza a faluba. Az erdőben hihetetlen a virágzó akác és bodza illata, a százféle madár csivitelése, a lombok suhogása, olyan érzésed lesz, hogy megállt az idő, nem kell sietni sehova. Csak üldögélj a bércen vagy valamelyik padon, és nézd, ahogy a szél játszik a Balaton vizével.

Égig ér a Balaton
Fotó: Mihály Szilvia

A fák alatt hűvösebb van, mint a vízparton, ehhez a sétához öltözz rétegesen, és ne pántos nyári cipőben vagy magas sarkúban indulj el! Az autót is le kell tenni a falu határában, a Bujdosók-lépcsője miatt erre a körre a bicajt sem ajánljuk.

Olvastad már a kétnapos szigligeti ajánlónkat?

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva