Mihály Szilvia | 2021.05.25. 17:00
Vár és Balaton, kacskaringós utak a szigligeti nádtetős házikók között -kétnapos ajánló
Egy igazi mesetelepülés vár ránk a 71-es útról lekanyarodva. Szigliget felett őrködik a Balaton vára, magával ragad a végtelen nyugalom. Unatkozni egy percig sem fogsz, két nap nem is elég, hogy minden szegletét megismerd.

A Szigligeti-várat már messziről látod, ahogy közeledsz a meseszép településre, ahol macskaköves utcák, nádtetős házak, és varázslatos panoráma vár rád.
Érkezhetsz autóval, biciklivel és hajóval is, a látvány minden irányból lenyűgöző. A kis utakon sokan közlekednek rollerrel is, az elektromos rásegítő jól jön az emelkedőkön. Kisgyerekekkel is nyugodtan elindulhattok, bár sok meredek rész vár rátok, ezek könnyen leküzdhetők. Egy jó tanács a hölgyeknek, a magas sarkú cipőt csak az esti vacsorához vegyük fel!

Fotó: Mihály Szilvia

Kápolna, templomrom és hajónaszád

Első szigligeti túranapunkat a kikötőnél kezdjük. Ha nem hajóval vagy vitorlással érkeztél, akkor parkolj le, és mindenképp sétálj ki a móló végére, ahonnét szinte karnyújtásnyira érzed az öböl túloldalán nyújtózkodó Badacsony hegyét.

Hajóállomás, Szigliget
Fotó: Mihály Szilvia

Sétánk vagy bicajtúránk is felfelé indul, a kikötővel szemben levő Aranykagyló utcán indulunk el a Kiskápolna, vagyis a Szentháromság-templom felé, egy nagyjából 20-25 perces túrára számíts.

Ha nem hoztál elemózsiát, a Kisboltban tudsz szendvicset, friss pékárut venni az útra. A Rókarántón álló templom mesés esküvői és keresztelői helyszín. A második világháború végén őrtoronynak nézték, és bombazáport indítottak ellene. Csodálatos módon csak a zsindelyes tető égett le, a templom belseje, a szentképek nem sérültek meg. A kápolna közelben a lezuhant amerikai katonák emlékműve áll.

Annyira nem is magas ez a domb…
Fotó: Mihály Szilvia

A templomhoz egy meredek ösvényen jutunk fel, kicsit kaptatós a terep, de megéri felmászni. Varázslatos a látvány, a lábunk alatt fekszik a Balaton, aprónak tűnő házikók színesítik a zöld domboldalakat.

Fotó: Mihály Szilvia

Innét az Avasi templomromhoz sétálunk le, ez Szigliget legrégibb épülete, amihez egy kőkecske legendája is fűződik. A török időkből maradhatott egy kőből készült kecske a templom előtt, melyen szívesen játszottak a helyi gyerekek. A szóbeszéd szerint ennek a kőszobornak a fejét vágta le sok-sok évvel később egy török katona, hogy a benne elrejtet aranyhoz hozzájusson.

Avasi templomrom, Szigliget legrégibb épülete
Fotó: Mihály Szilvia

A templomromtól a kikötő és a strand felé sétálva a Réhelyi úton közvetlenül a vízpart, a hatalmas kiterjedésű nádas mellett haladunk. A kikötő mellett futópálya, a közelben teniszpálya is van, ha nem fáradtál el eléggé, akkor még sportolhatsz is. A futópálya melletti emléktáblákról megismerheted a balatoni hajóflotta történetét is. A naszádos határőrök fából épített hadihajókkal védték Szigligetet a török elleni harcok során.

A Balatoni hajóflottának állít emléket ez az oszlop
Fotó: Mihály Szilvia

A strandon is érdemes körbesétálni, sőt, a nap végén egy finom sült keszeg vagy lángos új erőt adhat, de akár piknikelhettek is a hatalmas fák tövében.

Irdalt sült keszeg
Fotó: Mihály Szilvia

A Balaton vára és az ófalu

Második sétanapunkat a település Fő teréről indítjuk, több ingyenes parkoló is van a közelben. Itt található a volt Eszterházy Kastély, amely ma az írók alkotóháza, 12 holdas parkja védett arborétum, ez most nem látogatható, de kívülről is impozáns látvány.

Szigliget Fő tere, balra a volt Eszterházy Kastély
Fotó: Mihály Szilvia

A téren található Olvasó nő szobor a Kossuth-díjas Marton László alkotása.

Olvasó nő
Fotó: Mihály Szilvia

Éttermek, cukrászdák csalogatnak indulás előtt, kell is az erő a lépcsőzéshez és a vár meghódításához. A Tourinform iroda melletti lépcsősoron felfelé érdemes több pihenőt beiktatni. A Várkávézóban egyetek egy fagyit, majd nézzétek meg a Korok fegyverei kiállítását. Innét egy újabb meredek emelkedőn juttok fel a várhoz, ahol aztán újabb kaptatók várnak rád.

Fotó: Mihály Szilvia

A várfalakról csodás panoráma tárul elénk, délről a Balaton, északról pedig a tanúhegyek ölelik körbe Szigligetet. Annyira meseszerű ez az apró falu a vár alatt kanyargó utcáival, a hatalmas gesztenye, mandula és diófákkal, a nádtetős házakkal, a domboldalba kapaszkodó szőlőkkel, hogy az ember azt érzi, itt megállt az idő. A várban sétálva el sem tudjuk képzelni, mivel vették rá a török sereget, hogy megrohamozza a meredek sziklafallal védett bástyákat.

A vár tövében álló Római katolikus templomban nyaranta orgonakoncerteket adnak, most érdemes a hatalmas gesztenyefa alatt egy kicsit megpihenni.

Fotó: Mihály Szilvia

Lefelé indulva a katonai temetőnél is készítsetek a gyerekekről ágyus képeket!

Fotó: Mihály Szilvia

Az ófalu nádtetős házai között sétáljatok vissza a kocsihoz, valóságos időutazás lesz ez a negyedórás gyaloglás. Az épületek 80 százaléka nádtetős, mesebeli hangulat lengi be a vidéket, olyan, mintha egy filmbeli díszletben sétálnátok.

Fotó: Mihály Szilvia

Ismerd meg Balatongyörök és Keszthely sétaútvonalait is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva