mindmegette,hu | 2022.10.18. 12:00
11 takarékos tipp: így spórolhatunk a klímás fűtéssel
A gáz ára miatt érdemes más alternatívát is keresnünk a fűtésre. Sokak szerint megoldást jelenthet a hűtésre és fűtésre alkalmas split klíma, nyaralóba pedig kifejezetten ajánlatos, hiszen náron a hűtő funkciónak is nagy hasznát vesszük. Mutatjuk, mire figyeljünk vásárláskor!

1. SZABADON ÁRAMLÓ LEVEGŐ
Egyetlen klíma nem képes felfűteni az egész lakást. A radiátorokhoz hasonlóan szobánként egy-egy beltéri egységre van szükség, hogy mindenhol kellemes meleg legyen. Figyeljünk arra is, hogy ne szereljük polc vagy a szekrény fölé. A legjobb, ha az ajtó vagy ablak fölött helyezzük el

2. CSÖKKENTSÜK A HŐVESZTESÉGET
Zárjuk be az ablakokat és az ajtókat, különösen abban a szobában, ahol nincs fűtőegység beépítve. Ezzel megakadályozzuk, hogy a fűtés során a levegő folyamatos áramlása miatt nagyobb teljesítménnyel működjön a berendezés.

3. TERVEZZÜNK MINDIG ELŐRE
A téli időszakban inkább naponta többször, csak néhány percre nyissunk ablakot, így a lakás sem hűl ki teljesen. Előtte fél órával kapcsoljuk ki a berendezést, és jó, ha a bekapcsolással is várunk 10-20 percet.

4. ALVÁS MELLETT IS HALK ÉJJEL
Nincs annál rosszabb, mint amikor álmatlanul forgolódunk a zajok miatt. Ilyenkor jön jól az éjszakai üzemmód, amely nemcsak csendes, de energiatakarékosságban is verhetetlen.

 

5. FONTOS AZ IDŐZÍTÉS
A legtöbb eszközt előre beprogramozhatjuk a kívánt hőmérsékletre, így mire hazaérünk, kellően felfűti a lakást. Az időzítő funkcióval az éjszakai kikapcsolást is beállíthatjuk.

6. TÁVOLRÓL IS IRÁNYÍTHATJUK
A wifi modul hasznos lehet, hiszen az interneten keresztül egyszerűen vezérelhetjük bárhol is vagyunk, például ha elfelejtettük leállítani, vagy hazaérkezés előtt bekapcsolnánk.

7. TERMOSZTÁTKÉNT IS MŰKÖDIK
Léteznek olyan klímák, amelyek távirányítójában hőmérséklet érzékelő van, így termosztátként is használhatjuk. Ilyenkor tegyük a távirányítót arra a helyre, ahol a kívánt hőfokot szeretnénk. Figyeljünk arra, hogy rálásson a klímára és vezérelni tudja.

 

8. EGYENLETES MELEG A SZOBÁBAN
Egyes gyártók külső termosztátot is gyártanak a termékeikhez, amelyekkel összekötve a klímaberendezést a helység tetszőleges pontján mért hőmérséklettel is szabályozhatjuk.

9. ÁLLÍTSUK LEFELÉ A LAPÁTOT
Bizonyos modellek légterelése automatikus, így a fűtési üzemmódban a meleg levegőt lefelé irányítja, hűtéskor a hideg levegőt a mennyezet felé tereli. Ha viszont manuálisan kell állítani, ne felejtsük el a lapátokat lefelé állítani, így biztosítva az egyenletes légelosztást.

10. HASZNOS A PENÉSZ ELLEN
Ha ruhát szárítunk, célszerű fűtésről a párátlanító funkcióra kapcsolni. Előnye, hogy anélkül csökkenti a levegő páratartalmát, hogy a berendezés jelentősen megváltoztatná a levegő hőmérsékletét.

11. VÉDEKEZÉS A FAGYOK ELLEN
Nyaralókban vagy ritkán használt ingatlanokban, helyiségekben hasznos a temperáló fűtés funkció. Ha a szoba hőmérséklete 8 fok alá csökken, a berendezés automatikusan fűteni kezd, így fagykár nélkül vészeljük át a téli időszakot.

Forrás: mindmegette.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva