Mihály Szilvia | 2022.09.27. 16:00
Fűteni nem alkalmas a termálvíz, de a Zalakarosi Fürdő nem zár be
A rezsiárak emelkedését nem terheli a vendégekre a Zalakarosi Fürdő, ahol változatlan jegyárak mellett a megszokott őszi-téli szolgáltatásokkal várják a fürdőzőket.

Egész évben vár a Zalakarosi Fürdő

A Zalakarosi Fürdő hűvösebb őszi és téli napokon kihagyhatatlan program a Balaton közelében, ahol szaunaoázis, beltéri csúszdapark, gyógyvizes medencék és fűtött tengervíz is vár rátok.

Vízi attrakciók sokasága, sodrófolyosó, víz alatti masszázs, nyakzuhanyok, pezsgőfürdők, vadvízi sodrás mellett egy gyermekek részére kialakított szaunaoázis és sószoba tölt fel élményekkel. A különleges karosi meleg víz több ezer méter mélyről tör fel, telis-tele van ásványi anyagokkal.

zalakarosi fürdő

Egész évben vár a zalakarosi fürdő
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Zalakarosi Fürdő mindenek az alapja

– A Zalakarosi Fürdő jövőbeni tervei között a zárás egyáltalán nem szerepel. A szolgáltatási palettában a költségemelkedés ellenére korlátozások nem várhatóak, sőt a meglévő minőség fenntartása kiemelkedő célkitűzés a fürdő üzemeltetésében – hangsúlyozta Végh Andor, a fürdő igazgatója. – Mi nemcsak a zalakarosi gazdasági társaságoknak vagyunk az éltetői, hanem az egész településnek, és bátran mondhatom, a tágabb környezetnek is. A zalakarosi szállodák, éttermek, cukrászdák, rendezvényhelyszínek, pihenőhelyek mind arra épülnek, hogy a zalakarosi fürdő létezik, nyitva van. Ezért óriási felelősség az, hogy ezt a válságot is túléljük, és jövőre egy olyan megújulással fogadjuk az ideérkező vendégeket, hogy piaci pozíciónkat megőrizzük.

zalakarosi fürdő

Végh Andor, a fürdő igazgatója
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Ez egy óriási feladat most ebben a kisvárosban. Azok az aktív turisztikai résztvevők, akik Zalakarost életben tartják, most is úgy fognak össze, hogy a cél mindenki számára egyértelmű, ez pedig a zalakarosi milliő fenntartása és a fürdő üzemeltetése. A fürdő esetében én úgy gondolom és tudom, hogy közösen a kollégákkal meg tudjuk oldani ezt az energiaválságot is, anélkül, hogy a vendégeink ezt megéreznék. Június 3-tól egy új árszabással dolgozunk, főszezoni és szezonon kívüli árakkal, a hétvégi (péntek-szombat-vasárnap) napokat főszezonként számolva.

Az árlista év végéig biztosan így marad, és az elérhető szolgáltatásokat sem csökkentjük a fürdőben.

A Zalakarosi Fürdő fűthető gyógyvízzel?

Magyarország területének 97 %-a alatt különböző összetételű és hőmérsékletű víz található. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az alattunk levő víz 13 ezer mg/l ásványi anyag tartalmú, ami a 2,7 km mélyen 96 Celsius fokos. Mivel eddig az energiaköltség tétel nem volt olyan mértékű, hogy érdemben kellett volna foglalkozni a geotermikus energia felhasználásával, eddig ezt a vizet medencékbe töltöttük, csak külső felhasználásra, vagyis fürdésre, gyógyászati célra használtuk.

zalakarosi fürdő

 

A gáz és villamosenergia költségnövekményünk óriási, ezért vizsgáljuk a lehetőségeket, folytatjuk az eddigi tanulmányok és próbálkozások továbbfejlesztésével megoldani, hogy ez a víz fűtésre is alkalmas legyen. Több problémába ütközünk, az egyik, hogy

a 96 fokos víz megfelelő eljárások nélkül a földfelszínre hozva gőzzé válna.

A másik probléma az ásványianyag tartalom, ami a

gyógyhatás miatt kiemelkedő jelentőségű, de a fűtés szempontjából hátrány, a meglévő fűtési rendszerekre nem lehet ráengedni ezt a vizet.

Zalakaroson kész az energiaterv

Az elszabadult energiaárak miatt nem terveznek bezárni egyetlen közintézményt és közösségi teret sem a fürdővárosban. A közintézmények 90 százaléka napelemekkel ellátott és korszerű, modern rendszerekkel van felszerelve.
– Egy átgondolt és jól szervezett energiatervvel nagy biztonsággal működtetni lehet Zalakarost a jelenlegi nehéz időszakban is – nyilatkozta Novák Ferenc polgármester a zaol.hu-nak. – A város legnagyobb intézménye a Karos korzó látogatóközpont, melynek elektromos áram fogyasztása nagy, viszont a kialakításánál a tervezők figyeltek arra, hogy a későbbiekben az épület tetejére napelemeket lehessen telepíteni. Ennek kivitelezése hamarosan elindulhat, 17 millió forintos költséggel, melynek hála azonban a közel 7 millió forintos áramdíj nullára lesz szorítható.

 

Ódor László a Zalakarosi Turisztika Nonprofit Kft. vezetője azt mondja, ők ebben az energiaválságban is a különböző turisztikai szereplők cselekedeteire reagálnak.

– Jelen helyzetben az a szervezet és település lehet nyertes, amely képes alkalmazkodni. Ha a fürdő, a szállodák, egyéb turisztikai szolgáltatók döntéseket hoznak, arra mi azonnal reagálunk. Az energiaárak emelkedés minket is erősen érint. Egy olyan szolgáltatási egységet üzemeltetünk, mely nonprofit jelleggel működik, miközben egész évben magas szintű szolgáltatást biztosít. A Karos Korzó koncertek, előadások, bemutatók helyszíne. Azon dolgozunk, hogy az őszi-téli időszakra hogyan tudunk megfelelő módon, a fenntarthatóság jegyében nonprofit rendezvényeket megvalósítani Zalakaroson. Az őszi- téli programjainkat úgy szervezzük, hogy alternatívákat tartunk fenn. Készülünk az őszi szünetre, az adventra és a két nagy ünnep közötti időszakra, a Márton-napi piknikre is.

 

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz Zalakarosra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nézd meg a fürdőben készített képeinket!

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva