Péter B. Árpád / zaol.hu | 2022.07.23. 16:00
110 km-es túrán hódították meg a balatoni hegyeket
A 60, 80, 110 kilométert természetesen gyalog tették meg a túrázók.

Csornai Edina teljesítménytúra-szervező 2011 óta hódol szenvedélyének, s mint mesélte: elég hamar belecsöppent a hosszabb, 100-110 kilométeres távba.

– Ennek kapcsán merült fel bennem a gondolat, hogy régen a megyei természetbarát szövetség rendezett erőpróbákat a balatoni Kéktúra útvonalon, s arra gondoltam: ezt érdemes feleleveníteni. Az idei már a tizedik ilyen alkalom volt, éppen ezért tettünk bele egy kis csavart. Ezúttal nem a hagyományos Balaton-felvidéki kéken, hanem az országos túraútvonalon rendeztük versenyünket, amivel tisztelegtünk az alapítás 70. évfordulója előtt – fogalmazott az erőpróba fő szervezője.

Tanúhegyek sora a Halápról
Fotó: Szücs Ildikó

Nagyvázsonytól Gyenesdiásig

Hagyományosan Pétfürdőtől Badacsonyig jelölik ki a távot, de most Nagyvázsonytól Gyenesdiásig túrázhattak a résztvevők, leküzdve az összes tanúhegyet is.

Még felsorolni is fárasztó: Monoszló, Köveskál, Csobánc, Káptalantóti, Badacsony, Szigliget, Tapolca mentén érkeztek a bátor próbázók a Keszthelyi-hegységbe, majd Gyenesdiásra.

– Elsősorban elszántság szükséges ehhez, az a legfontosabb, hogy az ember akarja – szögezte le Csornai Edina. – Mert vannak jó fizikumú emberek, ám ha nincsenek ott fejben, akkor könnyebben feladják akár egy talpfájás miatt, míg ha valaki – akár egy fizikailag gyengébb ember – nagyon szeretné ezt teljesíteni, akkor végigmegy akkor is, ha már cafatokban lóg a talpa.

Csornai Edina azt tapasztalja, amennyiben valaki egy bizonyos túratáv teljesítésére különös megerőltetés nélkül képes, akkor bevállalhatja a dupláját is, tehát aki rendszeresen gyalogol 50 kilométereket, az a százon is képes végigmenni.

 

 

Önmagunk legyőzése

– Hogy mi a szép és a jó ebben? – kérdezett vissza a túravezető. – Természetesen önmagunk legyőzése: a sikerélmény, amely szinte leírhatatlan például 100 kilométer után. S persze mindez táplálja az ember önbecsülését is. Egyfajta „ki tudok menni a világból” érzés keríti hatalmába azt, aki ilyen, vagy hosszabb távot teljesít. Sokszor tapasztalom: minél nehezebb, szintesebb és hosszabb az útvonal, annál nagyobb (siker)élményt ad.

A jubileumi Kék Balaton Teljesítménytúrán több mint 150-en vettek részt, a többségük a 110 kilométert teljesítette, s voltak, akik 42, illetve 60 kilométert vállaltak be, s akadtak, akik „80-nál kiszálltak, mert például szétment a lábuk”.

Nyitókép: Szücs Ildikó
Forrás: zaol.hu

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva