likeBalaton.hu | 2022.06.07. 08:00
Karácsonyi sütikből készültek el a badacsonyi túratáblák
Nem kaptunk napszúrást, valóban mákos bejglik és karácsonyi sütemények bevételéből készített új információs táblákat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Badacsonyban.

Az elmúlt év végén a badacsonytomaji La Tène Desszertműhely az ünnepi süteményválogatások és az egyedi tervezésű, karácsonyi ajándékcsomagok bevételéből minden egyes eladott termék után 500 forintot a Nemzeti Park Igazgatóságának ajánlott fel, akik ebből a Badacsony környéki túraútvonalakra készítettek informatív, játékos ismertető táblákat.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Így lett a sütiből négy tábla

– A miénk, a tiétek, a természeté, szólt az ünnepi szlogenünk, mert szerettünk volna olyan mondanivalóval kombinálni a karácsonyi kollekciónknak, ami által nem csak mi, hanem rajtunk keresztül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a közvetlen környezetünk is nyerhet – mondta Szalma Lili. – A tavaly karácsonyi süteményes doboz rendelésekből összesen 120 ezer forint gyűlt össze a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága részére. A létrejött együttműködésnek köszönhetően négy különböző információs megálló kialakítására került sor Badacsony népszerű Tűzgyűrű tanösvényén.
A szponzorációnak köszönhetően sikerült ráirányítani a figyelmet olyan természetvédelmi témákra, melyek a mindennapok során kevésbé kerülnek középpontba.

Forrás: Hivatalos sajtófotó / ClickbySimon

A táblákon található, egyes témákhoz tartozó információkat QR kód segítségével tudjátok okostelefonon megjeleníteni.

Olvashattok arról, miért is fontos a holtfa az erdőben, és a természetben elvárható alapvető viselkedési szabályokról is találtok bővebb tartalmat. Számos tévhitet és rossz beidegződést igyekszik eloszlatni a denevérekről szóló informatív háttér. S hogy a sokunk számára kedves méhekről is szó essen, a beporzás jelentőségét hangoztatja a jelenleg negyedik információs pont.

Júniustól a táblák által jelölt online felületeken mi is elrejtünk majd egy-két meglepetést, hogy a hegyi séták után hozzánk betérve ne csak új ismeretekkel, hanem néhány finom falattal térhessetek haza.

Forrás: Hivatalos sajtófotó / ClickbySimon

A nádasokat is támogathatod

– Nagyszerű volt megtapasztalni, hogy a kávéház vendégei mennyire magukénak érezték a projektet, s mennyien bekapcsolódtak eme igazán példaértékű kezdeményezésbe. Bízunk benne, hogy az érdekes természetvédelmi témákat tavasztól egyre nagyobb számban ismerhetik meg e fejlesztés segítségével.
Az együttműködés természetesen folytatódik. A tervezett második szakaszban a balatoni strandokat vettük célba, a part menti nádasok természetvédelmi jelentőségéről alakítunk ki újabb állomásokat, még a nyár folyamán – egészítette ki a hírt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Hogyan lesz a mákos bejgliből badacsonyi túratábla?

Kelta hagyományok egy badacsonyi desszertműhelyben

Irány a csúcs, kilátó- és bányatúra Badacsonytomajon – kétnapos ajánló

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva