Krausz Andrea | 2020.05.22. 06:00
120 ezer egészen aprócska balin került a Balatonba
Alig pár centis előnevelt balinokat telepítettek a tóba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. Három helyszínen összesen 120 ezer darabot engedtek a vízbe. A balint elsősorban sporthalként tartjuk számon.

A balin mesterséges szaporítását, tógazdasági nevelését néhány éve kezdték meg a Balatonnál, hogy tovább erősítsék az állományt.

A Balatonban leltek új otthonra a balinok (Fotó: balatonihal.hu hivatalos)

 

Május 20-án arányosan elosztva, helyszínenként 40 ezer kis halacska került a vízbe, mégpedig szivornyás leengedéssel. A szivornyázással gyorsan és épségben leltek új otthonra a nagyobb vízben az apróságok.
Az első körben a Keleti- Bozót-csatorna (Fonyódi-árok) balatoni torkolatánál, majd Balatonmáriafürdőn, a Nyugati-övcsatorna balatoni torkolatánál, végül Keszthelyen, az Akvárium Apartman házaknál engedték útnak a kiváló vitalitású, előnevelt balinokat – tájékoztatott weboldalán a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Szivornyázással kerültek a tóba (Fotó: balatonihal.hu hivatalos)

A balin hiába tartozik a pontyfélék családjába, mégis ragadozó. Rendkívül érzékeny a szennyeződésekre és a természeti változásokra. Van olyan ország, ahol emiatt kipusztult, ezért is értékes a magyarok számára a balatoni állomány.

Mindhárom kádban 40 ezer darab kicsi hal volt (Fotó: balatonihal.hu hivatalos)

A balint kifogásának elég nagy sportértéke van, szeme hihetetlenül érzékeny a mozgások észlelésére, ezért nem egyszerű a megközelítése sem.

2018-ban egy szavazásnak köszönhetően a balin viselhette az Év Hala címet.

Nyitókép: balatonihal.hu hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva