likeBalaton.hu | 2021.05.17. 14:00
20 fiókát találtak a Balatonnál ebből az 1 millió forint értékű madárból
A Kis-Balatonnál és Somogy megyében is egyedi jelölőgyűrűt kapott 20 rétisas fióka. A hazánkban fokozottan védett madár természetvédelmi értéke 1 millió forint.

Három nap alatt összesen 20 fészeknél jártak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei a Kis-Balatonon, Észak-Somogyban és Dél-Zalában. 14 fészekben találtak sasfiókát.

Nem is olyan kicsi, pedig fióka
Fotó: Varga Júlia/BfNPI

 

– A fiókák gyűrűzése 11 fészek esetében sikerült, hármat biztonsági okokból kihagytunk – tudósít oldalán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. – Kettőben akkora méretűek voltak a fiókák, hogy befogásuk esetén fennállt a veszély, hogy a fészekből kirepülnek, a harmadik esetében pedig a fészket tartó faágak vékonysága miatt a fa nem volt biztonságosan mászható. Összesen 20 rétisas fióka kapott egyedi jelölőgyűrűt a lábára.

Az idei költés jónak mondható. Három fiókás fészekaljjal idén sajnos nem találkoztunk a gyűrűzés során, de a lakott fészkek nagy részénél két fiókát neveltek a szülők.

A gyűrűzött fiókák kora a nagyjából 3 hetestől 7 hetesig változott.

A rétisas fészkét olyan erdőkbe építi, ahol öreg, magas fák vannak, az emberi zavarás pedig minimális. Tápláléka elsősorban halakból vagy könnyen elejthető (fiatal, öreg, legyengült) vízi madarakból áll, de gyakran találni a fészekben mocsári teknős, nyúl, őz, vadmalac maradványokat is.

 

Kifejlett rétisas repülés közben
Fotó: Varga Júlia/BfNPI

 

A nagy testű ragadozó madarak gyűrűzésének elsősorban az a célja, hogy az akár kézi távcsővel vagy fényképezőgéppel leolvasható azonosító révén egyedileg megkülönböztethessék a madarakat. Ennek jelentősége lehet a faj terjedésének nyomon követésében, új fészkelőpárok megjelenése esetén, valamint szerencsétlen esetben a pusztulva talált egyed azonosításában.

– A rétisas fészek nagyjából 25-30 m magasságban található. A fára alpin technikával mászott fel a fiókákért a szakterület egyik legjobb madarásza, Berecky Attila, majd a fészekben lévő fiókákat egyesével egy erős zsákba helyezte, s óvatosan leeresztette a ragadozó madarak gyűrűzését végző kollégánknak, Szinai Péternek. A gyűrűzést követően a fiókák ugyanezen zsák segítségével kerültek vissza a fészekbe. Az egész folyamat nagyjából 20-40 percbe telt. A szülő madarak általában a levegőből figyelték fiókáik gyűrűzését, majd miután a szakemberek távoztak, ismét birtokba vették a fészket – számolt be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

Nyitókép: Varga Júlia/BfNPI

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva