2019.03.29. 11:00
43 éve ázik a Balatonban a 470 tonnás acélóriás
Hamarosan munkába áll a felújított Baross komp azután, hogy az elmúlt öt hónapban felkészítették a szezonra. A 470 tonnás monstrumon karbantartási munkákat végeztek.

A Baross komp a maga 43 évével a Balatoni Hajózási Zrt. kompflottájának legfiatalabb tagja A 41 méter hosszú és 25 személyautó szállítására alkalmas hajó március utolsó napjaiban, azaz a hétvégén állhat ismét munkába, miután a napokban végeztek felújításával, s a hajósok újra vízre tetté Baross Gáborról elnevezett kompot utoljára több mint 10 évvel ezelőtt újították fel Hamarosan munkába áll a felújított Baross komp azután, hogy az elmúlt öt hónapban felkészítették a szezonra. A 470 tonnás monstrumon karbantartási munkákat végeztek.

A felújítás során a komp hajótestét javították a Balatoni Hajózási Zrt. munkatársai, akik többek között a hajtómű és a főmotor karbantartását is elvégezték – közölték a Bahartnál. Fridrich-Kovács Barbarától, a társaság marketing vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a Baross Gáborról elnevezett kompot utoljára több mint 10 évvel ezelőtt újították fel. 2008 tavaszán a teljes fedélzetet és a kormányállást is korszerűsítették, és ugyanebben az évben Caterpillar motorokat is kapott a komp, ami már vízre került a siófoki kikötőben. A 41 méter hosszú és 25 személyautó szállítására alkalmas hajó a hétvégén áll ismét munkába a révközlekedésben. Addig a szakemberek még befejezik a külső fedőfestés javítását. Emellett az utazók számára is érzékelhető külsőség, hogy a mentőmellények tárolására szolgáló szekrényeket a zárt folyosón helyezték el, így ott valamelyest csökkent az ülőhelyek száma.

A Baross komp a maga 43 évével a hajózási társaság kompflottájának legfiatalabb tagja, míg a legidősebb az 1961-ben épült Kisfaludy. Szántód- és Tihanyrév között összesen négy komp szállítja az utasokat. A már említett hajók mellett a Széchenyi- és a Kossuth komp közlekedik a Balaton két partja között. Utóbbi esett át utoljára nagyszabású rekonstrukción. A Baross után a Kisfaludy lesz a következő komp, amelyik a sólyára kerül hamarosan.

A balatoni kompok egyébként az utas igényekhez igazodva idén 14 különböző szezoná­lis menetrend szerint közlekednek. Jelenleg este hétig lehet kompra szállni. A következő szezon április 19-én indul, amikor az első hajó reggel hat után negyven perccel indul Szántódrévből, az utolsó járat pedig este nyolc után húsz perccel hagyja majd el az északi partot. A menetrendi hajózás indulására sem kell már sokat várni, a 173. hajózási szezon a hagyományok szerint Nagyszombaton indul.

forrás: sonline.hu/Kolumbán Tünde

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva