viharjelzés: Siófoknál 0
21°
27° 19°
DNY
3 km/h
Krausz Andrea | 2018.09.22. 16:00
Széchenyi születésnapján ünnepelték a kompot
A tihanyi révben, a komp 50. születésnapján mindenkit megkínáltak egy szelet tortával a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) munkatársai. A Széchenyi István kompot 1968-ban gyártották a Balatonfüredi Hajógyárban, most már azonban felújításra szorul, szinte mindent ki kell cserélni rajta.

Négy komp közlekedik most is Szántód és Tihany között. A nemrég felújított Baross Gábor, a Kisfaludy Sándor, a Kossuth Lajos valamint az 50 éves Széchenyi István nevű hajó. Ez a komp is sok emlékezetes pillanatot élt meg a Balatonon. Fedélzetén volt már leánykérés, nászmenet, kompkoncert, de utaztak már rajta a Veszprémi Állatkert dinoszauruszai is.

1988-ban meghosszabbították és az egyik oldaláról a felépítményt eltávolították, így kormányállás csak az egyik oldalon van. A kompok egyébként egész évben közlekednek, csak a tó befagyása akadályozhatja meg az átkelést Szántód és Tihany között. Az utóbbi években szemmel láthatóan megnőtt a forgalom, rengeteg például a kerékpáros, mondta el a Like Balatonnak Borbély Tamás, a komp kapitánya.

Különleges tortával köszöntötték a születésnapost, az ünnepségre meghívót kaptak a Balatoni Hajózási Zrt.-ben tulajdonos önkormányzatok polgármesterei is.

Így zajlott a köszöntő Tihanyban:

A balatoni kompokat tavaly éves szinten több, mint 1 millió 146 ezer utas vette igénybe. Ez a 2016-os kimagasló rekordévet is túlszárnyalta, amikor 1 millió 123 ezer főt szállítottak. A BAHART 2018-ban ismét kiemelkedő forgalomra számít a kompközlekedésben, hiszen már az utóidény végéig, szeptember 9-ig 80 ezer fővel, azaz mintegy 9 százalékkal több utast, 30 ezerrel több gépkocsit, valamint 7 százalékkal több kerékpárt szállítottak a tavalyi év azonos időszakához képest.

A személyhajózás számai is jól alakultak. Szeptember 9-re, az utószezon végére az utasszám már meghaladta a 717 ezer főt, ami magasabb, mint a 2017. évi teljes utasforgalom. Az utóidényig terjedő teljes hajózási szezonban közel 500 ezren választották a menetrendi, 150 ezren a sétahajó, több mint 17 ezren a gyorshajó, illetve 32 ezren a programhajó szolgáltatásokat.

Fotó és szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva