lakaskultura.hu | 2022.07.14. 08:00
Balatoni panoráma a teraszról: nyaraló a varázslatos Száka-hegyen
Vilmát és Csabát meghatározó élmények kötik a magyar tengerhez. Gyermekeik születését követően építették meg saját házukat a varázslatos Száka-hegyen.

Vilma otthonról hozta a vitorlázás és a Balaton szeretetét, Csaba pedig a Zamárdiban élő nagymama és a feledhetetlen szünidők miatt gondolt szívesen a tóra. A nyár nagy részét több évtizede a vízparton, főként vitorlázással töltik, de csak gyermekeik születése után merült fel bennük, hogy jó lenne egy saját ház, egy balatoni nyaraló.

Panorámafürdő a teraszon
Fotó: Darabos György

Szerelem első látásra

Ahogy megfogalmazódott az ötlet, hamarosan adódott egy lehetőség is, merthogy Füred Tihany felé eső részén, a Száka-hegyen Csaba rátalált egy füvészkerti hangulatú telekre. Rögtön rabul ejtette őket a mesés panoráma, a vadvirágokkal és cserjékkel teli sziklás terület vadregényes szépsége. Első látásra beleszerettek, bár tudták, hogy komoly kihívás lesz ide présházat építeni és szőlőt telepíteni.

A ház belső burkolataként fontos szerepet kap a hajópadló, a látványos megoldás rusztikus és egyben decens hatást kelt Fotó: Darabos György

 

A pár Kovács Zoltánt, a Kollektív Műterem építészét kérte fel a balatoni nyaraló terveinek elkészítésére. A közösen megálmodott házat alapvetően az egyszerűség és a visszafogottság jellemzi. A legnagyobb fejtörést a 70 m²-es pince létrehozása okozta, illetve egy manapság kifejezetten gyakori probléma: a folyton eltűnő munkások pótlása. Bár az építkezés során számos váratlan nehézséggel szembesültek, semmi nem vette el a kedvüket. Időközben új kivitelezőt kerestek, így végül nyugodt körülmények között fejezték be az 50 m²-es lakóingatlan kialakítását.

 

 

Balatoni nyaraló: személyre szabva

A galérián kapott helyett a hálószoba – az itt található összes bútordarab a kreatív házigazda elképzelései alapján készült
Fotó: Darabos György

 

– A dizájn alapvetően a Csaba érdeme, rengeteg jó ötlettel állt elő, ráadásul az elképzelései nagy részét ő maga valósította meg – meséli Vilma.

Neki jutott eszébe, hogy lambéria helyett hajópadló legyen a ház burkolata, emellett ő tervezte meg a konyhapult betonszerkezetét. A konyhában és a fürdőszobában elhelyezett látványos rézrudak szintén Csaba keze munkáját dicsérik, csakúgy, mint a galérián található ágykeret, valamint az éjjeliszekrények, amelyeket zártszerelvényekből hegesztett.

 

Csaba Kovács Gábor kályhaépítőt kérte fel, hogy készítsen számukra a présházba egy egyedi cserépkályhát
Fotó: Darabos György

 

A pár tudatosan magyar gyártóktól rendelt minden egyedi kelléket és kiegészítőt. A cserépkályhát a Balaton-felvidéki Hidegkúton készíttették, az egyedi betonlapokat pedig a Kazától vásárolták.

Panoráma, ami minden évszakban rabul ejt

A présház apró, de a hangulata lenyűgöző, a kreatív megoldásokon túl mindenekelőtt a 70 m²-es terasz és a minden évszakban varázslatos kilátás miatt.

 

 

A látványos rézrudak magukra vonják a figyelmet. A kivitelezés színvonalát tekintve akár dizájndarabok is lehetnének a Csaba által megálmodott elemek
Fotó: Darabos György

 

Csaba évtizedek óta lelkesen gyűjti a retró és antik bútorokat, a teraszon lévő összes kiegészítő különböző vásárokból vagy aukciókról került hozzájuk. A kerti zuhanyzó különleges élményt kínál: ilyen bámulatos panorámafürdőre kizárólag a Száka-hegyen bukkanhat az ember.

 

Fotó: Darabos György

 

A szemsimogató látványt nem csak a négyfős család és barátaik élvezhetik, ugyanis a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy amikor ők nem tartózkodnak itt, mások számára is megnyitják házukat. Így ma már alkalmi látogatók is megpihenhetnek és feltöltődhetnek a Száka-hegyi présházban, és egyúttal persze felfedezhetik a Balaton-felvidék szépségeit.

Forrás: lakaskultura.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva