veol.hu/Sági Ági | 2021.01.19. 12:00
A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban járványhelyzetben sem áll le a munka
Járványhelyzet ide vagy oda, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságon dolgozni kell. A szervezet természetvédelemmel kapcsolatos feladatai a járványtól függetlenek, de más feladatokat sem lehet félbehagyni.

– Most vagyunk a hétéves pályázati ciklus végén. A hosszú évek alatt megtervezett, engedélyeztetett, közbeszerzéssel kiválasztott, esetenként építési, kivitelezési munkák a legtöbb helyszínen most zajlanak. Már a múlt évben is volt átadásunk, de idén még több pályázati zárórendezvény és átadás várható. Vannak alaptevékenységbe illeszthető pályázataink is – például őrszolgálati irodák felújítása -, és vannak ökoturisztikával összefüggő pályázataink is. A tavaly tavaszi zárás minket is érintett, de például egyes feladataink átszervezésével sikerült megoldani, hogy ebben az időszakban is teljes létszámmal dolgozzunk. A Tapolcai- tavasbarlang Látogatóközpont személyzete például egész tavasszal a Salföldi Majorban dolgozott, és kisebbfajta csodát alkottak – nagyon szép bemutató fűszerkertet és magaságyásokat hoztak létre – értékelte a tavalyi évet Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) igazgatója.

Puskás Zoltán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Olvasd el milyen az élet télen a Salföldi Majorban.

A tavaszi leállást nagyon intenzív nyár követte, ahol a megnövekedett érdeklődést a nemzetipark-igazgatóság munkatársai és a vállalkozók is jól kezelték. Összességében az elmúlt évek 450 ezres látogatószámához képest tavaly a szűkös lehetőségek között is 290 ezer látogatót regisztráltak a nemzetipark-igazgatóság látogatóhelyein.

– Hálásak vagyunk, hogy ilyen sokan ellátogattak hozzánk, és úgy gondoljuk, hogy ebben a nehéz tavalyi évben ezzel az eredménnyel nagyon elégedettek lehetünk. Sikerült megszervezni néhány nagy rendezvényt is, például a tihanyi Levendula Szedd Magad akciót. Sajnos azonban a kiesett tavaszi időszakot a megnövekedett nyári látogatószám sem pótolta, ennek ellenére az igazgatóság gazdálkodását sikerült fenntartani. Nyilván sok mindent átgondoltunk, átterveztünk, de összességében, a gazdálkodás szempontjából kiegyensúlyozott évet zárhattunk. Igazgatóságunk életében a tavalyi év legnagyobb eseménye a szeptemberi Kis-Balaton Látogatóközpont átadása volt. Még számunkra is meglepő volt, hogy a nyitást követően milyen sokan eljöttek, milyen nagy volt az érdeklődés az új attrakció iránt.

Az igazgatóság várhatóan idén adja át a Lóczy-barlang Látogatóközpontot
Fotó: Pesti Attila/BfNPI

Bár január-februárban jellemzően az egész éven át vagy a hétvégente nyitva tartó helyszíneken is mérsékelt a látogatottság, az igazgatóság is nagyon várja már a járvány végét.

– Nagyon várjuk, hogy megnyithassuk szabadtéri bemutatóhelyeinket és újra szervezzük a szakvezetéseket. Tavaly indítottuk el a Csopakról induló elektromos kerékpáros túráinkat, hatalmas érdeklődés van rá, jó lenne folytatni – fejezte be Puskás Zoltán.

Az igazgatóság várhatóan idén adja át a Lóczy-barlang Látogatóközpontot, itt a kivitelezési munkák már ötven százalék felett járnak. Alakul a Salföldi Major fogadóépületének bővítése, az őrszolgálati iroda, az állattartó részek felújítása, elkészült a játszótér bővítése. A Hegyestű geológiai bemutatóhelyen megújultak a korlátok, a lépcsők, a kilátó, játszóteret is kialakítottak, pihenőpadokat helyeztek el. A Zala megyei látogatóhelyeken is jelentős fejlesztések zajlanak, a Somogy megyei Ordacsehiben látogatóközpont épül.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva