Szaniszló Hajnalka | 2019.06.12. 14:00
Tudtad, hogy igazából három Balaton van?!
Nem bolondultunk meg, csak ránéztünk a térképre. Heves megyében találtuk meg hazánk másik Balatonját, de van egy Amerikában is. Őrület, komolyan! A likeBalaton.hu összehasonlította őket.

Méretek: Míg a magyar település teljes területe 13,2 km², addig a Balatoné 5181 km², felszíni területe 600 km².

Népesség: A település teljes népessége is alig haladja meg az ezer főt, s bár a balatoni régió lakónépessége lényegesen magasabb, így is csökken: a KSH adatai szerint 2011-ben: nem haladta meg a 260.000 főt, de ez is megtévesztő, mert a szezonban egyes települések lakónépessége megduplázódik vagy akár triplázódik is!

1926. Magyarország, Balatonalmádi fövenyfürdő, strand / Fotó: Fortepan

Tavaly amúgy Gyenesdiás lett a legjobb balatoni strand, de itt összegyűjtöttük nektek a top10-et is!

Domborzat: A Balaton nevű település részben hegyes vidéken, un. nyirok talajon fekszik. A magyar tengert hegyekkel, dombságokkal és völgyekkel is tarkított terület veszi körül. Azért a település körül is található némi mocsaras terület, ezt már a tatárjárás korában is számításba vették.

Balaton, Heves megye / Fotó: a település weboldala

Mikor említik először? Egy kis történelem.
Balaton (a település) a XV. században nemesi birtok volt és főleg jobbágyok lakták, csak a XVII. században jelentek meg a területén a kisbirtokos nemesi családok, akik”kicsiben” éltek: maguk művelték birtokaik földjét. Ma békebeli kis falu, ahol még élénken élnek a hagyományok.

Közzétette: Balaton község hivatalos oldala – 2018. augusztus 23., csütörtök

A térség egyébként rejtekhelyet nyújtott tatárok elől bujdosóknak és a korabeli legenda szerint a mocsár még értékes tárgyak elrejtésére is szolgált.

Balaton, Heves megye / Fotó: a teleülés weboldala

Hazánk legnagyobb tava már az őskorban is szerepet játszott, hiszen a rómaiak is megemlékeznek róla. Már ekkor is művelés alá kívánták vetni a tó körüli földeket, s tavunk a történelem során is számtalan alkalommal vált részesévé a fontos eseményeknek.

Balatonfüred a reformkorban

Arról, hogy mi minden tudható a tó történelmi jelentőségével kapcsolatban, Dr. Kovács Emőke szerzőnk és egyben Balaton-szakértő tollából olvashattok, a fenti linkre kattintva.

További érdekesség! Amerikában is van egy Balaton.

Még a XIX. századhoz kapcsolódik a történet kezdete, amikor is milliónyi bevándorló, közöttük rengeteg magyar érkezett a kontinensre.

Ők itt kezdtek új életet, s egyre több magyar nyelvű településnevet is jegyeztek. Ilyen a minnesotai Balaton, amelyet egy világutazó tengerész nevezett el magyar tengerről. Ő azt állította mi Balatonunkról, hogy a legszebb tó a világon! Mi tagadás, egyetértünk vele.

Közös pont, hogy az amerikai Balaton környékén a nyári hónapokban szintén van lehetőség úszni, csónakázni és horgászni is, s rengeteg családi programot is szerveznek. Izgalmasan ismerős, nem igaz?

Ez itt a minnesotai Balaton strandja.

A település bemutatkozójának utolsó mondatával azért nem egészen értünk egyet: lehet, hogy ott, Amerikában az az igazi Balaton, de számunkra ugye, hogy a mi szeretett tavunk az igazi és egyetlen Balaton?

Pedig még Balaton feliratú tűzoltóautójuk is van!

Közzétette: Balaton MN Fire Department and Ambulance – 2019. február 1., péntek

Kíváncsiak vagytok, hogy hol és milyen formában találkozhattok még a Balatonnal? Az igazival, a tóval, a mi magyar tengerünkkel? Számos csecsebecsén, amelyekről itt írtunk.
Becsomagolva a balatoni levegő, van Balatonszemes csoki és Balaton formájú táska, de lángos mintájú fürdőruha is! Csekit!

Ugye, számunkra mégiscsak ez a hamisítatlan?

 

Készítette: Szaniszló Hajnalka
Nyitókép: Pexels

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva