2019.07.28. 17:00
A Balaton Tündéréből lett Miss Európa
Karinthyt teniszmeccsre hívta ki, Márai levelet írt neki, mindezek ellenére a sztárság nem foglalkoztatta. Természetes szépségével Simon Böske meghódította egész Európát, és örökre beírta magát a szépségipar történelmébe.

A szépség relatív, minden korszaknak megvan a maga ideálja. A Tündérszépek országos szépségversenyünk második szériájában mi a kortárs szépségeket keressük. Összességében elmondható, hogy Zala megye sikere vitathatatlan a kifutók világában is. Simon Böske mellett ugyanis a nagykanizsai Laky Zsuzsit is megválasztották Európa legszebbjének. A lehetőség tehát adott, a döntés a kezedben!

Simon Böske, a Miss Hungária és a Miss Európa cím birtokosa; Fotó: Múlt-Kor.hu

Mai szemmel nézve nem lehetünk biztosak abban, hogy a konszolidált külső elégnek bizonyult volna egy rangos verseny megnyeréséhez. Az akkori dívák más divatot diktáltak. A fotón megfigyelhető, hogy a kihívó, ámbár visszafogott tekintetét mennyire szigorúan ölelik körbe a hullámok. Nem beszélve a formás ajkairól. A bájos Simon Böske 1909-ben, immár 110 éve, a keszthelyi zsidó járási tisztifőorvos dr. Simon Sándor és Hoffmann Janka lányaként látta meg a napvilágot. Emiatt néhányan úgy gondolták, hogy nem méltó Magyarország képviseletére. A Miss Palesztina gúnynévvel sújtották a Simon Erzsébetként anyakönyvezett hölgyet, akire a Böske becenév utólag ragadt rá.

Nézd meg az idei Tündérszépe verseny győzteséről készült képeinket:

Az első magyar országos szépségversenyt, a Miss Hungáriát 1929. január 6-án rendezték meg. Hatalmas érdeklődés övezte az eseményt, eleinte a jelentkezőknek elég volt betölteni a 16. életévüket. 218 lány jelentkezett, közülük a zsűri az akkor 20 éves Simon Böskét hirdette ki győztesként. Szintén ebben az évben nyerte el a Miss Európa címet. Amikor felcsendült a magyar himnusz, és felvonták nemzetünk zászlóját, a keszthelyi lány rózsaszín ruháján Trianon jelvénnyel, büszkén képviselte Magyarországot.

Márai Sándor a következőképp írt róla a Színházi Élet című lapban: „Egy keszthelyi orvos lányát, Simon Böskét megválasztották Miss Hungáriának. Hogy ő a legszebb magyar lány… Gratulálok kisasszony. Mielőtt útra megy (Párizsba), engedjen meg egypár szót, szegény kicsikém. Maga nem is tudja, a Maga kedves és legszebbnek deklarált fejében, hogy mire angazsálta magát. Már szépnek lenni is egészen bonyolult valami. Mit gondol, a legszebbnek? Már egyetlenegy embernek tetszeni is hallatlanul veszedelmes és bonyolult valami. (Hát még) Egy zsűrinek, a világ zsűrijének, mit gondol?”

A Franciaországban található, deauville-i kaszinóban zajlott le a verseny Miss Európa és Miss Amerika között. A zsűri nem tudott dönteni sem Simon Böske, sem pedig Ella Van Hueson javára, így megosztották az 50 000 frankos díjat. Hiába, mindkét hölgy reprezentálta a maga kontinensének szépségideálját.

A hirtelen jött hírnév
A keszthelyi szépség leginkább a származása miatt került középpontba, az antiszemita tüntetők nem kímélték. A szponzorok viszont ajándékokkal bombázták, ráadásul egy Balaton-parti nyaralót is felajánlottak neki. Hamar belecseppent a pezsgő irodalmi életbe: Márai mellett például Karinthy Frigyes készített interjút vele.

Színésznőt szerettek volna faragni a szépségkirálynőből, viszont neki más tervei voltak. „A boldogság nem palotákban van, hanem két kis kamrában, a szív két kis kamrájában” – hangoztatta. „Mindössze” jól akart házasodni. Kérői természetesen bőven akadtak, azonban egy textilkereskedő fiát, Brammer Pált választotta. A vágya nem valósult meg maradéktalanul, hiszen öt év után elváltak útjaik.

Brammer után a Thália igazgatója, Jób Dániel vette feleségül. Adott lett volna újra a lehetőség, hogy színpadra állhasson, de továbbra sem élt az opcióval. Férjével a holokauszt idején csillagos házba kerültek, emiatt bujkálniuk kellett. A fővárosban vészelték át a háborút, de az egészségi állapota jelentősen megromlott, agysorvadást diagnosztizáltak nála. Betegsége súlyosabbá vált, ami miatt egyre kevésbé tudott mozogni, később pedig a beszéd is nehezére esett. 1970-ben, 61 éves korában hunyt el Budapesten.

A keszthelyi sétálóutcán található az az épület, ahonnan elindult Simon Böske pályája. A Nők a Balatonért Egyesület Keszthelyi Csoportja az idei évben koszorúzással emlékezett meg a 110 éve született hírességről.

Simon Böske emléktáblája; Fotó: Ujvári Klaudia / zaol.hu

Simon Erzsébet (1909–1970) Keszthelyen született, zsidó polgári családban, dr. Simon Sándor járási tisztifőorvos és Hoffmann Janka leányaként. A polgári családban nevelkedett úrilány egyszerre volt nagyon szép és tehetséges is: kiválóan énekelt, zongorázott, énektudását Drezdában és Bécsben fejlesztette tovább. Szépségét már 16 éves korában felfedezték, 1925-ben a keszthelyi Korzó Szépévé választották, majd elnyerte a Balaton Tündére címet is.

Ragadd meg az alkalmat és jelentkezz! Lépj Simon Böske nyomdokaiba, és legyél Te 2020 Tündérszépe!

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva