2019.05.26. 08:00
A kávéscsészénkben ott van a balatoni hajók világa?
A Veol.hu egy igazán érzékletes beszámolót és interjút készített a Balatoni Jacht Club elnökével, az alábbiakban ezt olvashatjátok.

A Veol.hu újságírója megdöbbentő módon csöppent bele a vitorlástanfolyamba, amely teljesen megbabonázta. Saját bevallása szerint kávéscsészéjébe szorosan kapaszkodva vetette bele magát annak a hatalmas tudástárnak a hullámaiba, amelyet a Balatoni Jacht Club elnöke, Dr. Ugron Gáspár Gábor zúdított rá a beszélgetés során. Akármennyire furán hangzik is ez a hasonlat, azok az információk, amelyeket az elnök megosztott vele, valóban színesek, érzékletesek és érdekesek: betekintést engednek abba a világba, amelyből a hazai vitorlássport fiatal tehetségeit nevelik az élsport számára.

Alább olvashatjátok az interjút, várjuk a visszajelzéseiteket a témával kapcsolatban.

– Félve kérdezem, hogy kié a vitorlázás ma, Magyarországon?
– Azt gondolom, hogy a vitorlássport mindenkié, hiszen a legegyszerűbb és legolcsóbb vitorlás kishajóktól, a sok száz milliós luxusjachtokig, bármelyik kategóriában, bármilyen anyagi vagy társadalmi helyzetben lévő ember tudja gyakorolni ezt a csodálatos tevékenységet.

– Ez nyilvánvalóan mindig drágább sport lesz, mint a futás, hiszen azt akár egy sportcipőben és a hozzávaló pólóban is megtehetjük. Itt viszont kell egy eszköz, ami a pár százezer forinttól fölfelé bármennyibe is kerülhet. Természetesen ezt karban is kell tartani, ami költségekkel jár.
Ezzel együtt azt gondoljuk, hogy semmivel sem drágább hobbi, mint egy személygépkocsi tartása. Másfél, kétmillió forintért már csodálatos, hat-nyolc-tíz méteres vitorlásokat lehet venni a Balatonon, amikkel fantasztikusan jókat lehet hobbiból vitorlázni.

 

Hamarosan újra indul az Eddz a szabadban programsorozat!Nincs jobb program ebben a szép időben, mint egy izgalmas…

Közzétette: Balatoni Yacht Club 1912 – 2019. április 19., péntek

 

– Jogosítvány kell a vitorlázáshoz?
– A vitorlázás a vízi közlekedés rendje alá tartozó tevékenység, amit csakis a közlekedési hatóság által kiadott engedély megszerzése után végezhetünk. Itt is megvannak a közúti közlekedési helyzethez hasonló szabályok. A vitorlások mérete szerint változnak a vezetésükhöz szükséges vizsgafeltételek. A kicsikhez nem szükségesek a „jogosítványok”, de a szabályok ismerete, a gyakorlat megszerzése itt is elengedhetetlen, mert a szárazföldihez hasonlóan ez is egy veszélyes üzem. Ismerni kell a víz, a technológia és a természeti erők egyensúlyát, mert ennek hiányában bajba kerülhetünk.

 

Közzétette: Balatoni Yacht Club 1912 – 2018. szeptember 5., szerda

 

– A partról nézve ez egy nagyon elegánsnak tűnő tevékenység, ami egy kemény sport is lehet?
– Maximálisan. Ez egy, az olimpián is nyolc kategóriával szereplő élsport. Mellette találjuk a szörföt és a kite-t is, mint a széllel hajtott vízi sporteszközöket is.

–Mikor kezdődhet a tanulás?
Ma egy nyolc-tíz éves gyermek, ha valamennyi vízbiztossággal rendelkezik, már el tudja kezdeni a vitorlázást. A kezdő vitorlástáborokban öt-nyolc nap alatt meg lehet szerezni egy nagyon jó alapjártasságot. Egy biztos: a jelentkező a víz, a technikai eszközök és a sportág szeretetét ennyi idő alatt meg fogja találni magának. Akinek jó mozgása van (hiszen egy nagyon különleges mozgásrendszert alkalmaznak a vitorlázók), és akik jól viselik ezt a vizes közeget, azokat a tehetségesnek tűnő gyerekeket a sportklubok jellemzően vissza szokták hívni egy gyakorló vagy haladó csoportba. Egy-két éven belül már aktív, utánpótláskorú versenyzővé válnak.

– Mekkora anyagi teher ez a családnak?
– Ezt más sportágakkal kell összehasonlítani. Egy gyermek esetében heti kétnapos, hétvégi edzésről van szó. A kiskorúak vízen való folyamatos tréningjénél egy főállású vagy az adott napra kibérelt edző nyolc-tíz főnél többre nem tud koncentrálni. Az edző alatt van egy közel nyolcmillió forintos motorcsónak, ami azért ilyen komoly eszköz, mert a mentés céljait is ki kell szolgálnia, amibe mellesleg némi üzemanyagot is kell tölteni. Mellette áll egy közel kétmillió forint értékű vitorlás hajó a gyakorlás céljára. Azt mondhatom, hogy tanulónként és havonta, ez a heti két napos edzés, körülbelül harmincezer forintba kerül. Szombat reggeltől vasárnap estig ott vannak a telepen, foglalkoznak velük és vigyáznak rájuk. Elméleti és a gyakorlati képzések váltják egymást, amit természetesen kiegészít a reggeli, ebéd, vacsora is. Órára lebontva, nem költségesebb ez a program, mint mondjuk a futball.

 

Hazaérkezés: Berecz Zsombor, 2018 Finn világbajnoka

Ma délután a Balatoni Yacht Club 1912 alsóörsi telepe volt Magyarország közepe.Hálásak vagyunk azoknak, akik segítettek összehozni ezt a rendezvényt, köszönjük mindenkinek, aki megjelent, és reméljük, hogy a videót nézve azok is közöttünk érzik magukat, akik valamiért nem tudtak eljönni.

Közzétette: Balatoni Yacht Club 1912 – 2018. augusztus 12., vasárnap

 

– A gyermekek képzését követően hogyan tovább?
– Amikor egy gyermek szerencsés esetben eljut egy olyan szintre, hogy tizenhárom-tizennégy éves korára már a magyar válogatott keretébe kerül, és világranglista-versenyekre kezd el járni, az már egy másik nagyságrendű költséget jelent. Ott már havonta kell külföldre menni, és a tárgyi eszközöket is Európa-szerte kell utaztatni. Ők tartoznak a kisebb csoportba. Ez egy nagyon szűk sportolói réteg jutalma.

Itt megtudhatod mi az a PÖFF, ahol már az ötévesek is vitorláznak!

– Milyen személyiséget követel meg a vitorlássport?
Jó döntési képességet igényel a gyerektől, ami idővel meg is erősödik benne. Kezdetben egyedül ülnek egy hajóban, és a megtanultakat alkalmazva maguknak kell a helyes döntéseket meghozniuk. Hamar felnőnek a feladatokhoz, és sikeresen alkalmazzák az ismereteiket. Megtanulják a széllel szembeni vitorlázás módját, a víz áramlásának figyelembe vételét, a hullámzás fajtáit, a bóják kikerülésének szabályait, a taktikai elemeket, és nagyon ügyesek lesznek. Minden vitorlázó egy irányító középpályás focista!

 

Közzétette: Balatoni Yacht Club 1912 – 2019. május 23., csütörtök

 

– Ekkora élvezetet jelent az ön tevékenysége, mert sokat elárul róla a rezdüléseivel…
– Egy ember, akkor lesz nagyon jó vitorlázó, ha sok időt tölt el a vízen, ami valóban nagy élvezet. A klubvezetőnek nyilván nagyon nagy élmény, ha a vitorlázás mellett a közösségszervezésben is ki tudja fejteni az energiáját. Ezeket jellemzően társadalmi munkában szervezzük. Nagyon kevesen tehetik meg, hogy főállásban alkalmazzanak embereket a különböző feladatokra. Nyilván nagyon nagy élmény, amikor egy klub szervezésébe kezdve azt látja az ember, hogy évről évre fejlődik, gyarapodik. Nő a gyerekek száma, és egyre nagyobb sikereket érünk el. Erre a gyermekek tehetsége, a szülők áldozatvállaló képessége mellett, talán a klub szervezése, a lobbi ereje is hatással van. A sikerekről jó beszélni. Az ellenkezőjéről kevésbé.

– Mekkora a klub vonzáskörzete?
A mi klubunk Alsóörsön működik. Az egész ország területéről jönnek hozzánk vitorlázni, de főleg abból a régióból és a székesfehérvári körzetből. Az ifjúsági korosztályunk többsége fővárosi. A versenyszerű vitorlázás legtöbbször a szülőről a gyermekre szálló tradíció. Akik az alapokról akarják elkezdeni, azokat pedig a táborainkban várjuk, hogy próbálják ki magukat! A mi klubunknak van egy olyan sajátossága is, hogy akit még nem találunk az élversenyzésre eléggé felkészültnek, azoknak is folyamatos foglalkozást biztosítunk. Ugyanis a vitorlássport azért is nagyszerű dolog, mert itt sem kell mindenkinek élversenyzőnek lenni, hobbiszinten is élvezetes.

Kiemelt kép: olvasói fotó / Kovács Ilona

Olvasd el Érdi Mári vitorlásversenyzővel készült interjúnkat is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva