Thurzó Katalin/magyarnemzet.hu | 2022.06.12. 12:00
A Balatonnál is a kis házak, partmenti lakások kelnek el gyorsan
Megfontolt kereslet mellett is drágulnak az ingatlanok a Balatonnál.

hutterstockUgyan a háború és az inflációs hatások miatt a kereslet enyhe megtorpanása és a kisebb falvak felé történő elmozdulása érzékelhető a balatoni ingatlanpiacon, az áremelkedés nem állt meg a tó körül, mivel továbbra is nagy az igény a kisebb, jó állapotú családi házak és a part menti, nyaralóövezeti lakások iránt. Tavaly a főváros mellett Zala és Somogy megyében nőttek kiemelkedő mértékben az átlagos négyzetméterárak. A vevők elbizonytalanodására utal, hogy több alternatívát, olcsóbb ingatlanokat is egyre többen keresnek, akár a Balatontól 15-20 kilométeres távolságra található kisebb falvakban. Ennek hatására viszont a falusi telkek és családi házak ára is emelkedésnek indult a térségben.

A keresett és jól árazott ingatlanok gyakorlatilag alku nélkül cserélnek gazdát, ugyanakkor a vevők megfontoltabbak lettek, emiatt némiképp több idő lehet szükséges az eladásokhoz.

A leggyorsabban a kisebb, jó állapotú, vidéki családi házak, a használt part menti lakások és a nyaralóövezetek ingatlanjai kelnek el, más kategóriákban viszont még reális ár mellett is elhúzódhat az értékesítés ideje, akár hat hónapig.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Felhajtja az árakat a nyaraltatás

– A magas árak miatti megtorpanás az újépítésű ingatlanok körében is érzékelhető. Siófokon például az induló négyzetméterárak a part menti, újépítésű lakásoknál 1,3-2,2 millió forint között alakulnak – mutatott rá Krausz Gábor, egy ingatlanközvetítő cég siófoki irodájának szakmai vezetője, hozzátéve, hogy ugyanakkor hosszú távon még mindig kedvező befektetésnek számít egy balatoni ingatlan, annál is inkább, mert a bérleti piacon erős kereslet alakult ki.

– Mivel mindenki nyaraltat, alig találni egy évre bérbe vehető házat és a lakásokból sincs 150-200 ezer forint alatti áron hosszú távra kivehető ingatlan a tó körül. Emiatt rövid távon biztos, hogy nem lesznek olcsóbbak az újépítésű ingatlanok a Balatonnál, az pedig kérdéses, hogy az emelkedő árak mellett hány új fejlesztés, építkezés indul. Várható, hogy a parttól távolabb fekvő ingatlanok további drágulása is, miközben a partközeli ingatlanok ára már a csúcson vagy annak közelében járhat.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A főváros, Zala és Somogy megye az élvonalban

Az ingatlanpiaci tarifák már tavaly berobbantak országos viszonylatban is, a legszembetűnőbb, mintegy 25 százalékos drágulás Zala megyében volt – derül ki az OTP Ingatlanpont saját statisztikák alapján készített friss összesítéséből, amely szerint az előző év során csaknem harmincszázalékos forgalombővülés jellemezte a hazai lakáspiacot.

A lakótelepi lakásoknál négyről 11 százalékra, a többi lakásnál kilencről tíz százalékra gyorsult az áremelkedés üteme 2021-ben, míg az önálló házak drágulása az előző évhez hasonlóan 11 százalék körül alakult.

Tavaly Zala megye után a második legerősebb, 13,7 százalékos drágulási hullám Somogy megyében jelentkezett, amely a Balaton közelsége miatt egy évvel korábban még listavezető volt az éves szinten 37 százalékos áremelkedéssel.

Felmérték a tendenciákat az eladott ingatlanok négyzetméterenkénti átlagáraiban is. E tekintetben tavaly Somogy megőrizte első helyét a vidéki Magyarországon, húszezer forinttal átlépve a félmilliós szintet.

Országosan – a korábbi évekhez hasonlóan – 2021-ben is Budapesten voltak a legmagasabbak a négyzetméterárak (714 ezer forint), míg Pest megye 489 ezer forinttal követte Somogy megye átlagárait.

 

Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitókép: shutterstock

 

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Bárki licitálhat egy balatonszemesi üdülőre

 

Megtöbbszöröződött a balatoni építési engedélyek száma

 

Egy hollywoodi színésznő balatoni kastélya

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva