2018.09.08. 11:00
Balatoni Kör 4. rész: A Balatonon főztem neked
A zánkai Neked Főztem az egyik első fecske volt a balaton gasztronómiai megújítóinak sorában. Bár csak négy év telt el azóta, hogy Horváth Csongor és felesége Horváth-Kertész Orsolya Budapestről Zánkára költöztek, a sok történés miatt, már ez a rövid időszak is történelmi távlatnak tűnik.

 

Horváthék először strandbüfét nyitottak, majd egy gasztrokocsmát fent a faluban, aztán Alsóörsön egy strandbüfét. Azt már nem viszik, viszont idén nyáron megnyílt az újabb Neked Főztem étterem Füreden.

– Alsóörs túl messze volt, nem volt értelme úgy csinálni, hogy csak hetente egyszer érünk oda. Itt viszont egy olyan lehetőséget kaptunk, amivel szerettünk volna élni, itt nyitunk majd egy cukrászda- fagylaltozót is – meséli Csongor. – Nagyot fejlődött a balatoni gasztronómia az elmúlt években, mára nagyon sok nagyon jó hely van, akik a miénkhez nagyon hasonló szemlélettel, jól dolgoznak. Minden kezdet nehéz, de csak ez lehet a jövő, a minőségi vendéglátás felé vezet minden út. Hogy legyen egy csomó olyan hely, amiért télen is érdemes idejönni. Budapest-Füred egy óra autózás. Ha Újpestről a Gellért-hegyre akar menni valaki vacsorázni, az hosszabb idő és a dugóban kell ülni.

Szerencsére már nem csak a vendéglős fejében élnek azok a Pestiek akik szívesen vacsoráznak a Balatonnál, hanem a gyakorlat is kezd kialakulni. Orsi azt meséli, hogy egyre sűrűbben fordul elő, hogy reggel felhívják, hogy mi lesz a napi ajánlat, és leszaladnak vacsorázni. Győrből, Sopronból, Budapestről is volt már így vendégük. Nem félnek a konkurenciától, van egy, a Neked Főztemre jellemző ízvilág, ami Csongor megfogalmazásában „közérthető, de különleges”. Az új étterem a város keleti végében van, de nem is a sétányon hömpölygő tömeg a célközönség. A kiépülőfélben lévő városrészen a Neked Főztem nem véletlen választás.

– Zánkán már ismernek minket, itt Füreden még be kell épülni a köztudatba. Gyakran hívnak fel úgy, hogy azt kérdezik, nyitva vagyunk-e még. Sajnos nagyon erősen él még az emberekben, hogy a Balaton szeptemberben bezár, pedig mindig szajkózzuk, hogy egész évben nyitva vagyunk – mondja Orsi.

Nem bánták meg a váltást, otthon érzik magukat a térségben. Orsi azt emeli ki, hogy mennyivel gyorsabban lehet ügyeket intézni, mint a fővárosban, és ha a gyerekekkel van segítségre szükségük, akkor is már inkább a nagyszülők jönnek, és nem a gyerekek mennek. Csongor szerint a Balaton környéke ideális élőhely, bármit is csináljon az ember. Igaz, hogy van három „megszakadós” hónap és 10- 12 kemény hétvége, de az év többi része nyugalmas. Bár vannak még terveik, nem akarnak mindenáron, a minőség rovására növekedni, jelenleg kevés az olyan szakember akivel együtt tudnak dolgozni.

– Én is abban hiszek, hogy a Balaton nem csak két hónapra szól, hogy lehet itt normális vendéglátást csinálni. Ezt szerintem másképp nem is lehet jól csinálni, csak egész éves nyitvatartással, mert így lehet hosszú távon olyan embereket alkalmazni akikre tudunk számítani, és nem kell minden évben mindent elölről kezdeni. Az étlap is így alakul. Nyáron lehet, hogy van az étlapon pörkölt is, persze az sem egyszerű pörkölt, hanem valami plusz, valami extra van benne, sokkal több egy pörköltnél. Most egy készételünk sincs már, mert nem akarom több napig raktározni, csak olyan ételek vannak, melyeket azonnal el lehet készíteni, nem kell kidobni. Szerintem ez a vendégnek is sokkal jobb, hiszen mindig frisset, mindig mást készítünk.

Az étterem alapvetése, hogy lehetőleg helyi alapanyagokból dolgozzanak, és a nagy szükséglet miatt sok termelővel van kapcsolatuk. Mindent nem lehet megvenni egy termelőtől, de törekedni lehet a helyi alapanyagok használatára. A fűszernövényeket a zánkai Gyógynövény-völgyből hozzák, kecskesajtot Szentantalfáról és Óbudavárról tudnak venni. Bárányt, birkát, füstölt árut szezonálisan lehet szerezni. Nagyon örülnek annak, hogy a Balaton-melléki halastavakból származó halakat is balatoninak minősítették. Nagyon jó minőséget és mindig frisset tudnak vásárolni. Most már az étlap állandó szereplője a harcsa és a ponty. Szerintük ez a balatoni vendéglátás egyik kulcskérdése, hogy a keszegsütőkben se azerbajdzsáni keszeg legyen, hanem balatoni.

 

Képek és szöveg: Sági Ági

Olvass tovább a Balatoni Kör többi tagjáról is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva