Krausz Andrea | 2021.12.10. 17:00
A Balatonról is látható a Leonard üstökös – elképesztő fotó készült
Szombaton és vasárnap hajnalban akár a Balaton környékén is megpillanthatjuk a C/2021 A1 (Leonard)-üstököst. Schmall Rafael asztrofotós gyönyörű felvételeket készített és elmondja, hogy a magyar tenger környékén merre keressük az égi jelenséget.

A 2021-es év leglátványosabb jelensége kétség kívül a a C/2021 A1 (Leonard)-üstökös, ami december 12-én 35 millió kilométerre száguld el a Föld mellett, vagyis szombaton és vasárnap hajnalban számunkra is láthatóvá válik, akár a Balatonnál is.

– A nyugati partról keletre nézve, alacsony horizonton kell keresni, bár tiszta égboltra lesz szükség ahhoz, hogy láthassuk

– mondta a likeBalaton.hu-nak a neves asztrofotós, Schmall Rafael.

Nem árt, ha fényszennyeződéstől és a növényzettől mentes helyen nézelődünk, vigyünk látcsövet, de nem számíthatunk olyan látványos objektumra, mint tavaly a NEOWISE-üstökös.

Különös kékes-zöld színe van az üstökösnek
Fotó: Schmall Rafael – hivatalos

Elképesztően szép felvétel a Zselicből

Schmall Rafael speciális eszközökkel készíti asztortájképeit, így „kapta le” a Leonard üstököst.

– A 15 képes panorámafelvétel kora hajnalban készült a Zselici Csillagoségbolt-park területén egy 135 mm-es teleobjektívvel.

Ahogy az üstökös magasabbra került, úgy már szabad szemmel is sikerült észlelni – mondta a szakember.

A Zselici Csillagoségbolt-parkban, a bánya mellett készült ez a kép Fotó: Schmall Rafael – hivatalos

A fiatalember 2013 óta foglalkozik asztrofotózással. Rafael egyébként kertész és informatikai mérnök végzettséggel rendelkezik, de 2014 óta csillagászati fotográfiáival hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg a Zselici Csillagpark munkatársaként dolgozik és az asztrofotózás valamint az asztrotájképek készítése az egyik munkaköre.

Nyitókép: Schmall Rafael – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva