Mihály Szilvia | 2019.06.18. 06:00
A birtokon minden levendulatő a személyes ismerőse
3 ezer tő francia levendula, a Tapolcai-medence és a tanúhegyek lenyűgöző látványa fogadja a kirándulót a Levendula Birtokon, Lesenceistvándon. Csizmazia Anita, a birtok megálmodója fogad a levendulásban.

Anika ismerős lehet a balatoni kézműves vásárok látogatóinak, hiszen több rendezvényen évek óta kínálja termékeit, és ossza meg velünk praktikus tanácsait a levenduláról. A természetes szappanok és levendulás termékek készítője megmutatta a likeBalatonnak csodálatos birtokát, ahol idén nyáron mi magunk is szedhetünk a levendulából, és hazavihetjük a belőle készített csokrokat, koszorúkat.

Én magam imádom a titkos, eldugott Balaton környéki helyeket, ahol szinte megáll az idő és beszippant a természet szépsége. Lesenceistvánd csak néhány kilométernyire fekszik a Balatontól, varázslatos panorámájú település, a levendulafarmhoz érve pedig tényleg nem találok szavakat.
A színek és fények játéka, a megnyugtató illat és a természet közelsége, valamint a házigazdák személyisége maradásra készteti a kirándulót. És ha mindez nem lenne elég, levendulából készült szörp frissít fel a nagy melegben.

A Mária kápolna alatti 5 hektáros birtokból Anika és Józsi egy hektár levendulát telepített, ahol ezen a nyáron, már második alkalommal „szedd magad” napokon szüretelhetünk levendula virágot.

– Júniusban, a nyitott hétvégeken a birtok teljes díszében pompázik, ebben az időszakban a legszebb. Van, aki plédet is hoz, és itt piknikezik a domboldalon, vagy készíti el a saját díszeit. A virágszedés után sem sietnek haza a vendégek, átérzik a hely energiáját, szívesen töltik itt az idejüket. Szombatonként irányított kézműves foglalkozást is tartunk, és lehet levendulás termékeket kóstolni – nyugtat meg Anika, hogy innét senki sem akar hazasietni.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mit hozzunk magunkkal a levendulaszedéshez?
– Metszőollót, ollót célszerű hozni, de akinek nincs, annak adunk. Kapnak a szedők egy papírtasakot is, amibe a virágot gyűjthetik.

– Nem félted a levenduláidat ezeken a nyílt napokon?
– Nem. Ennek a helynek az az egyik különlegessége, hogy megőrizte családias jellegét, van időm a szedőkkel beszélgetni, tanácsot, útmutatást adni. Kijelölöm a szedhető sorokat, és azon belül mindenki arról a bokorról és olyan sorrendben arat, ahogy ő szeretne. Van, aki nem is szed levendulát, csak megnézi a birtokot, van, aki hatalmas adagot visz és leszárítja vagy feldolgozza azt.

– Mi a legnépszerűbb dísz a csokrokon és illatpárnán kívül?
– Már szelfikeretet is készítettünk levendulából. A szedd magad napokon egy kézműves asztalnál segítünk tippeket adni a vendégeknek. Kötöttünk már hajdíszeket, ajtóra akasztható szívecskét is.

Fotó: Csomós Angéla

– Hogy maradnak ennyire szép színűek a levendulakoszorúk, díszek?
– Sokk függ a fajtától, az orvosi levendulának gyönyörű mély lila színe van, amit száradása után sem veszít el. Díszekhez a virágzás előtti, még bimbós levendulát használjuk inkább.

– Mikor született meg a Levendula Birtok létrehozásának ötlete?
– Sokszor próbálok visszaemlékezni a pillanatra, ami ez irányba vezetett. Mindig is szerettem a gyógynövényeket, ezért indultam el ezen az úton. Tíz éve 200 tővel kezdtem a telepítést, ma 3 ezer tő levendula bokrot számol az ültetvény.
Magyarországon kiváló adottsággal bíró földterületek vannak. Kíváncsi voltam, hogy ezt a területet, ezt a mikroklímát mennyire szereti ez a növény. A délnyugati fekvésű domboldalunkat szinte egész nap melegítik a napsugarak. A föld egy agyagos, kötött talaj, ami sokáig őrzi a nedvességet. Egyszóval, jól érzi itt magát a levendula. Az elmúlt években eladóvá váltak az elhagyott szomszéd területek is, kitisztítottuk s egy részét betelepítettük levendulával.

Fotó: Kaczmarski Ádám

– Mennyire volt nehéz belerázódni a termesztésbe?
– Ekkora földet korábban sem párom, Józsi, sem én nem műveltünk. Gépünk sem volt, az elején kölcsön kértünk egyet, s elővettük a kézi szerszámokat. Folyamatosan tanultunk könyvekből, tanfolyamokon s a magunk kárán. Elindult egy fejlesztési fázis, földművelést segítő gépeket vettünk, megszerveztük a munkát, megtanultuk a szabad ég alatt az „Ember tervez, Isten végez” népi mondás érvényességét. Gyakran a véletlenek által kerülünk közelebb célunkhoz.
A levendulatermesztés nálunk nem megélhetési kényszer, hanem önmegvalósításunk embert próbáló eszköze. Boldogsággal élünk meg minden napot, minden kihívást, minden eredményt!

– Azt mondtad, itt a birtokon minden levendula tő személyes ismerős. Hogy lehet ez?
– Józsival együtt, ketten gondozzuk a levendula ültetvényt, egész évben foglalkozunk a növényekkel. Ez egy akkora terület, ami számunkra még átlátható, gondossággal művelhető. Nagyon büszke vagyok arra, hogy meg tudunk maradni kézműves birtoknak, hogy megtartsuk varázsát, családias hangulatát. Ez egy érintetlen hely, ez benne a csoda, hisz megmutathatom mindazt az egyszerűségét, tisztaságát, természetességét, aki én magam is vagyok.

Fotó: Mihály Szilvia

– Ez a titka, hogy ilyen csodásak a levenduláid?
– Természetesen a mikroklíma, a talaj és a fajtaválasztás is nagyon fontos, de a növény azt adja vissza, amit éveken át megkap tőlünk. Nagyon gondosan bánunk a levendulákkal is. Az első egy-két évben nagyon sok törődést igényelnek. Bár azt mondják, hogy a levendula igénytelen, de ez így nem állja meg a helyét. A növény is akkor szép, ha megkapja a szeretet teljes törődést. Igaz, túléli a szárazságot vagy azt, ha nem vágják vissza, de egy ültetvény akkor lesz ilyen szép, ha folyamatosan gondozzuk. Sokszor csak elindulok a sorok közt, simogatom a bokrokat, illatozom virágait… sem télen, sem nyáron nem megy le a nap e nélkül.

Fotó: Csomós Angéla

– Úgy érzem, minden mozzanatát imádod a levendulatermesztésnek, mi az, ami mégis a legközelebb áll hozzád?
– A természet közelsége adja meg azt a nyugalmat és inspirációt, ami a tovább fejlődést elindítja.
Mindig a lehető legtermészetesebb megoldásra törekszem. Akár a levendulatermesztésben, akár a termék előállításban. A lesencei kis szőlőhegy hírnevében elmarad a magyarországi történelmi borvidékek mögött, adottságaival viszont versenyre kel velük. Amikor 2015-ben elkezdődött nálunk „valami”, célul tűztük ki, hogy lehetőségeinkhez mérten megmutatjuk a hegy új arcát, amely már nem a szőlőtelepítés irányába mutat, sokkal inkább szépségének feltárása a cél. Ez az, ami leginkább foglalkoztat.

– Ezt a törekvést adod át a levendulafarmmal?
– Jelenlegi célunk, hogy megmutassuk a hely varázsát, hogy vendégeink megpihenni jöjjenek hozzánk.

Fotó: Levendulás Lesence

– Hogy lesz ebből a gyönyörű virágból olaj?
– A fennmaradó, lepárlásra megérett virágokat a legmelegebb napos órákban szüreteljük le, hogy minél magasabb illóolaj tartalmú növényeket vihessünk a lepárolóba, a minél értékesebb minőségű olajért. Ha megfelelően magas a hőmérséklet a szedéskor, magas lesz a növény illóolaj tartalma is.
Gőzdesztillációval nyerjük ki a növényből az olajat, egy BIO minősítésű lepárló üzemben Rábapatonán, Mohos Péter tulajdonos szakértő irányításával.
A frissen leszedett virágot egy nagy üstbe teszik, kellőképpen tömörítik, majd magas hőmérsékletű gőzzel elindul a folyamat. A gőz segít kiválasztani a levendulavirágból az olajat, ami egy spirálon keresztül hűtött vizes közegben válik el a víztől. A rendszer végén egy tartályban gyűlik a víz, amin úszik az olaj.
A folyamat mellékterméke a levendula virágvíz, amely a lepárlási folyamat során megtelik a levendula értékes hatóanyagaival, nyomokban levendula olajat is tartalmaz. Minden reggel-este használhatjuk arcbőrünk tisztítására, segíti a hidratáló krém vagy testolaj hatékony felszívódását is, de hidratálja a napozás utáni, megpirult bőrt is. A nyári melegben frissítő hatású testpermet.

Fotó: Mihály Szilvia

– A Szedd magad napokon kapnak új ötleteket tőled a vásárlók, hogyan érdemes felhasználni az olajat?
– Igen, sőt, én is kapok ötleteket vendégeinktől. A levendulaolaj hatóanyaga elsődlegesen stresszoldó hatású. De használják rovarcsípésekre, fülbe cseppentésre, pattanás, herpesz kezelésre, bőrgombára, nőgyógyászati tünetekre, kozmetikumokba, élelmiszerekbe.
Fontos, hogy a felhasználás során ne érje hőhatás, így érdemes sütemény krémekbe, fagylaltokba, bonbonba, édességekbe keverni. A magas hő kedvezőtlenül hat hatóanyag tartalmára, ízét, illatát is megváltoztatja.

– Minden levendulaolaj alkalmas étkezési célra?
– Nem. Csak 100%-os tisztaságú levendula olajat használjuk ételek, krémek, italok, méz ízesítésére. Étkezési célra csak tiszta, termelői levendula olaj alkalmas!

– A termékeidet is személyesen kínálod a vásárokon, hogy jut minderre időd?
– A titok a jó szervezésben és a több éves termelői-vásározó tapasztalatban rejlik. Fontosnak tartom a személyes kontaktot, hiteles és empatikus. Minden érdeklődő más és más, tudni kell eldönteni néhány pillanatot követően, ki miért jön: termékért, tanácsért, információért… több mély érzésű ismeretség született így az elmúlt évek alatt.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mitől különleges a nálad kóstolható, kapható levendulás méz?
– Levendulás mézünk levendula olajjal készül, vegyes virágmézzel. Eddig én is a levendula virág hatóanyagát áztattam ki mézben, de rájöttem, sokkal intenzívebb az aromája a 100% tisztaságú levendula olajunktól. Gyógyhatása is jobban érvényesül ezáltal, légúti fertőzésekre, torokfájásra gyógyír. A levendulaolaj kesernyéje nagyon jól harmonizál a méz bársonyos édességével.
Ezek az ízkombinációk szinte robbannak a szánkban, néha egész meghökkentő, de kellemes ízélményt nyújtanak.

– A levendula ez elmúlt években lett divatos. Te mit gondolsz erről?
– Nem divatosnak, hanem népszerűnek vagy ismertebbnek mondanám. Az emberek kíváncsisága lett nagyobb a növény iránt, nyitottabbak, szeretnék megismerni és használni a levendulát egészségük megőrzéséhez, megelőzéshez. Egyre gyarapodik a rendszeresen használók köre.

Nézd meg a Levendulás Lesence legszebb képeit:

Itt megtalálsz minden hasznos infót a Szedd magad napokról!

LikeBalaton tippek, ha levendulát szedünk:

  • Legyen rajtunk kalap a legforróbb órákban a levendulásban, napszúrás ellen véd!
  • Vigyünk magunkkal metszőollót!
  • Legyen nálunk elegendő víz, frissítő!
  • Használjunk napvédő krémet!
  • Ne zavarjuk a levendulára repülő méheket, így ők sem zavarnak minket!
  • Pihenjünk meg a város zajától távol, kapcsolódjunk ki, élvezzük a természet közelségét!
  • Készítsünk fényképeket a levendulamezőben!
  • Kössünk csokrot, koszorút a leszedett levendulából!
  • Kóstoljuk meg a levendulaolajjal ízesített ételeket, levendulás italokat!

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva