2019.08.06. 06:07
A füstölés a grillezés magasfoka
Hirdetés - A grillezés egy viszonylag könnyen és gyorsan megtanulható sportág, aminek a következő szintje a füstölés. Miben különbözik a kettő? Vagy mi bennük a közös? Érdemes egy kicsit többet is megtudni róla!

A grillezéshez szükségünk van egy grillezőre, ami nagyon sokféle lehet. Sima faszenes, elektromos vagy épp gázgrill. Mondhatni, hogy ezek ugyanúgy működnek, de mégsem. Hiszen az egyikhez igazi tüzet kell csiholni, a másikhoz meg épp gázzal kell begyújtani. Persze a lényeg a tűzön, azaz faszénen, parázson sütögetni a húst, zöldséget, halat.

Mi az a füstölés?

A füstölés hagyományosan tartósítást jelent. Télen a disznóvágás után füstöléssel tartósították a húsokat, szalonnát, kolbászt.

Legtöbbször házilag készített füstölőben tartósították a húsokat. A modern füstölő kemencék azonban nagyban megkönnyítik ma már a dolgunkat. Nem kell bajlódni a tervezéssel, építéssel, kivitelezéssel. Készen kaphatók füstölő hordók, szmóker grill avagy smoker grillek és húsfüstölők, füstölő kemencék illetve a hozzájuk tartozók kiegészítők is, mint például a füstölő forgácsok és faszenek, amelyek illatosítottak is lehetnek.

 

A modern füstölés

Mit jelent az, hogy modern füstölés? Igazából ez a kategória nem is létezik, egyszerűen arra gondolunk, hogy ma már egyáltalán nem azt jelenti a füstölés, mit régen, azaz a disznóvágás után füstölt húsok, kolbászok készítését.

Ma már egyrészt bármikor készíthetünk ételt füstöléssel, illetve, amit lehet grillezni, azt lehet füstölni is. A különbség az a bizonyos füstös íz. Az eljárás biztosan működik húsokkal, sajtokkal, kolbászokkal és halakkal. Egy Barbecook füstölőhordóban lehet meleg és hideg füstölést is alkalmazni, de hogyan működik ez az egész?

A füstölőhordók és füstölő kemencék működése nagyon egyszerű. Meleg füstölésnél be kell gyújtani a faszenet (ami szintén lehet illatosított is), rá kell helyezni a füstölőforgácsot, majd a zománcozott folyadéktartó edénybe tehetjük a különböző fűszereket. A rácsra helyezett, vagy felakasztott húsokat és kolbászokat ezután átjárják a különböző illatok. A hőmérőn ellenőrizhetjük a zárt térben lévő hőmérsékletet, szabályozhatók a rajta lévő levegőnyílások, illetve az alumínium ajtón keresztül ellenőrizhetjük a faszén állapotát.

A hideg füstölés

A hideg füstölés akár 7 órán keresztül is tarthat. Ha a kinti hőmérséklet alacsonyabb, mint 25 °C, akkor érdemes belevágni a hideg füstölésbe. A hideg füstöléshez a füstölőforgács tartóra helyezzük az apróbb füstölőforgácsot, majd gyújtsunk be egy mécsessel, amit 5 perc után ki kell venni. A lényeg, hogy a füst egyenletesen körbejárja a tartót és husikat, ezt ellenőrizzük is rendszeresen a füstölés közben.

Smoker grill

A faszenes grillsütőket, a smoker grilleket kifejezetten grillezésre és füstölésre, pontosabban meleg füstölésre találták ki. Könnyen és gyorsan elkészülnek benne a füstölni valók. Különleges, izgalmas és páratlan ízvilágban lesz részünk az illatosított faszén és faforgácsok segítségével, miután megkóstoltuk az elkészült finomságokat!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva