bama.hu | 2022.10.17. 14:00
A halloween tök mellett a jelmezek, álarcok is könnyen lángra kaphatnak
Október végén hazánkban is egyre többen ünneplik a halloweent, az üzletekben is megjelentek az ehhez szükséges kellékek. Október 31-én sokan rémisztő jelmezbe bújnak, kidekorálják a lakást, töklámpásokat faragnak. Utóbbi a halloween szimbóluma, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok mihamarabb hazatalálhassanak.

A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy ha ezekbe a lámpásokba mécsest teszünk, semmiképp ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. Olyan helyre tegyük ezt a hangulatvilágítást, ahol nem tud elborulni. A leginkább javasolt az elemes LED-mécses használata, ezzel ugyanis biztosan nem okozhat senki tüzet.

A jelmezekkel is óvatosnak kell lenni – halloween alkalmából a hangulat megteremtéséhez nem csak kivájt töklámpást, hanem gyertyákat is használnak. A gyerekek is, akárcsak farsangkor, beöltöznek, látványos maszkot öltenek –a jelmezekkel könnyen kerülhetnek nyílt láng közelébe.

– Ha ezek a jellemzően műanyagból, illetve műszálas anyagból készült öltözetek égésgátló nélkül készülnek, gyorsan, nagy lánggal égnek, így igen hamar nagy felületű égést eredményeznek – hívják fel a figyelmet a fogyasztóvédők.

A nem megfelelő anyagú termékek tehát súlyos veszélyt jelentenek, ezért a viselője testi épségének megóvása érdekében elvárható, hogy a maszkokhoz és jelmezekhez felhasznált anyagok égésgátlóval ellátottak legyenek. Az ilyen anyagok lánggal érintkezve vagy meg sem gyulladnak, vagy meggyulladnak ugyan, de a láng eltávolodása után azonnal, vagy nagyon rövid időn belül maguktól kialszanak, így nagy valószínűséggel nem okoznak sérülést.

A nem megfelelő termékek forgalomból történő kiszűrése érdekében a jelmezeket, maszkokat a korábbi években is ellenőrizte a hatóság, de nagyon fontos a szülői felelősség is – a játék hevében felelőtlenebbek a gyerekek, így fokozottabban kell rájuk figyelni. Ne engedjünk őket nyílt láng, vagy forró tárgy közelébe!

Nyitókép: shutterstock
Forrás: bama.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva