likeBalaton.hu | 2021.06.08. 10:00
A héten a Balatonnál is folytatódik a biológiai szúnyoggyérítés
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országszerte folytatja a szúnyoglárvák elleni védekezést. A napokban biológiai kezeléseket végeznek a Balatonnál is.

Az országos szúnyoggyérítési program április 22-i indulása óta mintegy tizenötezer hektáron végeztek biológiai lárvagyérítést a szakemberek. A napokban további biológiai kezeléseket végeznek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Hernád mentén, Békés megyében a Körösök térségében található holtágakban, a Csongrád-Csanád megyei Tisza-szakaszon,

valamint a Balaton környékén, ahol a korábbi légi beavatkozásokat egészítik ki földi technológiával –

tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn.

Fotó: Facebook/Aero Média Kft.- hivatalos

 

Az alkalmazott készítmény a szúnyogok lárváin kívül más rovarokra nem veszélyes, közvetlenül a vízi élőhelyeket permetezik repülőről, terepjáróra rögzített berendezésekkel vagy háti permetezővel. A meleg időjárás kedvez a szúnyogok fejlődésének, a katasztrófavédelem által megbízott szakértők folyamatosan nyomon követik ezt és ahol szükséges, elrendelik a beavatkozásokat.

A Balatonnál 5-6 védekezés szükséges

Idén is alapvetően a Balatoni Szövetség végezteti a szúnyogok elleni védekezést az üdülőrégióban. Ezt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szúnyoggyérítő programja is segíti, általában egy biológiai és két kémiai beavatkozás elvégzésével.

Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség által megbízott szakértői csoport vezetője szerint a kezelés során a parti területekre és a háttérterületek időnként víz alá kerülő mocsaras, nádas részeire koncentrálnak környezetkímélő biológiai módszerrel.

A likeBalaton.hu-nak korábban elmondta: több év tapasztalata alapján április és szeptember között átlagban 5-6 védekezésre van szükség a Balatonnál. Ha sok a szúnyog , továbbra is várható a kémiai gyérítés, de mostantól már nem a levegőből, hanem a földről, juttatják majd ki a kémiai készítményt.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva