Krausz Andrea | 2020.04.03. 12:29
Megtörtént az első balatoni szúnyoggyérítés
Április 2-án megtörtént az első biológiai légi szúnyoggyérítés a tó környékén. Összesen 2138 hektáron, főként a települések közelében fekvő, vizenyős helyeken zajlott a munkálat, melynek lényege, hogy környezetbarát módon egy biológiai anyag segítségével akadályozzák meg a szúnyoglárvák kifejlődését.

Még nincsenek kifejlett szúnyogok, de az enyhe időjárás miatt már most el kell kezdeni a védekezést. A tó környéki szúnyogirtás koordinálásban részt vevő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke elmondta, hogy az idei év változást hozott a kémiai szúnyoggyérítésben. Nem került meghosszabbításra a légi úton kijuttatható irtószer légi engedélye, minek következménye, hogy nem lesz a jövőben légi kémiai szúnyoggyérítés Magyarországon.

– Idén hangsúlyosabb lesz az a rendszer, melynek lényege, hogy a tó és a térség védelmében főként a tenyészőhelyeken végezzük el az irtást, biológiai módszerrel. Az év végén összesítjük, hogy mennyire volt hatékony ez a védekezési forma. Az első beavatkozást március 30-án és 31-én terveztük, de az erős szél miatt a tartaléknapokra, április 2-ra, tolódott a munka – mondta a likeBalatonnak Lombár Gábor, a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke.

A biológia gyérítést végző repülőgépről készült a kép (Fotó: facebook/Aero Média Kft. engedélyével)

 

A korábbi éveknek megfelelően a Balatonnál elsősorban, az elő- és utószezonban a BSZ, a főszezonban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) végezteti a szúnyogirtást. Az első biológiai beavatkozás mintegy 25 millió forintba került, az érintett 47 balatoni önkormányzat zömmel már befizette a lakosságarányosan ráeső részt.

A légi biológiai szúnyogirtás nem ismeretlen a tó környékén, hiszen itt már évek óta alkalmazzák ezt a környezetkímélő módszert. Sáringer-Kenyeres Tamás, növényvédelmi és agrokémiai szakmérnök, a Balatoni Szövetség szakértői csoportjának vezetője elmondta, hogy a más élőlényekre ártalmatlan Bacillus thuringiensis var. israelensis (BTI) baktérium toxinját juttatják ki a repülőről, ez az anyag pusztítja el a szúnyoglárvákat, így azok már kikelni sem tudnak. (A lárvagyérítésre jelenleg alkalmazható biológiai készítményt továbbra is ki lehet juttatni légi úton.)

Ilyen vizenyős területen szaporodnak a szúnyogok (Fotó: facebook/Aero Média Kft. engedélyével)

 

– Ez a környezetbarát védekezési módszer mindig is nagy figyelmet kapott a Balatoni Szövetségnél (1997-től), öröm számunkra, hogy most már máshol is egyre jobban fókuszálnak a környezettudatosságra – emelte ki Sáringer-Kenyeres Tamás.

– A rendelkezésünkre álló lárvatenyészőhely-térkép alapján történik a légi biológiai gyérítés olyan vizes élőhelyeken, mint például a parti sávok, sík területek. Nagyon jó, hogy korán meg tudjuk kezdeni a munkát, mert kezelhetővé válik a kirajzott imágók, azaz a kifejlett rovarok mennyisége – mondta a szakember, aki szerint – bár tél végéig viszonylag sok volt a csapadék a térségben – az utóbbi hónap aszályosabban alakult, így egyelőre legfeljebb „átlagosan szúnyogos” szezonra számíthatunk.

Több év tapasztalata szerint április és szeptember között átlagban 5-6 védekezésre van szükség a Balatonnál. Ha sok a szúnyog , továbbra is várható a kémiai gyérítés, de mostantól már nem a levegőből, hanem a földről, juttatják majd ki a kémiai készítményt.

Krausz Andrea

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva