2019.11.05. 05:16
A hiteltörlesztés is bebiztosítható minden esetre
Hirdetés - Amikor hitelt veszünk fel, akkor általában jól átgondoljuk ezt a lépésünket, és erre késztetnek az egyre szigorodó szabályok, melyeket az állam hoz a kölcsönt igénybe vevők és a bankok védelmére. Ám néha így is túl optimisták vagyunk.

Biztonságot nyújt a JTM

Nagyobb hitelösszeget ma már komoly megkötésekkel lehet felvenni, több ízben is változtatott az Magyar Nemzeti Bank az utóbbi időben a JTM (Jövedelemarányos Törlesztési Mutató) korláton. Idén júniusban is szigorodtak a feltételek, és egyre nagyobb jövedelmet kell felmutatni jelzáloghitelhez és személyi kölcsönhöz. Sokat számít a kamatperiódus hossza is: az állam szeretné, ha minél többen a fix kamatozású kölcsön mellett tennék le a voksukat.

Érdemes ismerni a szabályokat ügyintézés előtt, hogy ne csalódjunk, amikor kiderül, mekkora összeghez jutunk hozzá. Ám a módosítások azt célozzák, hogy mindenki képes legyen fizetni azt a törlesztőt, amit bevállalt.

Kiszámolható, hogy sokat nyerünk a biztosítással adott esetben

Kiszámolható, hogy sokat nyerünk a biztosítással adott esetben

Bízunk a mostani állapot fennmaradásában

Bármennyire optimisták vagyunk, általában mindig a jelen jövedelmi állapotunk alapján mérjük fel a lehetőségeinket. Azaz úgy gondoljuk, ha mondjuk a párunknak és nekünk nem nő a fizetésünk, és a kiadásaink sem sokat változnak, akkor stabilan tartható lesz a családunk számára a következő egy-két-sok évben a törlesztés.

Ám az élet nem ismeri azt a forgatókönyvet, amit mi biztosra veszünk, és bizony sok váratlan dolog történhet – ha hitelt veszünk fel éppúgy, mintha nem.

A kölcsönök ‘rendezése’ az esetek többségében persze gond nélkül lezajlik, de bárkivel történhet olyan esemény, ami megrengeti egzisztenciálisan, ilyen lehet egy haláleset, egy munkahely elvesztése, válás vagy egy komolyabb megbetegedés.

Van, amire számíthatunk, van, ami úgy jön, mint a derült égből a villámcsapás – ki számít egy balesetre hazafelé a Balatonról az autópályán?

Rengeteget lehet bukni anyagilag számos olyan élethelyzeten, amire nem gondolnánk. A pénzügyi szakértők ide sorolják – a teljesség igénye nélkül -, ha kiderül, hogy el kell látnunk idős szüleinket; ha tinédzser gyermekünk állapotos lesz; ha a mi hibánkból káreset történik és a gondatlanságunk ténye merül fel; vagy akár ha adóváltozás miatt egy befektetésünkből gyorsan ki kell szállnunk.

Ma már nem betonbiztosak a munkahelyek

A leggyakrabban persze az olyan ‘egyszerűbb’ esetek fordulnak elő az utóbbi évtizedekben, mint a munkánk elvesztése, és ez szinte bárkivel előfordulhat.

Ám szerencsére aggodalomra nincs ok, ma már magát a felvett hitelt is bebiztosíthatjuk. A nyugalmunkat garantálja, és rengeteg felmerülő probléma esetén megoldást jelent, ha hitelfedezeti biztosítást is kötünk, amikor a szerződést megkötjük.

A biztosítással sokat tehetünk a családunkért

A biztosítással sokat tehetünk a családunkért

A személyi kölcsönök mellé megköthető biztosítások akkor nyújtanak többek közt segítséget, ha tartós munkanélküliség áll fel – jó tudni, általában ez nem vonatkozik ez arra, ha mi mondunk fel.

Akár 12 hónapon át fizeti helyettünk a biztosító, ha tartósan táppénzre szorulunk, és nem kapjuk a fizetésünket, nem tudjuk előteremteni a bevételünket. A végleges munkaképesség csökkenés vagy haláleset is a biztosítás körébe tartozik – persze remélhetőleg ez egyáltalán nem következik be.

A törlesztés ‘körbebástyázása’ már abban is sokat segít, hogy nyugodtan aludjunk, és minden aggodalmunk elszálljon, akár bekövetkezik valamilyen gigszer a törlesztési időszakban, akár nem.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva