Mihály Szilvia | 2019.08.10. 17:00
A Holnapocska építőtáborban kaland a munka
Ha azt hallod, építőtábor, mi jut eszedbe? Gyümölcsszedés, gazolás, talicskázás, ásás, buli, szerelmek, életre szóló élmények? Jó szívvel emlékezel vagy bosszankodsz? A Balatonnál újra tudnak a fiatalok munka mellett nyaralni, megmutatjuk, min dolgoznak!

A zalaszabari Holnapocska tábor középiskolás lakói légkondis jurtában laknak, délelőttönként dolgoznak Kis-Balatonnál, délután és este pedig élvezik a balatoni nyarat.

Szállásuk a Zobori Kalandpark területén van, használhatják a hullámvasutat, a vízi kalandparkot és szabadulószobákat, néhány diák szerint ez már elég indok volt ahhoz, hogy jelentkezzenek az építőtáborba.

Fotó: Holnapocska Tábor

Pár órás festés után lesz olyan nap, hogy a zalakarosi fürdőben lazíthatnak, de olyan is, amikor a Balatonnál strandolnak.

Mi már kipróbáltuk a balatoni hullámvasutat, olvasd el, milyen volt!

Kovács Tamás, a Szabadics a gyermekekért alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, már második éve rendezik meg a Holnapocska tábort, és nagyon hasznos feladatokat végeznek a fiatalok, mert a padok, korlátok festése ugyan nem nehéz, de időigényes és látványos munka. A tábor ingyenes, minden költséget az alapítvány finanszíroz. A gyerekek a tíz nap alatt tartalmas programokon vehetnek részt a könnyű fizikai munkák elvégzése után. Az előző évben a Matula kunyhó nyílászáróit és kerítését festették le, akkor is nagyon jó munkát végeztek.

Fotó: Mihály Szilvia

Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ, igazgatója azt is hangsúlyozta, hogy ha csak napokra, de most ezek a diákok kiszakadnak a virtuális térből, és a mobiltelefonok, tabletek helyett ásót, ecsetet vesznek a kezükbe.

Fotó: Holnapocska Tábor

– És mit gondolnak erről a gyerekek?
– Másodszor vagyok itt, az előző évben is nagyon jól éreztem magam, ezért döntöttem úgy, hogy idén is jelentkezek. A munka nem megterhelő, megéri délelőtt dolgozni a délutáni szabad programok miatt – mondta Papp Bence.

Most épp a kátyúzást készítik elő, természetesen felnőtt felügyelte mellett.

Fotó: Holnapocska Tábor

– Tegnap a gátakat erősítettük a gyerekekkel itt a Kis-Balatonnál, és a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumot is csinosították, ott szemetet szednek.

– Hogyan erősítik a gátakat?
– Nagyobb bazaltköveket kell vinni a meglazult, víz által kimosott gátakhoz. A kátyúzásnál az odavitt kavicsot lapátolják a gödrökbe, majd elgereblyézik azt. Természetesen mindenhol a gátőr felügyelete mellett dolgoznak, sokat segítenek nekünk, azonnal látszik a munkájuk eredménye – tudtuk meg Tóth Ernő gátőrtől.

Fotó: Mihály Szilvia

– Ha kirándulni járunk erre, jó érzés lesz majd megmutatni a többieknek, családnak, barátoknak, hogy ezt a padot és korlátot én festettem – mutatja büszkén Bogdán Elizabett és Tóth Boglárka.

Fotó: Holnapocska Tábor

– A munka nem megerőltető és nagyon jó a társaság, kint vagyunk a szabadban és sokat nevetünk – teszi hozzá Konyecski Noémi.
– Az én szüleim Zánkán voltak építőtáborban, ők mondták, hogy ez milyen jó volt akkoriban. Én is úgy döntöttem, hogy eljövök, és valóban, ez egy nagyon jó csapatépítés és nyári program – mondta Schlemmer Flóra.
Nézd meg, milyen volt a 70-es években egy építőtábor:

Fotó: Fortepan

Mutatjuk a mai képeket:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva