kisalfold.hu | 2020.06.23. 08:00
A Keszthelyi-hegység: hegyen, völgyön, erdőségben
A Keszthelyi-hegység erdőit minden évszakban érdemes felkeresni. Számtalan tanösvény, turistaút várja a vándorokat és több kilátóból is megcsodálhatjuk a táj szépségét.

Gyalogos és kerékpáros túrázóknak is számtalan lehetőséget kínál a Keszthelyi-hegység. Aki két keréken szeretné felfedezni a vidéket, az a 30 kilométer hosszúságú Bakonyerdő túrán teheti ezt meg. A közepes nehézségű útvonalról – és a többi ajánlott célpontról is – ingyenesen lehet információkat és a leírást is tartalmazó térképet kérni a nyugat-balatoni Tourinform-irodákban.

Természet Háza Látogatóközpont, Szent Mihály Kápolna

Ennek az útvonalnak a kiindulópontja a Bakonyerdő által létrehozott és működtetett gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpont, ahol szintén megismerhető a térség növény- és állatvilága. Több más látványosság mellett útba esik a vonyarcvashegyi Szent Mihály-kápolna, hazánk egyetlen halászkápolnája. Az úton láthatjuk a Negyven halász emlékhelyet, a néphit szerint a kápolnát az a negyven halász építtette 1729-ben, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból. Túránk végpontja pedig az őshonos magyar állatfajokat bemutató Festetics Imre Állatpark lehet, itt ősi magyar szarvasmarha-, juh- és lófajták, nemesített magyar kecske, szamár, tyúkfélék, víziszárnyasok láthatók, míg a hazai vadfajok közül gímszarvassal, dámvaddal, vaddisznóval találkozhatunk. Ezeket a látnivalókat akár egyesével vagy kisebb biciklis-, gyalogostúrák során „láncra fűzve” is érdemes felkeresni – írja a kisalfold.hu.

 

Balatongyörök, Szépkilátó

A térség bővelkedik kilátókban is, melyekből más-más, de mindig gyönyörű panoráma tárul az ember szeme elé. A gyalogtúrázókra több pihenőhely is vár: Vonyarcvashegy közelében a Cseri-kapu, Balatongyörök külterületén a Büdöskút, közelebb a faluhoz a Bélapi-pihenő, s belterületén a Szépkilátót is érdemes felkeresni. Utóbbi a nevével ellentétben nem igényel megmászást, páratlan panorámát azonban kínál a szemlélődőknek.

Fotó: Keszey Ágnes

Gyenesdiás, Nagymező

Gyenesdiáson kedvelt kirándulóhely a Nagymező, itt egy 16 állomásos erdei tornapálya, szalonnasütő helyek, pihenőpadok, játszótér is várja a mozogni vágyókat. Innen több túraútvonal is indul, többek között a 355 méter magas Pető-hegy tetején álló Berzsenyi-kilátóhoz és a háromszintes Festetics-kilátóhoz, ahonnan megcsodálhatjuk a hegység déli részére jellemző, mély völgyek által szabdalt alacsony bérceket és a Zalai-dombság erdős hátait, útközben pedig akár a Hatlábú pajtánál is megpihenhetünk.

Fotó: Mihály Szilvia

A dolomitból álló Keszthelyi-hegység peremvidéke a bazaltos Kovácsi-hegy, itt például a hajdani vulkáni működés emlékeként megmaradt bazaltfolyosót is érdemes végigjárni. A közelben magasodik a Tátika, melynek tetején várrom is található. A közeli Rezi-vár, illetve a zalaszántói sztúpa is a Keszthelyi-hegység tágan vett vidékéhez tartozik.

Rezi vára

A Keszthelytől 8 kilométerre fekvő Rezi határában láthatók a jól védhető, meredek dolomitbércre valószínűleg a 14. században épített vár romjai. Rezi falujából táblák jelzik a várat, viszonylag jó minőségű föld-, murvás utakon közelíthetjük meg, a tanösvényen nem lehet eltévedni, minden fontos pontnál útjelző vagy információs tábla áll. A vár előtti ősfás tölgyesben pihenőhelyet alakítottak ki.

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva