likeBalaton.hu | 2020.07.02. 08:00
A kilencedik nagy zümmögés a Balatonon - Idén is lesz Zöldszalag Regatta
A zöld nagyjából ötven árnyalata vonul fel augusztus 21-én a Balaton keleti medencéjében, hiszen nagyjából félszáz hajóból álló flottát és 250-300 fős legénységet vár a szervező Balatonfői Yacht Club az elektromos hajók nagy futamára, a 9. Zöldszalag Regattára.

Kilencedik alkalommal vághat neki az idén a hagyományos Zöldszalag Regattának a balatoni elektromos hajósok mezőnye a Balatonfői Yacht Clubból indulva 2020. augusztus 21-én. A rendezők nagyjából tucatnyi márka félszáz hajóját és körülbelül 250-300 fős legénységét várják Balatonkenese hangulatos kikötőjébe a nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén.

Az érdekes ügyességi verseny egyfajta klasszikus csillagtúra a vízen: a hajósoknak a rendezőktől kapott elektronikus vagy nyomtatott térkép segítségével különböző tájékozódási pontokat kell megkeresniük, és megérinteniük. További nehezítés, hogy a check-pontok némelyike a szárazföldön lesz. A versenyre bárki nevezhet, aki elektromos hajóval rendelkezik, az eredményeket külön osztályokba sorolva (méret és akkumulátor-kapacitás szerint) értékelik. A hajók egyszerre vágnak neki a távnak 21-én délben, de aztán mindenki a saját taktikája szerint haladhat a pályán.

(Fotó: A Zöldszalag Regatta hivatalos honlapja)

A Zöldszalag Regatta nem csak verseny, hanem remek buli is egyben, hiszen a rendezők 20-án, a versenyzők érkezése napján, akusztikus koncerttel, tűzijátékkal, 21-én a befutót követően koncerttel, 22-én az ügyességi futamok után, az eredményhirdetés befejeztével pedig zenés gálavacsorával várják a versenyzőket.

– A Zöldszalag Regatta célja elsősorban az, hogy népszerűsítse az elektromos hajózást a Balatonon, és közelebb hozza egymáshoz a hajótulajdonosokat. Ugyanakkor ez a rendezvény arra is tökéletes, hogy bebizonyítsuk, milyen nagy távolság megtételére képesek a mai korszerű és környezetbarát e-hajók – mondta Viszkei András, az elektromos hajókat gyártó Aqwia Kft. alapítója és a verseny ötletgazdája.
A 2012 óta rendezett versenyeken már több, mint 600 hajó indult.

A ZÖLDSZALAG REGATTÁRÓL

A Zöldszalag Regatta a balatoni elektromos hajósok nagy versenye, amelyet először 2012-ben rendezett meg az ötletgazda Balatonfői Yacht Club vezetősége. A rendezvény instant sikernek bizonyult, hiszen az akkori balatoni e-flotta majdnem egyharmada rajthoz állt az egyszerre játékos és komoly futamon. Érdemes belegondolni: arányaiban ez azt jelenti, mintha a Kékszalagon több mint háromezer vitorlás indulna.

A verseny azóta évről évre egyre több résztvevőt vonz a Balaton minden kikötőjéből Kenesére, ahol is több száz zöld hajós tölt együtt egy remek hangulatú hétvégét, esténként a vacsora és a zenés programok mellett ismerkedve, beszélgetve, tapasztalatokat cserélve egymással.

A rendezvény egyben az elektromos hajópark látványos seregszemléje is, hiszen a mezőny nagy részét adó Wia modellek mellett évről évre mind több más márka hajóival is neveznek a csapatok a versenyre. A rendezők évről évre egyre több kategóriában értékelik a mezőnyt annak érdekében, hogy minden csapat nagyjából egyforma eséllyel rajtolhasson.

A csillagtúra jellegű futam egyszerre teszi próbára a csapatok navigációs képességét és ügyességét, illetve a hajók akkumulátorpakkját és hajtásláncát, jól demonstrálva, hogy milyen kiforrott és megbízható nagyteljesítményű elektromos rendszerek szolgálják a környezettudatos hajózást a Balatonon.

Nyitókép: zoldszalagregatta.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva