Gulyás J. Attila / Magyar Nemzet | 2020.08.16. 10:00
A külföldi turistákat is csábítják a balatoni őstermelői piacok
A koronavírus miatt felértékelődtek a magyar földből származó zöldségek és gyümölcsök.

Külföldiek is intenzíven érdeklődnek a Balatoni termelői piacok iránt

Keletről, nyugatról és a skandináv országokból is, de főképp a környékről sokan látogatják a nyári főszezonban működtetett termelői piacokat a Balatonnál, amelyek a turizmus szempontjából is külön vonzerővel bírnak, miközben a helyi termelésű árut, a tradicionális kézműves termékeket népszerűsítik. Egyelőre kevés az értékmentő szabadtéri árusítóhely.

Balatoni termelői piac – Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

A koronavírus miatt sem csökkent a termelői piacok népszerűsége

Itt már írtunk a Balatoni termelői piacokról.

A Balaton-felvidéken mintaadó őstermelői piac vált messze földön híressé: a parkolójával együtt háromhektáros szabadtéri áruda, a káptalantóti Liliom­kert már évek óta bizonyítja vendégvonzó erejét. Sőt, ahogy jelezték, most is olyan nagy a forgalmuk, hogy szinte nyomát se érzik a koronavírus okozta traumának.
– A tavalyinál kicsit kevesebb a vásárló, de jönnek a külföldiek keletről, nyugatról és a skandináv országokból is. Emellett töretlen a hazaiak érdeklődése, többek között azért is, mert náluk nincs hiány az őstermelőktől származó, egészséges, ízletes, időszakos gyümölcsökből, meggyből, málnából, barackból, áfonyából, zöldségféleségekből – válaszolta kérdésünkre a piac vezetője. Harmathy Ildikó hozzátette, hogy manapság olyannyira népszerű a piac, hogy újabb és újabb kistermelők is kipakolnák itt a termékeiket, de már nincs hova terjeszkedniük.

Egyre népszerűbbek a helyi termelői piacok. Tusz Emese Hévízen főként különleges kecskesajtokat kínál
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Szükség van és igény is mutatkozik a termelői piacokra a Balatonnál

A Révfülöptől nyolc és fél kilométerre eső Liliomkerthez hasonló piac a Balaton déli partján korábban nem volt, ott csak mozaikszerűen alakultak ki igazán erős, termelői-vevői kapcsolatok. Holott a szakemberek szerint a tó somogyi oldalán is nagy szükség volna a kiváló minőségű termékeket megismertető, szabadtéri élelmiszer-árusító helyekre, amelyek elsősorban az üdülési szezonban külön attrakciónak számítanak, és még rossz idő esetén is vonzzák a látogatót. Ezt ismerte fel a Somogyi Helyi Érték Egyesület, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei igazgatóságának támogatásával májusban Zamárdiban nyitott egy, a káptalantótihoz hasonló, őstermelői árusító helyet.

A Balatoni termelői piacokon néha még tehenet is fejnek. Itt tudod megnézni!

– A zamárdi Patkó piac már nemcsak kereskedelmi fórum, hanem baráti találkozóhely is, ahol a jövő útjait egyengetjük. A helyi lakosság, a nyaralók, a környékbeli éttermek partnerként kezelnek bennünket, és jó hírünket viszik. Itt valóban csak őstermelőkkel találkozhatnak a vásárlók – fogalmazott Vrancsik Tibor, az egyesület elnöke. Mint mondta, egyelőre vasárnaponként tartanak nyitva, ám jövőre már szombaton is megtalálhatók Zamárdiban. Azt is jelezte, hogy szeptember végén bezár a szabadtéri termelői piac, ami október elején a Siófoki Szakképzési Centrumban nyit ki.

Egy kis ízelítő a termelői piac kínálatából. Most kiderül, mi hol terem, hogyan készül
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Telt ház 20-án

Idén nyáron is abszolút sláger a Balaton, ahová a főszezonban a belföldi foglalások 34 százaléka szól. Nagyjából 12 százalékkal nagyobb az átlagos foglalási érték az előző évhez képest – jelezte a Szállás.hu a legfrissebb adatai alapján. Az augusztus­ huszadikai hétvége is telt házas lesz a Balatonnál, ahol a legnépszerűbb települések élmezőnyében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, illetve Balatonlelle, Keszthely és Zamárdi áll – írja a magyarnemzet.hu.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva