Fábos Erika | 2019.06.17. 17:00
A kutya a Balatonnál is csodafegyver
Megnyitott a kutyás strand Fonyódon. Itt nemcsak egy partszakasz, az egész város „kutyás” lett, és ez rengeteg vendéget hoz a településre.

Hatalmas partszakasz, tökéletesen tiszta víz, szépen gondozott füves terület, szemközt pedig a Badacsony látszik – ennek a fonyódi strandnak azonban mégsem ezek az erényei, hanem az, hogy ide kutyával együtt érkezhetnek a vendégek, sőt sportolhatnak is a kedvencekkel.

A fonyódi önkormányzat 2016-ban döntött úgy, hogy egy olyan strandot létesítenek, ahova gazdik és kedvenceik együtt jöhetnek, és az első tanulóévek tapasztalatai után mára itt van a Balaton legnépszerűbb kutyás strandja.

Nem véletlen, hatalmas igényt talált telibe a város: a természetes vizekben való fürdésről szóló rendelet szerint ugyanis a Balatonban a tó északi partjától 500, déli partjától mérve 1000 méteren belül szabad fürdeni, de csak az embereknek. Ahol emberek fürdőzhetnek, ott kutyák nem, és a kijelölt fürdőhelyekre is tilos bevinni az ebeket.

Magyarán az egész partszakaszon csak ott lehet kutyát a vízbe engedni, ahol ezt külön tábla jelzi. Patthelyzet. Kutyás családoknak ezért macerás a nyaralás. Ha vinni akarják a kedvencet, pár óránként szaladgálni kell hozzá a strandról, de azt sem könnyű megoldani, ha otthon akarják hagyni. Kutya márpedig sok van.

– Egy tavaly ilyenkor készült közvéleménykutatás szerint, hazánkban kétmillió háztartásban tartanak kutyát – mondta Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát Balaton program ötletgazdája, a fonyódi kutyás strand szakmai mentora.

Ezeknek az állatoknak a 20-25 százaléka olyan szerencsés helyzetben él, hogy családtagnak tekintik, és az utazásaikat is velük együtt képzelik el a gazdik. Ez azt jelenti, hogy 4-500 ezer olyan család van Magyarországon, akiknek a nyaralás tervezésekor szempont az, hogy a kutyájukkal együtt milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Ehhez képest, három évvel ezelőtt még nem volt kutyabarát strand a Balatonnál. Pedig ez egy 195 kilométeres partszakasz, nyugodtan elférnek ők is, ezt pedig azóta több önkormányzat is belátta.

Fonyódon, egy szép nagy strandon, legalább kétszáz gazdi lehet együtt a kutyájával, ráadásul minden évben felmérték az igényeiket, fejlődött a szolgáltatás, így ma már ez egy igazi kutyás paradicsom, kutyás fesztivállal és rengeteg törzsvendéggel.


– Egyre nehezebb olyat kitalálni a Balatonnál, amire felkapják a turisták a fejüket, amivel több vendéget lehet vonzani – mondta Posza Róbert, a Fonyódi Turisztikai Egyesület elnöke. – 2016-ban első volt a város abban, hogy igazi kutyás strandot létesített, azóta pedig kiderült, hogy ezzel nemcsak több vendég érkezik, de ez a döntés, a Fonyódról kialakult képnek is nagyon jót tett. Kutyás szálláshelyet már év elején nem lehetett találni a környékünkön sem, a vendéglátóhelyek közül is sok felkészült a négylábú vendégekre, a kulturális programok nagy részét is látogathatóvá tettük kutyások számára. Az elmúlt három évben ugyanis megtapasztalhattuk, hogy a kutyás emberek nagyon jó vendégek.

Jó tanácsok gazdiknak
– A strand kizárólag rendszeresen oltott és féreghajtott kutyával látogatható, a kutya oltási könyvére is szükség van a közös strandoláshoz.
– A gazdi a felelős a kutya viselkedéséért és az általa okozott károkért is, ezért csak megfelelően szocializált, nem agresszív kutyát vigyen ilyen közösségi helyre.
– A strandon is mindig legyen friss vize az állatnak és figyeljen arra is, hogy ne hevüljön túl!
– Fontos, hogy a kutya ne zavarja más strandolók és kutyák nyugalmát sem a parton, sem a vízben.

Fábos Erika
Fotók: Pixabay, F. E.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva