Mihály Szilvia | 2019.05.21. 06:00
A kutyáddal eveztél már?
Ha a kutyád a mindened és a balatoni nyaralást sem tudod nélküle elképzelni, akkor van egy jó hírünk! Fonyódon nem csak strandolni tudtok, de hű társaddal közösen evezhetsz.

A kutyatulajdonosok számára még a kutyabarát strandok és fürdetőhelyek is különlegesnek számítanak a Balatonnál, a kutyával való közös vízi sportolás pedig valódi kuriózum. A kutyákkal strandolók nagy többsége nem evezett még kedvencével, a SUP is egy elterjedőben levő sportág, sokan csak fotókról, videókról ismerik az állva evezést.

A fonyódi kutyabarát fürdetőhelyen található SUPport bázison beszélgettünk Csonka Bencével és Kovács Tamással arról, milyen négylábú társunkkal SUP-ozni. Már többször írtam, hogy a Badacsonyi heggyel a háttérben SUP-ra szállni mennyire csodálatos és energiával feltöltő élmény, most nézzük meg, mindez hogyan hat a kutyákra.

Fotó: Mihály Szilvia

– A fonyódi kutyabarát fürdetőhelyen nagyon sokan meg vannak lepődve, hogy kutyával is lehet nálunk SUP-ozni – mondja Bence.
– Az a fontos, hogy jól érezze magát a deszkán a gazda, és ha ő a kutyájával szeretne evezni, akkor a kutyus is. Egy ingyenes oktatás során a kutyát először szárazföldön, majd a vízen szoktatjuk a deszkára. Megmutatjuk, hogy a gazda a deszka melyik részére fektesse a kutyát, de az állatok többsége nagyon jól megérzi, hol a legbiztonságosabb neki, hol a legstabilabb a deszka.

Fotó: SUPport Fonyód

A szárazföldön először jutalomfalattal, később anélkül hívja fel a gazdi a kutyust a deszkára. Itt leül a kutyus a deszkának arra a részére, ahol a fogója van. Megbarátkozik a deszkával, szagolgatja, megszokja a felületet. Evezés közben, ha már a gazdi a deszkán térdel, akkor a kutya előtte lesz.

– Mennyire kell a kutyának iskolázottnak lenni, hogy ezt megtanulja?
– Ha a kutya az ülj, gyere ide parancsszavakra hallgat, meg tud tanulni SUP-ozni. Nem kell extrán szocializált, jól tanított, kutyaiskolát végzett kutyának lenni ehhez a sporthoz. Egy teljesen átlagos kutyával is el lehet menni evezni.


Van olyan ismerősöm, akinek a kutyája alapesetben szinte nem is hallgat rá, de a deszkán a kutyus mintaszerűen viselkedik. Ha két SUP-os egymás mellé evez, a kutya át is megy egyik deszkáról a másikra. A kutyáknak nincs félelemérzete az imbolygó deszkán, van, hogy ők előbb megszokják a deszkát, mint a gazdájuk. A SUP a kutyákra is nyugtató hatással van, ahogy ringatóznak a vízen, az őket is relaxálja.

– Kistestű vagy nagyobb kutyáknak ajánlott a SUP-ozás?
– A legnagyobb egyszemélyes deszkánk teherbíró képessége 170-180 kg. Már kaukázusi kutyával is eveztek nálunk, nincs olyan kutyafajta, akinek nem ajánlott az evezés. A bérlőknek a kutyaméretétől függően olyan deszkát adunk, ami optimális mindkettejüknek.

– Minden kutya megnyugszik a vízen?
– Igen. A vizslákra szokták azt mondani, hogy nagyon elevenek, de a SUP deszkán ők is lenyugszanak. A kolléganőnk, Luca másfél éves vizslája elaludt evezés közben, pedig egy virgonc, nyughatatlan kutyus. Minden kutya más, ők is egyéniségek, vannak félelmeik, viselkedési szokásaik, ugyanúgy, mint a gazdáiknak. Megfigyeltük, hogy azok a kutyák, akik rendszeresen jártak hozzánk SUP-ozni, sokkal kiegyensúlyozottabbak lettek a nyár végére. Az ő szervezetükre, lelkükre is jó hatással van ez a sport.

– Honnét tudjuk, hogy a kutyánk szereti-e a vizet, hogy tetszeni fog-e neki az evezés?
– Ki kell próbálni! Egyetlenegy olyan kutyus volt az elmúlt évben nálunk, aki 20 perc után sem ült meg a deszkán, leugrált róla, de mindenki másnak sikerült a kutyás evezés. Ha egy kutya nem akar a vízre szállni, nem erőltetjük.

– A kutya magától ugrik a deszkára?
– A vízbe vezető lépcsőről tesszük fel a kutyát a deszkára, de nagyon könnyen felmásznak rá. Több olyan kutyus is volt, aki menet közben vízbe ugrott a deszkáról, úszott egy kicsit, majd a gazdi segítségével visszamászott a SUP-ra.

– Nem sérti meg a kutyák körme a deszkát?
– Nem. A SUP-ok nagyon erős és strapabíró anyagból készülnek, nem tudnak bennük a kutyusok kárt tenni, nem tudják a körmükkel azt kilyukasztani. A taposó, szivacsos réteget tudják esetleg kicsit megkarmolni, de a deszkatestben nem tud kárt tenni.

Ha szeretnél saját SUP deszkát, olvasd el, mire figyelj a vásárlásnál!

– Másképp evezünk kutyával, mint egyedül?
– Igen. A kutyás evezés egyik kezdő lépése, hogy megtanítjuk a gazdit térdelve és állva is úgy evezni, hogy a lapáttal ne üsse meg a kutyusát. Az evezési technikák és helyes evező tartás megtanítása után biztos nem ütjük le kedvencünket. A kutya többnyire a gazdi előtt fekszik vagy ül, nem fordult még elő, hogy a gazda véletlenül vízbe lökte volna a kutyáját.

– Mit csináljunk, ha a kutya izeg-mozog a deszkán?
Ha állva evezünk, térdeljünk a deszkára, vagy támasszuk le magunk elé az evezőt, és támaszkodjunk rá úgy, hogy a két lábunk és az evező között egy egyenlő szárú háromszög legyen. Vízbe esni álló helyzetből lehet, térdelve nem, a kezdő SUP-osok térdelve ismerkednek az élménnyel.

– Mibe tegyük a jutalomfalatot a vízen?
– Vannak vízálló táskák, de mi is tudunk adni kisebb vízálló telefon tokokat az evezéshez. A jutalomfalatra azonban evezés közben már nincs szükség, azt csak a szárazföldi oktatás során használunk. Ha elkezdünk evezni, a kutya már nyugton van, nem kell fegyelmezni.

– Kutyával milyen napszakban evezzünk? Nem kapnak napszúrást a déli napsütésben?
– Ha a kutya vizesen kerül fel a deszkára, akár napközben is mehetünk vele SUP-ozni. Nagy melegben azt szoktuk javasolni, hogy a bérlők vigyenek magukkal egy flakon vizet, és folyamatosan locsolják a kutyust.

Fotó: 2blackdogsviwe

– Mi volt az előző nyár legkedvesebb kutyás élménye?
A legaranyosabb sztori az volt, amikor egy idős néni drótszőrű tacsiját szoktattuk vízhez. Csak sétálgattak a parton, mert a kutyus nagyon félt a víztől, de a segítségünkkel azóta a tacsi is nagy strandoló lett. A kis méretű gyerekdeszkánkra téve szoktattuk a vízhez a kutyust. A néni bement a vízbe, a kutyus pedig a deszkán állt. A gazdája óvatosan locsolta vízzel, miközben simogatta. Miután ezt megszokta, a néni óvatosan be tudta emelni a vízbe, és azóta boldogan strandolnak együtt. Az idős hölgy szinte sírt örömében, hiszen egy fél óra alatt sikerült megszerettetni a kutyával a vizet.
A SUP deszka erre is jó, hogy az ilyen félős kutyákat hozzászoktassuk a vízhez.

Fotó: tatyiandme

– Terveztek a nyárra a kutyás evezések mellé kutyásoknak szóló fesztivált?
– A kutyás fürdetőhelyen a kutyabarát.hu szervezi as szezonnyitó DOG Beach Festet és a nyárzáró Dog Chil Out rendezvényt. Mi minden hétvégére tervezünk egy-egy kutyafajtának kutyatalálkozót. A tavalyi Border Collie találkozó nagyon sikeres volt, szeretnénk hasonló módon a vizsláknak, tacskóknak is ilyen hétvégét szervezni. Feltesszük a kutyákat a nagy deszkára, készítünk kutyás csoportképet és az adott fajtájú kutyáknak ingyenes evezést biztosítunk.

Fotó: Sup Port Fonyód

– Kell bármilyen oltási könyv ahhoz, hogy a kutyámmal strandra, SUP-ra menjek?
– A kutyabarát fürdetőhely szabályzata szerint jól szocializálódott, oltási könyvvel rendelkező kutya jöhet a területre fürdőzni és SUP-ozni.

Ha hiányzik a nyár, kattints ide, és nézd meg videós beszámolónkat a kutyás evezésről!

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva