Mihály Szilvia | 2021.08.11. 08:00
A mentőmellény a legfontosabb eszköz, ha evezni indulsz a Balatonon
Nem lehet elég sokszor hangsúlyozni, hogy a mentőmellényt nem azért kell felvenned evezés közben, mert kötelező, hanem azért, mert az életedet mentheti meg.

Ahhoz, hogy a nyaralásunk felhőtlen legyen, be kell tartani az alapvető vízi szabályokat.
Sokan azt hiszik, a Balaton egy képeslap gyönyörű naplementével, tükörsima, derékig érő langyos vízzel, de jöhet egy hirtelen vihar, felborulhat a vízi járművünk a mély vízben, és ilyenkor mentőmellény nélkül a kajakos, kenus és SUP-os élete veszélybe kerül.

– Minden kajak és kenu kiadásnál kitöltünk egy átadás-átvételi lapot, ahol nem csak a bérlők adatait tüntetjük fel, hanem azt is, hogy hány mentőmellényt, evezőlapátot adtunk nekik. Kapnak egy biztonsági dobozt is kötéllel, zseblámpával, szivaccsal; ha kérik, vízhatlan telefontokot és táskát is biztosítunk a túrához.
Kérjük, hogy napszemüveg, napolaj, védő sapka, ivóvíz legyen a vízitúrázóknál, de a legfontosabb eszköz a mentőmellény – tudtuk meg Somogyi Lászlótól, a badacsonylábdihegyi strandon található kölcsönzőben.

Fotó: Freepik

– Ha nincs viharjelzés, a kajakra, kenura, csónakba akkor is kiadjuk a mentőmellényt, de ezt az úszni tudó felnőtteknek nem kötelező viselni, viszont a 16 éven aluliaknak minden esetben fel kell venni. A strandon működik egy viharjelző, ez ha másodpercenként egyet villan, akkor elsőfokú viharjelzés, ha másodpercenként kettőt villan, akkor másodfokú viharjelzés van érvényben. I. fok esetén mindenkinek fel kell venni a mellényt, és a parttól 500 méterig távolodhat el a vízi jármű, másodfok esetén pedig haladéktalanul ki kell jönni a partra.

 

– Honnét tudjuk, milyen messzire távolodtunk el a partól?
– Az 500 métert nehéz felmérni, én azt szoktam mondani, hogy húzódjanak vissza kajakkal, kenuval a nád mellé, ott a legbiztonságosabb. Ha északi szél fúj, itt az északi parton a nád melletti szélcsendesebb sávban vissza tudnak evezni. Ha menteni kell, ott könnyebben tudunk segíteni is.

Somogyi László szerint a mentőmellény a legfontosabb eszköz evezés közben
Fotó: Mihály Szilvia

– Milyen méretű mentőmellények vannak ebben a kölcsönzőben?

– Minden korosztálynak és súlycsoportnak tudunk mentőmellényt adni. Szerintem ez a legfontosabb kellék a balatoni vízi jármű bérlésnél.

Mi nem csak odaadjuk, felvenni is segítjük a mellényt. Ha gyerekek jönnek, őket csak akkor engedem a járműbe, ha már szabályosan rajtuk van a mellény. A gyerekek mellényének van egy karimája is, ami a fejüket kiemeli a vízből. Csak a karúszó, vagy az úszógumi viselése a vízi járműben kevés.

Értem én, amikor valaki azt mondja, hogy a mellény kényelmetlen vagy meleg, de ők meg azt nem értik, hogy az életük múlik azon, hogy felveszik-e. Ez a legfontosabb.

Nézd meg a videót:

 

– SUP kölcsönzéskor kérik a vendégek a mentőmellényt?
– Nem mindig, mivel a SUP nem számít vízi járműnek, de mi ahhoz is adunk mellényt annak, aki tőlünk bérli. Ha nem is veszik fel, akkor is odatesszük a deszka elejére.

Viharjelzés esetén legyen kéznél a mentőmellény, akkor is, ha nem kötelező
Fotó: Mihály Szilvia

Én azt gondolom, ugyanolyan szabályokat kellene alkalmazni a SUP deszkán is, mint a kenukon, hiszen ezekkel sem a bójákon belül eveznek. Onnét távolabb pedig már mély a víz, egyéb vízi járművek is közlekednek, vitorlások, vízi taxik, motorcsónakosok, hajók okoznak nagyobb hullámokat, ami egy kezdő SUP-osnak borulásveszélyt jelent, és sajnos olyanok is kimennek mentőmellény nélkül, akik nem tudnak úszni.

Így kerüld el a SUP baleseteket!

Minden méretben van mentőmellény
Fotó: Mihály Szilvia

 

– Volt már olyan, hogy valaki a parti sörözést kenuban akarta folytatni?
– Mi nem adunk ki ittas állapotban levőknek vízi eszközt, ez többször vezetett már konfliktushoz. Ha én úgy látom, hogy több fröccs vagy sör csúszott már le valaki torkán annál, hogy biztonságban legyen a vízen, akkor beleállok a vitába, hiszen az életét menthetem meg ezzel. Persze, spiccesen ezt nem értik, de a kölcsönzős felelőssége is, hogy kit enged vízre szállni.

Mi a látogatóközpontban arra törekszünk, hogy mindenki boldogan térjen vissza a vízitúráról, borulás vagy hirtelen jött vihar esetén mentőmellény nélkül még az úszni tudóknak is kisebb az esélyük a túlélésre.

A vízimentők is azt mondják, még a legdrágább mentőmellény is olcsóbb, mint egy temetés.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva