2020.03.11. 16:13
A természetben, biztonságban - kirándulás a Balaton körül
Tudjuk, hogy a koronavírus miatt sok programot törölnek, de a rendezvényeken túl is van élet a Balaton körül. Csodás kilátók, tanösvények és könnyű fokozatú túrák várnak, ahová gyerkőcökkel is bátran mehettek, s közben friss levegőn, a természetben tudtok töltődni. Mutatjuk, hogyan kapcsolódjatok ki, szívjátok magatokba a természet éltető erejét úgy, hogy közben ne kelljen aggódnotok a tömeg vagy a vírus miatt.

Túl a rendezvényeken

Bár a jelen helyzetben elhalasztják a nagyobb rendezvényeket, és mindenki megteszi a megfelelő óvintézkedéseket – ez így is van rendjén, jobb az óvatosság, ha meg tudjuk előzni a bajt -, azonban nem érdemes teljesen begubózni sem. A Balaton környéke, csodálatos természeti környezet még így is rendelkezésünkre áll, hogy kikapcsolódjunk.

A Balaton természeti környezete

Olyan környezet vár a tó körül, amelyeket érdemes felkeresni, akár a gyerekekkel is. Jön a hétvége, nekik is jólesik a kikapcsolódás a suli fárasztó napjai után, s mindenkinek jót tesz a D vitamin, a friss levegő, a madárcsicsergés és a tó megnyugtató morajlása.

A hétvége időjárása

Hétvégére kellemes, napos, igazi kirándulóidőt jósolnak a meteorológusok, így érdemes felhúzni a túracipőt és elindulni a Balatonhoz. Most olyan programokat mutatunk, amelyekhez nem kell tömegben tartózkodnunk, mégis tartalmasan tudjuk eltölteni az ünnepi hétvégét.

Nyaraló és apartman – szállások a Balaton körül

Javasoljuk, hogy ha nem a nyaralótokba mentek, bátran béreljetek apartmant, hiszen ahogyan azt korábban már megírtuk, a balatoni szálláshelyek biztonságosak, szóval a nyári szabadságok idejére esetleg lefoglalt vagy tervezett szállásokat sem érdemes visszamondani. A szállodaszövetség jelezte: a megelőzés jegyében elrendelt fokozott intézkedések mellett felkészült a védekező helyzetekre.

A likeBalaton.hu információi szerint készülődnek a húsvétra is a vendéglátóhelyek a Balatonnál, ahol továbbra is számolnak az ünnepkor jellemző belföldi forgalommal, miközben a vendéglátósok megtették a külön higiénés intézkedéseket. Nincs pánik a part mentén.

Szállásokat a Balaton körül ide kattintva tudsz böngészni.

Étel-ital, azaz együnk finomakat a Balatonál ilyenkor is

Érdemes tudni, hogy ha esetleg ebédelnétek egy jót a tó körül, a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása alapján felkészültek a helyi vendéglátósok is, akik külön intézkedéseket is bevezettek az áprilisi húsvéti ünnepekkel már beinduló balatoni szezon védelmében, amelyre ugyanúgy készülnek, mint korábban.

Éttermek és egyéb vendéglátóhelyek a Balaton körül itt érhetőek el.

 

Most pedig lássuk az izgalmas, feltöltődésre kiválóan alkalmas programokat!

Kányavár-sziget, Sármellék-Balatonmagyaród

A Kányavári-sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területe. A szigethez kiépített út vezet, melynek végén parkoló fogadja az autóval ideérkezőket. A kis szigetre egy különleges fahídon át érkezünk. A szigeten a Búbos Vöcsök tanösvényt alakította ki a Nemzeti Park Igazgatósága. A 15 állomásból álló tanösvény hossza kb. 1,5 km, egy óra alatt kényelmesen bejárható. Az információs táblák a Kis-Balaton madárvilágát mutatják be. A sziget közepén egy fából épült madármegfigyelő-helyet találunk, a többszintes kilátótornyot újjáépítették, a hídról jőve, a madármegfigyelő előtti tisztáson balra kanyarodva érjük el pár perces sétával. Délebbre egy idilli réten vadonatúj játszótér is várja a kicsiket. A horgászengedéllyel rendelkezők számára horgászási lehetőség az Újszabar-Zalavár összekötő út, valamint a Kányavári-sziget közvetlen környezetében nyílik. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területéhez tartozó tanösvények egész évben szabadon látogathatók, beleértve a Kis-Balaton tájegységen, a Kányavári-szigeten a Búbos Vöcsök tanösvényt is. Megközelítés: a Balatonmagyaródot és Sármelléket összekötő műútról tábla jelzi a letérőt a Kányavári-szigethez.

Fotó: MTI/Varga György

IV. Tavaszi Regatta Balatonlellén

A Téli Regatta Vitorlás Versenysorozat negyedik, egyben záró futama a BL Yacht Club szervezésében Balatonlellén, melyen saját hajóval, Open kategóriában bárki elindulhat.

 

 

Geotúra a Tihanyi-félszigeten

Közepesen nehéz geotúra a csodás Tihanyi-félszigeten. A félsziget egyetlen geológiai múzeum, ahol a valaha volt vulkánosság és a vulkáni utóműködés, valamint a pannonkori üledék lépten-nyomon megtalálható. A program során a félsziget peremén haladva a Lóczy Lajos tanösvényt követve ismerkedünk meg az gejzíritek egyedülálló birodalmával, valamint megtekintjük a méltán híres őslevendulást.

Pixabay

Panoráma-kilátó, Balatonvilágos

Balatonvilágos legszebb panorámáját a löszfal tetején lévő kilátóból csodálhatjuk meg. Mészöly Géza és Csók István festőművészek innen merítettek ihletet balatoni képeikhez. A park padjairól vagy a löszfal széléről élvezhetjük a tó keleti medencéjének látványát. A helyet sokan aligai magas-partként ismerik és itt halad el a Balatoni Bringakörút. Itt található a 2000-re elkészített 12 méter magas Szent Korona emlékmű, melynek alkotója Mihály Gábor.
A parkot szegélyező árkon átívelő szerelmesek hídjának nevezett fehér fahídon álló felirat tanúsága szerint az itt fogant szerelem múlhatatlan. Sokan szerelemlakatot hagynak maguk után a kedves pillanatok emlékére.

Olvasói fotó: Szabó Gyöngyi

Halösvény Tanösvény – Balatonakali

2015-ben alakították ki a balatonakali strandról a csónakkikötőbe futó Halösvény Tanösvényt. A térkövezett parti sétányon 20 tabló mutatja be a Balaton őshonos halfajtáit, a tablók mellett padokon pihenni is lehet. A nádas mellett futó tanösvény gyerekekkel akár 1-2 órás program is lehet.

Nem találtad meg a megfelelőt? Itt tudsz tovább keresgélni.

Nyitókép: Shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva