Krausz Andrea | 2019.03.16. 08:00
A virágkötő bajnok imádja a Balatont
A Balatonról származó Mezőffy Tamást ma már a legjobb magyar virágkötők között jegyzik. Versenyeredményeivel történelmet írt, formabontó alkotásait csodálják, a lábai előtt hever a nemzetközi szakma. Mégis azt tervezi, hogy visszaköltözik a Balaton-felvidékre.

A 35 éves mester virágkötő 2016-ban Európa-bajnok lett Genovában a Europe Cup – European Florist Championship versenyen, 2019. március 1. és 3. között pedig Philadelphiában, az Interflora World Cup világversenyen léphetett a dobogó harmadik fokára.

Mezőffy Tamás elöl bal oldalon, kezében a harmadik helyezettnek járó plakettel. (Fotó: Favebook/Tamás Mezőffy)

Pár napja van még csak itthon, de nincs egy percnyi ideje sem. Folyamatosan csörög a telefonja, interjúkat ad, az idei évre pedig betelt a naptárja a külföldi bemutatókkal. Azok a virágkötő iskolák vagy nagyakereskedések, akik őt szeretnék meginvitálni, hogy mutassa be tudását, csak a 2020-as évre kaphatnak időpontot.

Mezőffy Tamás a Balaton vidékéről származik, Vászolyon gyerekeskedett. Annak idején a családi ház kertje is tele volt virágokkal, édesanyja pedig kertészként dolgozott Balatonfüreden. Tamás már óvodásként is gyakran járt oda, sőt 8 évesen már csokrokat is kötött. Nem is volt kérdés, hogy kertészeti szakközépiskolába jelentkezik, amit azóta sem bánt meg. Mint mondja, a növények és az állatok iránti tiszteletet anyukájától, Kreutz Ilonától tanulta.

– Beleszülettem a virágos környezet szeretetébe, nem tudok és nem is akarok virágok nélkül élni. Itthon is virág van a vázákban, kaspókban, szerencsés vagyok, hogy a szakmám egyben a hobbim is – mondja őszintén Mezőffy Tamás.

– Mennyire kötődik még a Balatonhoz?

– Sajnos a vászolyi házat édesanyám halála után eladtuk, de a Balaton iránt is hasonlóan szoros kötődést érzek, mint a virágokkal kapcsolatban. Húsz éves koromig minden nyaramat a vízen töltöttem, abszolút balatoni gyereknek tartom magam. Mostanában Örvényesre és Balatonudvariba járok strandolni, de a közeljövőben mindenképpen szeretnék a Balaton-felvidéken házat venni, vagy építkezni. Ott tervezem a jövőmet. A Balaton a világ egyik legszebb helye, ahová mindig visszavágyom.

– Gondolom kert is lesz a házhoz…

– Igen, az a minimum, hogy lesz hozzá egy nagy kert. (Nevet)

– Szokott horgászni, vitorlázni?

– Régebben foglalkoztam ezekkel is, de az utóbbi 10 évben már nincs rá időm. Tele vagyok külföldi meghívásokkal, a szakmai jellegű bemutatók, kertészeti kiállítások teljesen kitöltik az életemet, tele van a naptáram, már csak 2020-as, 2021-es meghívásokat tudom előrejegyezni.

Verseny közben Philadelphiában (Fotó: Facebook/Tamás Mezőffy)

– A virágkötésben mit tart a legnagyobb erősségének? Mit emeltek ki a zsűrizés során?

– Szeretem együtt használni a trópusi növényeket az egyszerű, kerti virágokkal, érdekes kontrasztot tudok kialakítani velük a munkáimban. A színes kellékanyagok tekintetében is törekszem az újdonságokra és a feltűnő színkontrasztokra.

Formabontó kompozíció a világversenyen (Fotó: Facebook/Tamás Mezőffy)

Most egyébként többünknek komoly problémái voltak a virágokkal. Nem gondoltam volna, hogy egy világversenyen ilyen előfordulhat. Csalódnunk kellett abban a komoly cégben, akiktől rendeltem. Rossz minőségű virágot kaptam, és volt, ami meg sem érkezett. Szerintem jobb helyezést értem volna el, ha az a megfelő színű és mennyiségű alapanyaghoz jutok. Nem vagyok elégedett a harmadik hellyel, úgyhogy négy év múlva újra elindulok a következő világbajnokságon, bár azt gondoltam, hogy ez lesz az utolsó versenyem.

– Az első helyezett is rossz virágokat kapott?

– Nem. Ő Costa Ricából hozatta a virágokat.

– Azt gondolná az ember, hogy a virágkötészet egy női szakma…

– A hétköznapi virágboltos virágkötészethez képest ez egy másik szint. Férfi szakácsok, cukrászok, fodrászok művelik szakmájukat művészi színvonalon. A versenyen résztvevő 23 induló között az első tízben csupán egyetlen hölgy volt. A férfiak sokkal bevállalósabbak, amíg a hölgyek romantikusabb vonalat képviselnek. Nem annyira szélsőségesek, figyelemfelkeltőek a munkáik.

A magyar virágkötő már a következő világbajnokságra készül (Fotó: Facebook/Tamás Mezőffy)

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva