Szaniszló Hajnalka | 2019.04.06. 06:00
Adrenalinbomba! Extrémsport-körkép 2019
Tervezed már a nyári extrém túrát? Mutatjuk a legkülönlegesebb mozgásformákat a Balatonnál, azaz itt egy majdnem az összes alapelemet átívelő kaland-kalauz a Balaton körül.

Strandolás, úszás, kirándulás, egy kellemes séta vagy röplabda a barátokkal a parton? Mindenki által ismert és kedvelt nyári elfoglaltságok, ahogyan a kenutúrát, a raftingot, az evezést és nem utolsó sorban az oly’ kedvelt vitorlázást is sokan kipróbálták már magyar tengernél. Nem hétköznapi időtöltés, adrenalinbomba és izgalmas kalandok tengere a Balatonnál: földön, vízen, levegőben és a föld alatt is extrém sportok várják a látogatókat.

FÖLDÖN

Kalandpark
Full extrás és extrém kalandparkok sora vár minden adrenalinfüggőt Balaton-szerte, így például Balatonfüreden, Zamárdiban és Balatonbogláron is.

Bringatúra és mezítlábas túraösvény
Eplény valódi kaland-túltengés a szokatlan élmények kedvelői számára: amellett, hogy télen sípálya várja a hó szerelmeseit, nyáron libegő, kilátó, mezítlábas tan- és kalandösvény, játéksziget és az igazi ínyencség, az extrém bringapark is várja a látogatókat.

Tanktúra
Aki videójáték-élményre vágyik a valóságban, azt várja a tanktúra Várpalotán. Igazi csapatjáték, tele izgalmakkal. Még a jármű típusa is szabadon választható.

Éjszakai séta
Az éjszakai sétákon felfedezhetjük a Tihanyi Apátság vagy épp a Festetics Kastély minden négyzetméterében történelem-szagú beltereit, amelyek nem csak a napszak, hanem a felejthetetlen történeteket mesélő falak miatt is kiérdemlik az “extrém” jelzőt.

VÍZEN

Stand Up Paddle
Az állva evezés az elmúlt évek egyik legkedveltebb vízi sportjává vált: tökéletes koncentrációt igényel, ezáltal pedig maximálisan kikapcsol a hétköznapokból, miközben a teljes testet igénybe veszi: feltölti és kellemesen el is fárasztja. Ezt a programot Tilla sem hagyná ki, de hogy kivel űzi? Kattintás után olvasható!

Water jump
A vízi ugrálópálya az egész család kedvencévé válhat. Bőven találunk belőle a Balaton körül, bármelyik parton járjunk is.

Vizisí és wakeboard
Aki a vízen és annak közelében maradna, de nem elégszik meg a strandolással vagy az úszással, ugyanakkor kellemesen fárasztó, minden izmot átmozgató programra vágyik, annak akár a vizisí -és a wakeboard pálya is alternatívaként szolgálhat, ilyet például Vonyarcvashegy kínál a látogatóknak, de Balatonfűzfőn és Balatonfüreden is űzhető.

Fotó: Pixabay

LEVEGŐBEN

Via ferrata
A cseszneki via ferrata az első magyarországi vasalt út volt, s mára több útvonallal is gazdagodott. Ezek a mászó-útvonalak akár kezdők számára is teljesíthetők, de természetesen a gyakorlottabbak számára is tartogatnak izgalmakat, immár a Cuha-völgyben is.

Fotó: Pixabay

Tandemugrás
Régóta és méltán népszerű program a Balatonnál, amelyre számtalan helyszínen lehetőségünk van, ha szeretnénk a magasból is megcsodálni a tájat – amennyiben ezt az érkező adrenalin-löket lehetővé teszi. Itt és itt már írtunk róla.

…ÉS A FÖLD ALATT
A Balaton körül érdemes a mozgásos programokat nem csak a víz körül, a földön és a levegőben vagy a hegyekben keresni: aki a föld alá merészkedik, többek között a varázslatos Szentgáli-kőlik földtörténeti túráján, de annak extrém szakaszainak bejárásával a Föld gyomrához 42 méterrel is mélyebbre kerülhet. Hátborzongatóan csodálatos élmény, ahol úgy érezheti a látogatók, hogy egyé válik a Földdel.
S hogy hol találhatóak még barlangok a Balaton körül? Ide kattintva olvasható. A fenti csupán néhány izgalmas, kiragadott pillanat, mely alapján mindenki eldöntheti, hogy fejest ugrik a Balatonba, mezítláb túrázik, vitorlázik, esetleg eltölt egy éjszakát a múzeumban.

S hogy mit mond a fentiekről valaki, aki szinte hazajár a Balatonhoz és ezek a sportok jelentik számára a tökéletes kikapcsolódást? Lássuk!

Bakóczy Zoltán, a Rosa Sailing Team csapat tagja

“Találkozóm a balatoni sportokkal már kis gyerekként kezdődött egy vitorláshajón. Akkor még félelmetesnek tűnő helyzetekkel volt fűszerezve ez az élmény, ahogy dőlt a hajó, bukdácsolt a hullámokon. Később mind a vitorlázásban, mind a windsurfben megtaláltam mindent, ami a teljes kikapcsolódáshoz kell. Gyönyörű balatoni környezet, a hétköznapi gondok elhagyása, a szárazfölddel együtt. Aktív kikapcsolódás, amit lehet egyedül (windsurf) vagy csapatban (vitorlás) végezni. Később a versenyzésbe is bekapcsolódtam, hogy teljes legyen a kép. Igazi kontrasztot adhatnak ezek a nem hétköznapi sportok a városi rohanós pillanatokhoz képest. Mellette ott van a balatoni part gasztronómiája is. Tökéletes elengedése a néha húzós hétköznapoknak.”

Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva