likebalaton.hu | 2018.10.04. 12:00
Állati jó helyek a Balatonnál
Ma van az állatok világnapja, ez alkalomból összegyűjtöttük a legjobb állatparkokat a Balaton körül.

Az állatok világnapját 1931 óta tartják számon. Az eredetileg Olaszországból indított kezdeményezés célja, hogy megfékezzék a vadon élő állatok pusztulását, később pedig ezt a mozgalmat a házi, illetve haszonállatokra is kiterjesztették. Az állatok világnapját azóta is október 4-én ünneplik, Ferenc napján, ezzel emlékezve Assisi Szent Ferencre, az állatok védőszentjére.

Veszprémi Állatkert

Egész napos programnak is beválik a Veszprémi Állatkert, vagy rendes nevén a Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark. Nagy, világos kifutók, mindenhol tisztaság, rend. Itt mindig találni egy kulturált mellékhelyiséget, és az állatok mellett több játszótér, étterem, büfé, ajándékbolt is várja a látogatókat. Hatalmas forgalmat bonyolít, de sosem túlzsúfolt a veszprémi állatkert, mert a nagy területen elférnek az emberek.

Itt található Magyarország legnagyobb 5 főből álló orrszarvú csapata, akik zebrákkal, zsiráfokkal, antilopokkal együtt élnek a szavannán, ahová kiváló kilátás nyílik egy felső kilátóból. Itt valóban úgy érezhetjük magunkat, mintha egy szafarin lennénk. Ebben segít a közel egy hektáros játszótér is, ahol homokdűnék között lehet felfedezni Afrika különleges állatvilágát, és a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkot.

Fotó: Veszprémi Állatkert

Az állatokon kívül a Veszprémi Állatkertben van Magyarország legnagyobb Földtörténeti kiállítása és dinoszaurusz parkja, ahol 50 életnagyságú dinoszauruszszobrot lehet megnézni, és a kicsik még régészkedhetnek is: a szerencsések dinoszaurusz csontokat és fogakat is találhatnak. A Kölyökdzsungel játszóház magában is megér egy- két órát. A tűsarkakat célszerű kényelmes sportcipőre cserélni, és amelyik gyerek az állatkertet bejárja, azt este biztos nem kell majd altatni.

Festetics Állatpark

Keszthely és Gyenesdiás határán a 4,2 hektáros Festetics Imre Állatparkban ritkaságszámba menő magyar állatfajokat és vadfajokat tekinthetnek meg a látogatók. Őshonos szarvasmarhák, bivalyok, rackajuhok, kecskék, mangalicák, lovak, gyöngytyúkok és pásztorkutyák élnek az állatparkban.

Festetics Imre Állatpark, Fotó: Keszey Ágnes

Gyerekek részére kisállat simogató, homokozó és egy játszótér épült. A pihenést padok, kiülők teszik lehetővé, a park területén büfé is üzemel.

Bivalyrezervátum

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, Fotó: Fejes Éva

A Zalakaros közelében található rezervátumban hazánkban a legnagyobbnak számító, látogatható bivalyállomány látható. Az állatok megfigyelésében távcső és kilátó segíti a látogatót, a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is megleshetik. Az egész évben nyitva tartó rezervátumon 800 méteres, kitáblázott sétaút vezet végig, a kicsiket játszótér és állatsimogató várja.

Rádpusztai Élménybirtok

A Balatonlelle-Rádpuszta Gasztro Élménybirtok lovardájában játékos formában ismerkedhetnek meg a gyermekek és a fiatalok lovakkal, pónikkal, a lótartás feladataival és szabályaival, a ló körüli munkálatokkal. Az állatsimogatóban nyuszik, csacsik, tehenek, szárnyasok, birkák és kutyák várják a lurkókat. A városi gyerekek természetes környezetükben láthatják a falusi élet jószágait.

Salföldi major és állatsimogató

A Salföldi major a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában a Nemzeti Park szívében helyezkedik el. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága alakította ki 1997-ben, hogy bemutassák egy működő gazdaság életét és az őshonos magyar háziállatfajtákat.

Közelről láthatunk itt rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, lovakat, baromfikat, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat. Az állatsimogatókban kisállatok várják a gyerekeket. A major folyamatosan megújuló fűszer-és gyógynövénykertje illatos élményeket kínál az ide látogatóknak.

Afrikai szafari a Balatonnál

Az edericsi Afrika múzeum szabadtéri állatkertjében a magyar állatfajok mellett afrikai állatokkal is találkozunk. Emberközelben él a vaddisznó család, bivalycsorda, zebra, tevék. A páva és a gólya otthonosan mozog a legelésző dámvadak között.

Afrika Múzeum, Fotó: Keszey Ágnes

A múzeum és az állatkert mellett maszáj kunyhók találhatók, és tevegelésre is van lehetőség, eredeti beduin ruhában próbálhatjuk ki ezt a különleges élményt. A kisebbeket pónilovaglás, légvár és játszótér és minidzsungel várja. Bátrabb és nagyobb vendégek kipróbálhatják a rodeó bikát.

Bella Állatpark, Zoo

Siófok központjától mindössze 5 km-re, a város keleti részén, Bella-pusztán található a hatalmas területen fekvő Bella Állatpark, ahol rengeteg élmény várja a látogatókat. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt lehetőség nyílik lovaglásra, tevegelésre és különböző játékokra. A legfelkapottabb program az állatsimogató, itt ugyanis olyan szelídek az állatok, hogy valóban meg lehet őket érinteni.

Rengeteg állat van: kétpúpú tevék, lovak, zebuk, dámszarvasok, alpakák, lámák, kenguruk, szurikáták, mini-pónik, szamarak, ormányos medvék, macskafélék, törpe kecskék és birkák, pávák, struccok, emuk, díszmadarak, papagájok, nyulak és sok más háziállat várja a vendégeket. Ráadásul az év minden napján, így hétvégéken és ünnepnapokon is nyitva tartanak.

Nézze meg képeinket a Balaton körüli állatparkokról:

 

Készítette: Fenyő Zsuzsa, Keszey Ágnes, Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva