likeBalaton.hu | 2020.05.12. 10:00
Álomszép esküvői helyszínek a Balatonnál
Még néhány hónapig nem lehet óriási a lagzi, de már most érdemes körülnézni a legszebb helyszíneken. Lélegzetelállító panoráma, örökre szóló élmény vár a párokra, ha a Balatonnál mondják ki a boldogító igent.

Összegyűjtöttük a legszebb esküvői helyszíneket, és megmutatjuk, hogy milyen csodálatos szertartásokat rendeznek a Balatonnál.

Esküvők az északi-parton

Sok balatoni esküvőt fotózott már az aszófői Vörös Ákos. Mint mondja, jól ismeri a térséget és szívesen fényképez a Balaton körül, mert szinte végtelen lehetőségek vannak fotózási helyszínek terén. Rögtön Aszófőn van az egyik kedvenc helyszíne, a romtemplom. Az erdős, fás környezet akár napos időben, napközbeni fotózáshoz is szóba jöhet. A másik ilyen Joli Joker Füreden a Koloska völgy szép természeti környezetével, csak itt nagyon sok rendezvényt tartanak, így a fotózás előtt tájékozódni kell az aktuális programokról.

Füreden kihagyhatatlan helyszín a Vitorlás tér és a Tagore sétány, ami gyönyörű háttér, de annyi fénykép készült már itt, hogy nehéz kreatívnak maradni, és nem ismételni a képeket. Ráadásul szezonban szombatonként nagy a tömeg is, persze mindig sikerül egy eldugott zugot találni meséli a fotós, aki azt is elárulja, hogy a Balaton-felvidéken Almádi és Füred között rengeteg olyan hely van, ahol természetben lehet fotózni, és nagyon szép háttért adhat Füreden a Papsoka templomrom is.

Az alsóörsi kikötő egy új részét nemrég adták át, ott messzire rálátni a Balatonra, és szép kikötős képeket lehet készíteni. Esőhelyszín lehet a füredi zeneiskola és a veszprémi színház, vagy ha modern háttér kell az Innovációs központ is Füreden, persze ezeknél a bejutáshoz előzetesen engedélyt kell kérni.

Vannak divatos dolgok is, idén kevésbé, de tavaly kis túlzással mindenki levendulás képeket szeretett volna, még szeptemberben is megkérdezték, de addigra sajnos már levirágzott meséli Vörös Ákos.

– Azt is sajnálom, hogy a párokat kevés sikerrel tudom rábeszélni a hajnali fotózásra, mert jó napfelkeltés képekhez fél ötkor, ötkor a helyszínen kéne lenni, inkább a naplementés képek a népszerűek. Elég macerás ugyan a megközelítés menyasszonyi ruhában, de a bátrabbak bevállalják: a tihanyi Csúcs-hegyen szép naplementés képeket lehet készíteni.

Vörös Ákos csodálatos képeit itt nézheti meg:

Esküvő a dombtetőn

A vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombot és a tetején álló kápolnát sokan választják a boldogító igen kimondásának helyszínéül. Május végétől október elejéig gyakoriak itt az esküvők. A polgári szertartást a szabadtéren, az egyházit a kis templomban tartják. A násznép pedig gyönyörködhet a dombtetőről nyíló csodálatos kilátásban: rápillanthat a Keszthelyi-hegységre, látható a keszthelyi öböltől a berényi partokig tartó rész, a tanúhegyek is Szigligettől Badacsonyig.

Eszter és Ervin augusztus elején a Szent Mihály kápolnánál mondta ki a boldogító igent
Fotó: Marton Zalán

Az örökké tartó pillanat

„Sohasem felejtem azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam. Megálltam, mintha a lábam gyökeret vert volna” olvashatóak a balatongyöröki Szépkilátónál lévő fatáblán Eötvös Károly gondolatai, Utazás a Balaton körül című művéből. A lenyűgöző panoráma miatt kedvelt a házasulandók körében ez a hely, olyannyira, hogy sok, az ország távolabbi részén élő pár is a Szépkilátón mondja ki az örökre szóló szerelmi fogadalmat. Balatongyörökön egyébként a szintén csodás táj és kilátás miatt sokan választják a szőlőterület, Becehegy kápolnáját az egyházi szertartás helyszínéül. A polgári ceremónia kedvelt helyszíne még a faluban a móló, és már a strandon is tartottak esküvőt.

Távolabb élők körében is kedvelt esküvői helyszín a balatongyöröki Szépkilátó
Fotó: Keszey Ágnes

Elegáns és romantikus

A hölgy hercegnőnek, a férfi igazi nemes úrnak érezheti magát a keszthelyi Festetics-kastélyban. A polgári szertartás helyszíne lehet a Tükörterem vagy a Velencei tükörterem, ahol elegancia és pompa fogadja a házasulandókat és a násznépet, akik pedig szabadtéren mondanák ki a boldogító igent, megtehetik a park árnyas fái alatt. Bármelyiket is választják, egy biztos: romantikus álomesküvőt élhetnek át a nagy nap résztvevői. A dekoráció is ehhez igazodik: a házasulandók körében kedveltek a kastély hangulatához illő fehér, krém, púderrózsaszín virágok, arany díszek. A ceremóniát követő, akár 150 fős lakodalomnak is helyet tud biztosítani a Helikon Kastélymúzeum: a bálteremekben.

Hercegi párnak érezhetik magukat a Festetics-kastélyban házasságot kötők. Szerdahelyi Rita fotóit itt tekinthetik meg:

 

A Badacsonytomaji Önkormányzat anyakönyvvezetője, Szántai Ferencné elmondta, hogy ma már az ország minden részéről érkeznek jegyespárok hozzá, hogy Badacsonyban mondhassák ki a boldogító Igent. Helyszínválasztáskor a pároknak konkrét igénye van, hogy hol szeretnék a szertartást, jegyzői engedéllyel ma már nem csak az anyakönyvvezetői hivatalban tarthatjuk a ceremóniát. A legkedveltebb helyszínek az idei évben a Pátzai kert, a Halászkert Hotel, a Kisfaludy ház, a Szeremley birtok és a Szegedy Róza ház voltak, de a közeli Rizapusztai kúria is kedvelt a házasulandók körében.


Amennyiben Badacsonytomajon szeretnének házasságot kötni, a házasságkötési szándékukat az anyakönyvi hivatalban személyesen, együttesen kell bejelenteni-hangsúlyozta az anyakönyvvezető.

Kedvelt esküvői helyszínek a déli parton:

Tópart Hotel – Balatonvilágos

Az ország egyik legszebb esküvői helyszíne, kifinomult eleganciával, hullámok csobogásával, vízparti szellővel. A balatonvilágosi Tópart Hotel 210 négyzetméteres, panorámás rendezvényterme 115 fő befogadására alkalmas, melyhez egy Balatonra néző terasz is tartozik. Az esküvői ceremóniát és a lakodalmat közvetlenül a Balaton partján is meg lehet tartani, olyan a környezet, hogy csak a hollywoodi filmekben lát hasonlót az ember, a legmodernebb fény és világítás technikával rendelkeznek. A szálloda ősfás kertjében rendezvénysátrat is felállítanak és az esküvők alatt, a zavartalan lebonyolítás érdekében kizárólagosságot is biztosítanak a modern hotelben, vagyis a nagy nap idején a násznép veheti birtokba az egész házat.

Egy Csipet Nádas – Siófok

Siófok töreki városrészében, romantikus környezetben, természetvédelmi területen található az Egy Csipet Nádas. A hagyományos siófoki, szállodai környezettől eltérő, egészen egyedi háttérrel rendelkező balatoni esküvői helyszín. Erdők, tavak, gyönyörű somogyi táj, a nyugalom szigete, ahol megáll az idő, és hallani lehet a madarak csicsergését, a tücsök ciripelését. Vintage stílusú esküvőt is tartottak már itt, a konyha gasztronómiai szemlélete, hogy a kertben termesztenek zöldségeket és fűszereket is, salátát, paradicsomot, kaprot, mentát, rukkolát, valamint a szörpöt is maga a főnök készíti, kreatív ételek is készülhetnek.

Nézze meg a mesés képeket:

A Panoráma sétány Fonyódon nagyon népszerű a házasulandók körében. A sétányról gyönyörű a kilátás a Balatonra, ezért választják sokan ezt a helyszínt az esküvői fotózáshoz.

A Jankovich telep Balatonbogláron szintén népszerű helyszín. A strandot a hosszan elnyúló platánsor és a Balaton part teszi vonzóvá.

Kajetán Jácint fotós már évek óta foglalkozik esküvői fotózással. Elmondta, hogy Fonyódon sokan szeretnének a hagyományos helyszíneken fényképezkedni a kilátás miatt. Ezért még mindig közkedvelt a Panoráma Sétány vagy a templom környéke, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a Balatonra. Ami viszont egyre felkapottabb, az a Bélatelepi strand és a Városi strand közötti új sétány a Balaton partján, ahol szintén gyönyörű a panoráma.

Jácint nem csupán Fonyódon, hanem az egész Balaton környékén készít esküvői fotókat és ő úgy tapasztalja, hogy a Balaton egyre felkapottabb, trendibb esküvői helyszín, egyre többen érkeznek az ország más részeiről, hogy itt rendezzék meg életük e fontos napját. Fotózás szempontjából még nagy kedvenc a Kőröshegyi levendulás, az északi parton a szőlőültetvények, Balatonbogláron a Jankovich üdülőtelep platánsora a Vörös és Kék Kápolna környéke.

Előfordul, hogy különleges helyszíneken fotózik, többen kérték már, hogy romos házban készítsenek képeket, de vízitaxi fedélzetén is történt már kreatív fotózás. Van, aki naplementés fényképeket szeretne, de drónnal is egyre több fotó készül.

Trend lett az esküvő előtti jegyes fotózás is, ami kiváló alkalom megismerni a fotósnak a párt, a párnak a fotóst. A jegyesfotózáshoz is egyre népszerűbb a Balaton, egyre többen vannak, akik csak azért leutaznak a Balatonra, hogy itt készítsek el a jegyesfotókat.

Kajetán Jácint képeit itt nézhetik meg:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva