Koszorus Rita / sonline.hu | 2022.01.22. 08:00
Amíg nem tudnak vízen járni, nem aratják a balatoni nádat
Egyelőre esély sincs rá, hogy befagyjon a Balaton vize, így nem lehet gépekkel rámenni, hogy az elöregedett nádat learathassák a tavon.

Jégről tudnának aratni

– Mi kézi erővel végeznénk ezt a munkát, ezért a jég elengedhetetlen – mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere. – Pedig, ha megújítjuk a nádast, az jót tesz a növénynek és a Balatonnak is. Arról nem is beszélve, hogy egy elvadult nádas remek búvóhely a lakott területen gyakorta garázdálkodó erdei állatok számára. A vad az autópálya megépítése óta beszorult a Balaton és az M7-es közé, ezért állandóan visszatérő probléma a part menti önkormányzatoknak a lakott területen felbukkanó vaddisznó, róka, vagy akár őz.

– Tudjuk, hogy az állatvédők nem tartják jó dolognak a nádaratást, mert megzavarjuk az ott élő állatokat, de az sem tartható, hogy a lakott területen élnek ők is – mondta a Balatoni Szövetség elnökeként is tevékeny polgármester. – Évek óta küzdünk ezzel a gonddal, a Balatoni Szövetség közreműködésével is próbáltuk orvosolni a problémát, de úgy látom, csak beszélünk róla, megoldás nincs.

Kép: Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kis-Balaton Üzemmérnökség

Nincs pénz a vízen járó gépre

Persze létezik olyan gép, amelyik vízen is tudna aratni, de azt nem feltétlenül engedheti meg magának egy tóparti önkormányzat.

– Kevés volt a bevételünk, ezért nem is terveztük be a költségvetésbe a nádaratást – mondta Mészáros Miklós balatonboglári polgármester. – Ha nagyon hideg lenne, ami még nincs kizárva a tél derekán, kézi erővel le tudnák vágni az elvadult növényzetet.

Zamárdiban is hasonlóak a gondok, nincs jég, nincs aratás sem, pedig Csákovics Gyula szerint nagy szükség lenne rá.

– Gyakorlatilag teljesen elszennyeződtek a nádasok, a hordalék is ott rakódik le, sokkal iszaposabbak azok a területek, sok a panasz a nyaralótulajdonosoktól emiatt.

Kattints ide, és tudd meg, hogy aratták 100 éve a balatoni nádasokat.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa
Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva