Krausz Andrea | 2019.05.16. 15:31
Az Illatos Izabella szőlő sorbet lett a Balaton fagyija
A gyenesdiási Bringatanya Fagyizó lila színben pompázó szőlőfagyija nyerte 2019-ben a Balaton fagyija címet. Az Illatos Izabella 70 százalékban Izabella, 30 százalékban Othello szőlőből készült és igazi zamatos, hűsítő édesség.

A 2019. évi Balaton Fagyija versenyre 13 cukrászat és kézműves fagylaltműhely nevezett összesen 26 féle kreációval. A Nyitott Balaton programsorozatban meghirdetett megmérettetés eredményhirdetését május 16-án tartották a Balatoni Hajózási Zrt. Nemzeti Regatta nevű hajóján.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, a zsűri elnöke elmondta, hogy a több szezonos Balaton megteremtéséhez nagyban hozzájárul a Nyitott Balaton akcióban hatodik alkalommal meghirdetett verseny, melyre a kiemelt turisztikai térség területén működő fagyizók nevezhettek. Számukra nagy jelentőséggel bír a balatoni gasztronómia népszerűsítése, és a versennyel találtak egy új, kimagasló minőségű balatoni terméket.

Idén különdíjat kapott a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó „Keresztúri szilvás-meggyese”, a balatonföldvári Kárpáti Fagyizó „Mákos túrógombóca„, és a hévízi Rózskaert Étterem és Fagyizó „Jázminja”.

A fődíjat, a Balaton fagyija vándorkupát Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó cukrásza vehette át.

Középen Somogyi Renáta cukrász. Balról Márton Sándor cukászmester, a 2018-as győztes, Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, jobbról Dónucz László, a Bahart értékesítési igazgatója és Erdélyi Balázs cukrászmester, szakmai elnök (Fotó: Krausz Andrea)

A Bringatanya Fagyizó már második alkalommal nyerte el a címet, 2017-ben a Festeticsék mandulás csókja nevű hűsítő édességgel nyertek.

A közgazdásznak készülő Somogyi Renáta sikeresen szerepel nemzetközi versenyeken, 2017-ben Riminiben, a Gelato World Tour szakmai különdíját érdemelte ki a csokoládé sorbet Il mio cioccolato elkészítéséért. 2018-ban pedig Magyarországon nyerte el bazsalikom-málnájával az Év fagylaltja versenyt. Mint mondja, a mostani, Illatos Izabellát már régóta tesztelték a gyenesdiási üzletben. Az inspirációt a nagypapa szigligeti szőlőültetvényének gyönyörű színű Othelloja adta, de érezték, hogy kell még bele valamilyen zamatos fajta, így került a képbe az Izabella szőlő.

A Balaton fagyija 2019 – Illatos Izabella (Fotó: Krausz Andrea)

A végeredmény magáért beszél: mennyeien hűsítő, krémes állagú, természetes ízű édesség jött létre. Tele van gyümölcsökkel, laktóz- és tejfehérje-érzékenyek is fogyaszthatják.

Az új fagyiról kérdeztük Somogyi Renátát:

A zsűri pár nappal a díjkiosztó előtt végigjárta a benevezett 13 cukrászdát, és végigkóstolták a 26 pályaművet. Erről a likeBalaton is beszámolt, itt lehet róla olvasni.

Egytől tízig pontozták az ízt, a színt, az illatot, az állagot, a dekorációt, a kreativitást, és a technológiát. – Az első kóstolás után egy összekacsintás alkalmával nagyjából tudtuk, hogy megvan a győztes, később sem múlta felül a többi versenyző – mondta a likeBalatonnak Erdélyi Balázs cukrászmester, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke.

Nagyon tiszta, természetes ízekkel, jó állaggal, helyi alapanyagok felhasználásával dolgozott a készítője, ami nagy előnyt jelentett. Magasan a mezőny fölött állt. A természetes alapanyagokból készített fagylaltok mindig kitűnnek a mezőnyből, ráadásul a helyi termelők és a fagylaltozók is erősítik így egymást és a tájegységet. Ha megnézünk egy olasz fagyizót, ott különböző termőhelyekről származó pisztácia fagylaltokat kínálnak akár három pultban is. Egyszerűen meg akarják mutatni, hogy pl. szicíliai pisztácia íze mennyire másabb, mint a más tájakról származóké. A magyar vendégek ízlése a minőségi fagylatok irányába fejlődik, a magyar fagylaltkészítők pedig évek óta a nemzetközi élvonalba tartoznak – emelte ki Erdélyi Balázs.

A balatonföldvári óvodások is megksótolhatták a hajón a győztes fagyit.

A Balaton fagyijának receptje idén is nyilvános lesz a cukrászdák számára, így más mesterek is elkészíthetik az új kreációt, ezzel is erősítve a Balaton fagyija hírnevét.

A versenyben részt vettek még: Amaretto Fagyizó, Bagaméri Fagylaltozó, Cappuccino Fagylaltozó, Dinasztia Cukrászda, Jordanics Cukrászda, Margaréta Fagyizó, Tutti Frutti Fagyizó, Völgy Fagyizó.

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva