Fábos Erika | 2020.09.20. 16:34
Az M7-en okozott életveszélyt - Eltiltanák a vezetéstől a 81 éves férfit
200 métert tolatott az M7-en, a külső sávban egy 81 éves férfi, miközben a többi jármű, nagy sebességgel haladt el mellette. Nem sokon múlott a tragédia.

Az eset, az M7-es autópálya Balatonakarattya melletti szakaszán történt még júniusban. Az idős férfi ellen közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség.

A vádirat szerint a 81 éves férfi 2020. június 1-jén kora délután személygépkocsijával a Balaton felé hajtott az autópályán, melyet Balatonakarattyánál szeretett volna elhagyni. Ám a vádlott elvétette a lehajtót, és továbbment Siófok felé. Tévedését azonnal észlelte, ezért fékezett, és a lehajtótól mintegy 200 méterre a külső forgalmi sávban megállt. Az autós ezek után még mindig a külső forgalmi sávban, kissé a leállósáv felé tartva tolatásba kezdett, miközben 8-10 jármű ment el mellette

– áll a Veszprém Megyei Főügyészség közleményében.

Egy, a vádlott mögött közlekedő autó a forgalom miatt nem tudott kitérni a belső sávba, így a benne utazó négytagú család csak annak köszönhette az ütközés elkerülését, hogy a sofőr a szabálytalankodó járművet látva intenzív fékezésbe kezdett, az elkövető pedig szerencsés módon épp elérte a lehajtót és kitolatott a család autója elől.

Az autópálya úttestjén a forgalmi okból szükséges esetet kivéve tilos megállni, és ugyancsak tilos hátramenetet végezni. A megvádolt férfi ezeknek a szabályoknak a szándékos megszegésével az autópályán nagy sebességgel közlekedő többi jármű utasának életét, testi épségét veszélynek tette ki.

Az ügyészség a férfival szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalára és pénzbüntetés kiszabására, valamint a járművezetéstől történő eltiltásra tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.

A nyár végén is történt hasonló eset, akkor hatan sérültek meg. Itt írtunk róla!

A rendőrség erre figyelmeztet:

  • Soha ne forduljon meg, vagy tolasson vissza az autópályán, autóúton!
  • A hazai gyorsforgalmi utakon sűrűn találhatóak különszintű csomópontok, melyeken keresztül biztonságosan lehajthat és megfordulhat.
  • Ha pihenőhelyet, vagy leállóöblöt talál, álljon meg, és ha teheti, tekintse át a lehetséges útvonalakat a tévesztés javítására.

Nyitókép: Balatonvilágosnál három autó karambolozott 2020. augusztus 26-án, mert egy 61 éves férfi elvétette a lehajtót és tolatni kezdett – Fotó: police.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva