2019.02.06. 12:00
Az utánozhatatlan balatoni pálinkák
Üdvözlő ital, a baráti koccintáshoz elengedhetetlen hangulatjavító, kis mennyiségben gyógyszer - ahogy mondás tartja - igazi hungaricum, hogy csak pár dolgot említsünk a pálinka jótékony hatásai közül. A Balaton körül is remek alapanyagokból és néha különleges eljárással készítik a különleges nedűket. Körülnéztünk a főzdék kínálatában.

Zimek Pálinka Manufaktúra

Roland Zimek feleségével, Martinával közösen alapította a céget még 1997-ben. A minőségre már a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettek. Álmuk, a saját főzőberendezéssel dolgozó pálinkafőzde 2005 decemberében vált valósággá, azóta jelen vannak a Balaton déli partján. Kezdetektől fogva kifejezetten a Balaton környékén termő gyümölcsök feldolgozására alapozták a főzde munkáját, és elkötelezettek voltak az iránt, hogy csakis a legkiválóbb gyümölcsöket használja fel pálinkáihoz, többek között ennek is köszönhető azok különlegesen jó minősége.

A pálinkában garantáltan nem kerül cukor, sem egyéb mesterséges vagy természetes aroma. Szakembereik nagy gonddal válogatják ki a teljesen érett, hibátlan gyümölcsöket, és külön figyelmet fordítanak arra, hogy azok feldolgozása is kíméletes legyen. A Zimek márkanéven előállított pálinka az elmúlt tizenegy évben rengeteg elismerést szereztek a fogyasztók és a szakmai bírálók körében is.

Csalló Pálinka Manufaktúra

Csalló Jenő vegyészmérnök 1993-ban családi vállalkozásként hozta létre a céget, azzal a céllal, hogy hagyományos kisüsti pálinkát állítson elő. 1999 januárban – zöldmezős beruházásként – Balatonalmádi határában, a festői szépségű Vödörvölgyben indították el a szeszfőzdét.

Küldetésüknek tekinti a Magyarországon kialakult több száz éves kisüsti pálinkafőzés hagyományainak őrzését, bár nem utasítják el a korszerű szerkezeti anyagok, a műszerezés kínálta előnyöket. 2005-ben elérkezettnek látták az időt, hogy saját, palackozott pálinkával jelenjenek meg a piacon, így megépítették palackozó üzemüket.

Az alapanyagot az adott gyümölcs magyarországi legjobb termőhelyeiről szerezik be. Termékeiket a gasztronómia élvezetek kedvelőinek szánják, akik szeretik a különlegességeket, a tiszta, természetes ízeket, elutasítják a világot elárasztó mesterséges aromákat, színezékeket tartalmazó termékeket, tisztelik a hagyományokat.

A festői szépségű Balatonalmádi Vödörvölgyben turistacsoportoknak mutatják meg működés közben a hagyományos kisüsti pálinkafőzdét. Megkóstolhatják különleges ízvilággal rendelkező pálinkáikat, szabadtéren, a filagóra védelmében lehetőség van hagymás zsíros kenyér mellett jóízű beszélgetésre, a tűzrakóhelyen szalonnasütésre. Rendelkezésre állnak szabadtéri sport- és játék lehetőségek: pingpong, lengőteke, darts.

 

Reneszánsz Badacsonyi Pálinkaház

A Reneszánsz Badacsonyi Pálinkaház egy kétéves tervezői munka gyümölcse. Jakab Kati és Molnár Tamás vezette kis családi vállalkozás, mely manufakturálisan működik.
A pálinkaműhely fiatal ugyan, de a reneszánsz éppen a megújulásról, az ízek, érzések, érzelmek újjászületéséről és tökéletes harmóniájáról szól. A badacsonyi táj csodálatos szépsége magával ragadta a tulajdonosokat, és egy utazásuk alkalmával döntötték el, hogy ott szeretnék megvalósítani régi álmunkat, egy pálinkaház létrehozását. A technológia Magyarországon már ismert és kedvelt, de a reneszánsz az újjászületésről szól, ezért egy különleges eljárást alkalmaznak, mellyel a gyümölcsök aromáját még fokozottabban, intenzívebben kiérezhetik a pálinka szerelmesei. A főzde a Badacsony hegység eredetvédett területéről származó szőlőfajtákból és törkölyeikből készült pálinkákra specializálódott.

Petendi Pálinkaház

Kovács Miklós és felesége, Erzsébet vegyészmérnökként kezdett érdeklődni a pálinkafőzés iránt. A hidegkúti szeszfőzdében szerzett gyakorlati tapasztalatszerzésük után nagy álmukat megvalósítva építették meg saját pálinkaházukat. Különlegesen ízes és illatos érlelt-, ó- és ágyaspálinkákat készítenek.

Minden egyes termékük több hónapos fahordós érlelési folyamat során szerzi meg a rá jellemző zamat és ízvilágot. Illatuk messzemenőkig megkülönbözteti ezeket a luxusminőségű pálinkákat a hagyományos kisüsti technológiával készült pálinkáktól, és stílusosan Rejtő Jenő világhíressé vált Fülig Jimmy és Piszkos Fred figuráiról kapták nevüket. A névadás tökéletes, hiszen annak ez az ital valóban fülig érő mosolyt csal orcájára már az első illatával is. Ezt a pálinkát igazi ínyenceknek ajánlják, akik úgy gondolják, hogy a pálinka nem attól jó, mert karcos, hanem, mert illatában és zamatában utánozhatatlan italkülönlegesség. A kóstolók olyanok, mint egy csodálatosan felépített, érdekfeszítő beavatás a pálinkák birodalmába.

 

Hidegkúti Szeszfőzde

Veszprémtől 12 km-re Hidegkút szívében a Séd patak partján található a pálinkafőzde. Igényesen kialakított környezetben a XXI. század követelményeinek megfelelő épületben új berendezésekkel várjuk. Réz duplafalú üsttel állítjuk elő az Ön által hozott cefréből kisüsti technológiával készült legjobb minőségű pálinkát.

Cserszegi Pálinka

A pálinkafőzde Cserszegtomaj határában, a hévízi gyógyfürdő és a Balaton fővárosának, Keszthelynek a közelében fekszik. Három éve Dieter és Marlis Schmitz üzemelteti. „Felvállaljuk a pálinkafőzés hagyományait és modern technológiával a legjobb minőségű pálinkát készítjük.” A legfontosabb a szigorú következetesség a gyümölcsök kiválogatásánál és feldolgozásánál. A legmodernebb technológiát használják, mégis hagyományosan főzik a pálinkát – egészen lassan.

A végleges érésig a magas alkoholtartalmú párlatokat üvegballonokban és fahordókban tárolják, ami fajtától függően másféltől öt évig tart. A finom (vilmoskörte, málna, stb.) aromák üvegballonokban vannak, és a levegőáteresztő zárszerkezeten keresztül ’lélegeznek’. Az erős párlatokat (törköly, szilva, részben a barack) fahordókban tárolják. Az eredmény 22 különböző friss és gyümölcsös, csábító illatú fajta.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Balatoni Kör 3. rész: „Fenegyerek pálinka” – épp, mint én

Gyümölcs Wellness Központ

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva