Krausz Andrea | 2018.09.04. 20:00
Balatoni Kör 3. rész: "Fenegyerek pálinka" – épp, mint én
Pach Gábor, a Balatoni Kör egyik alapítója 2014-ben nyitotta meg pálinkafőzdéjét, vagy ahogy ő hívja, Wellness Gyümölcs Központját, ahol munka közben is szívesen fogad bárkit, akit érdekel a lepárlás tudománya. A Destillata nemzetközi párlatverseny nemzetgyőztese, de a vendégei boldog mosolyáért bármit megadna.

Pach Gábor: Elegem van belőletek, hogy mindig autóval vagytok, és nem kóstoltok.
Krausz Andrea: Őőő…
P. G.: Elmegy érted a kolléganőm, és elhoz Zamárdiba. Nincs ellenvetés!
K. A.: De nekem még utána dolgoznom kell…
P. G.: Nem szabad idegeskedni! Az nem jó dolog, nem tesz jót! Csak lazán!
K. A.: Oké! Legyünk lazák! (Ajjaj!)

1. tétel: Málna-alma

P. G.: Nem tudtam, hogy fotózol is! De éppen főzök, úgyhogy… így nézek ki. A papucsom is! Még szerencse, hogy itt befolyik a cefre, itt meg kifolyik. Na ez egy málna-alma, egészségedre!
K. A.: Még be se jöttem, ez ilyen tempóban fog menni?
P. G.: Nem! Szépen, lassan. Ez egy nyugalmas hely.
K. A.: Nagyon menők ezek a pálinkás üvegek.

Fotó: Grósz Balázs

P. G.: Igen, Ausztriából valók, a címkét pedig Aradi Péter barátommal közösen találtuk ki. Na, a Pálesz már meg is ette a kaját. 9 hónapos weimari vizsla, ajándékba kaptam. De ez mindent tud, nem kell neki magyarázni. Voltam vele a balatonföldvári kutyastrandon. Azok hogy elvannak egymással! Ahogy élvezik a vizet, kergetőznek, nem baj, hogy rámennek a plédre, jó nézni őket! Az augusztus 20-i hétvégén tettünk egy ötnapos balatoni kerékpártúrát a barátnőmmel. Badacsony, Szigliget, Köveskál, a Kőtenger, gyönyörű! Vagy például Lelle, a Kishegy! Páratlan helyen élünk!

Pálesz, a weimari vizsla is szereti a vadalmát. Fotó: Grósz Balázs

2. tétel: Birs

P. G.: Nyugodtan öntsd ki, ha nem ízlik!
K. A.: Ja! Persze!
P. G.: Mi itt nem sértődünk meg ilyenen.

K. A.: Nekem többet töltöttél, mint magadnak?
P. G.: Dehogy! Tudod, hogy milyen irigy vagyok.

K. A.: Hát ilyen szívélyes vendéglátást nem sok helyen kaptam.
P. G.: Nekem az a legfontosabb, hogy mosolyt lássak az arcokon. Ide mindig betérhetnek az érdeklődők. Novemberben és decemberben is vannak vendégeink. 12-es kóstolót tartunk három óra alatt. Még senki sem rúgott be.

K. A.: Ezt a bohém környezetet szeretik az emberek?
P. G.: Igen. Azt nagyon kedvelik, amikor megmutatom nekik a pálinkafőzőt működés közben és elmagyarázom nekik, hogy mitől jó egy párlat. A fedett vendégfogadó teret (ami most tele van cefrés hordóval) és a játszóteret Raffai Tamás pálinkamester barátommal ketten építettük. A gyerekeket alig tudják a szülők lekönyörögni a hintáról. Itt a almafa. Látod? Felnyúlok és már eszem is belőle, bio. A málnát, a szedret, a körtét én telepítettem.

Bohém, virágos környezet. Fotó: Krausz Andrea

P. G.: Az, hogy kimustrált korcsolyák lógnak a kerítésen, hogy direkt rózsaszínű a design, bizonyítja, hogy én más vagyok. Nem jobb, nem rosszabb, hanem más. A pálinkáimmal is ezt fejezem ki, és nem szeretnék mindenkinek megfelelni, mert azt nem is lehet.

3. tétel: Fanyarka

K. A.: Erről még nem is hallottam.
P. G.: Igen, ez is egy újdonság, egy cserje, aminek áfonyaszerű, vitamindús bogyói vannak. Valószínűleg én főztem először belőle pálinkát.

K. A.: Mindig is szeretted a kihívásokat, a nehezen értelmezhető gyümölcsöket.
P. G.: Hát igen. Ott a sajmeggy (aranyérmes volt a 2017-es Destillátán, Közép-Európa legrangosabb párlatversenyén, akárcsak a pinot noir szőlő és a kései meggy házasítása). Most egrest is sikerült szereznem, meglátjuk mi lesz belőle. De nagyon kedvelem a törkölyt és a szőlőből készült pálinkákat. Igyekszem a környék termelőitől a legjobb minőségű gyümölcsöt beszerezni. Hozd a poharad, megmutatom a dolgokat!

K. A.: Mi fő most az egykörös szuper német pálinkafőződben?
P. G.: Irsai Olivér. Minden egyes főzés egy alkotás, maga a csoda! 100 liter cefréből 6-7 liter, 78-80 alkoholszázalékos, jó minőségű párlat készül. Főzés után 4-5 hónapig pihen, de már most borítékolható, hogy ez jó lesz. Egyrészt nagyon jó az alapanyag minősége és nem vagyok álszerény, értek is hozzá. A főzési szezon július közepétől szeptember végéig tart. Ez a lepárló berendezés másként működik, mint a jól ismert kisüsti főző:

4. tétel: Áfonya

P. G.: Látod, most jön le az előpárlat. A nők jól megérzik a szúrós szagát.
K. A.: Megszagolhatom? Hm. Nem ilyennek képzeltem…
P. G.: Sokan csak azért nem dobják ki, hogy több legyen a pálinka, de ez konkrétan mérgező is.

K. A.: Te a Pálinkatanodád révén sok pálinkafőzőnek vagy a mestere, de a te mestered ki volt?
P. G.: A zamárdi Roland Zimeknél kezdtem el ezzel először foglalkozni. Egyébként vendéglátós végzettségem van. A családom Tolna megyei, én is ott születtem és Szekszárdon jártam középiskolába. Amikor gyerek voltam nagyapám Széplakon épített egy hétvégi házat, ahol segíteni kellett a munkában, hordtam a malteros vödröket. Egyszer egy haverom könyörgött, hogy menjek el vele Zamárdiba. Eh, gondoltam magamban, hülye Balaton! De aztán addig mondta, amíg eljöttem vele. Soha többé nem mentem haza, azóta is itt vagyok. Előtte éltem Németországban, Budapesten, de valahogy itt több lehetőséget láttam. Vállalkoztam, vendéglátóztam, vezettem ABC-t, voltam ingatlanos. 2014-ben nyitottam meg ezt a helyet, Gyümölcs Wellness Központ néven. Szeretek az emberekkel foglalkozni, hogy elmondhatok dolgokat a párlatkészítésről, közben kenyérlángost sütünk, beszélgetünk, nyugiban vagyunk.

Páratlanul szép és gyümölcsökben gazdag helyen élünk. Fotó: Krausz Andrea

5. tétel: Bodza

P. G.: A bodza bogyójának felhasználásával készül. Ez is egy karakteresebb pálinka.
K. A.: Szóval, lehet, hogy gondolsz egyet, és holnap nem jössz haza, mondjuk Ciprusról.
P. G.: Nem költöznék el most már az országból. Nem megyek egyébként tömeghelyekre, nem nyaralnék pl. Mallorca-n. Szerintem a Balatonra se nyáron kéne jönni. Ilyenkor ősszel és a többi évszakban is gyönyörű, élhető, tele jó helyekkel. Kirándulási célpontokat, szuper éttermeket, borászatokat mindig talál az ember, csak némi erőfeszítést kíván azoktól, akik elindulnak.

K. A.: A Balatoni Kör is ezt a célt fogalmazta meg, hogy ráirányítsátok a figyelmet az egész évben élményeket jelentő Balatonra.
P. G.: Örülök, hogy egy ilyen alulról jövő kezdeményezés, mint a Balatoni Kör különösebb támogatás nélkül idáig eljutott, ilyen ismert lett. A tagok nem csak jó szakemberek, de tényleg jó emberek is, nagyon színvonalas helyeket vezetnek és erre van szükség. Tényleg elegem van a szezon kifejezésből, a tömegből és még egy szó van, amit ki nem állhatok, az a hekk. Végre elértük, hogy nem északi és déli partot emlegetünk, hanem Balatont. Nem rivalizálunk, nem egymás ellen harcolunk, hanem egymást erősítjük.

6. tétel: Irsai Olivér

P. G.: Ideje, hogy megkóstold a „zászlós” pálinkánkat.
K. A.: Mi? 68 fokos?

A „zászlós” pálinka. Fotó: Krausz Andrea

P. G.: Ez a tavalyi sikertörténet, az idén is az lesz.

K. A.: A Fenegyerek márkanév elég találó.
P. G.: Egy újságíró találta ki. Én kimondom, amit gondolok, nem szeretem, ha dicsérni kell valamit, ami nem jó, de már nem vagyok forradalmár. Nem a pénzt gyűjtöm, hanem az élményeket. Azt szoktam mondani, hogy itt nem sietünk sehová, ez a nyugalom szigete.
K. A.: Köszönöm, és majd átküldöm az interjút, hogy olvasd át…
P. G.: Rendben. Én meg nem hagyom jóvá… :))))

Krausz Andrea

Olvass tovább a Balatoni Kör többi tagjáról is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva