Mészáros Annarózsa | 2021.06.14. 08:00
Babával a strandon – mikor pancsolhat a tó vizében?
Végre itt a strandidő és te is pancsolnál a kisbabáddal a langyos Balatonban!? Mielőtt kiköltözne az egész család a partra, olvasd át szakértőnk, Dr. Szabó Gabriella gyermekorvos jó tanácsait, hogy valóban felhőtlenek legyenek a nyaralás pillanatai!

1. Vízhezszoktatás
3-4 hónapos korban érdemes elkezdeni a gyermekek vízhez szoktatását. Ekkor még működik a búvárreflex és a gyermek már az összes kötelező oltását is megkapta. A babaúszás kezdetekor nagyon kell ügyelni arra, hogy csak ellenőrzött, babák számára kialakított uszodába vagy ellenőrzött, tiszta vizű természetes vízbe vidd gyermekedet. A Balaton tökéletes választás, hiszen a legtöbb strand kiváló minősítéssel bír!

 

Káros vagy hasznos az úszógumi?

A legtöbb kisgyerek imádja a vizet, és azonnal saját közegeként viselkedik benne. Persze ez attól is függ, hogy mit lát otthon a szüleitől. Az idősebb generáció még viszonylag ritkán, és a negyvenes-ötvenesek is jóformán csak nyaranta találkoztak vízzel, így sokan nem tudnak úszni, nincs vízbiztonságuk, és gyakran félnek is a víztől. Mattesz Csilla úszóedző és -oktató több, mint 20 éve foglalkozik babákkal és gyerekekkel. Tőle kérdeztük, hogy vajon a gyönyörű és változatos formákban kapható úszógumik és egyéb kiegészítők segítik a kicsiket a vízben, vagy inkább hátráltatják az úszástanulásban őket?

Olvass tovább itt!

2. Az első alkalom
Az első alkalommal a lábak pancsoltatásával kezd a vízzel való ismerkedést. Néhány alkalom után jöhet a szép lassú, óvatos lemosás. Figyeld a jelzéseit, ha félelmet, tiltakozást észlelsz gyermekeden, akkor ne erőltesd a dolgot. Kis pihenő és más tevékenység után újra nekiállhattok az ismerkedésnek. A lényeg, hogy élvezze a vízzel való találkozást!

3. Indulhat a strandolás
Egy éves kortól ajánlott a közösségi strandolás. Addig inkább vigyél a strandra magaddal saját kis pancsolót, ahol árnyékos helyen a gyermeked eljátszhat. A gyermekmedencék vize mindig melegebb, így táptalaja tud lenni a fertőzéseknek, a pici babák immunrendszere még nem olyan ellenálló, mint az egy év feletti gyermekeké. A Balaton vize tiszta, de mindig legyenek felnőttek is a gyerekekkel!

Hatalmas vízi játszóvár nyílik a siófoki strandon

4. Napvédelem
Tűző napra sose vidd ki a gyermeked, s figyelj az árnyékolásra. Könnyű kis sapka, kendő, babakocsira szerelhető napernyő legyen nálad. Minimum 50 faktoros fizikai fényvédővel védheted babád bőrét a leégés ellen. Ügyelj rá, hogy árnyékban is kenve legyen a csöppség, hiszen a fák levelei között átszűrődő napsugár is erős lehet számára. Pancsolás után fontos az újrakenés, hisz a vízben leázik a bőréről a védőkrém. Viszont a vízfelületen visszatükröző fény is okozhat leégést. Ha vízbe mentek, ne feledd a parton a fejfedőt!

5. Hűtés-fűtés
A hűtés mellett gondoskodj gyermeked fűtéséről is. Ne várd meg, amíg reszketni kezd a vízben vagy libabőrös lesz. A lila száj már egy régebb óta fennálló fázást feltételez. Fürdőzés után az úszópelenkát mihamarabb hámozd le, hiszen a hűvös vízzel telt pelusban könnyen felfázhat a kicsi. Töröld át alaposan kis testét, száraz pelenka, nagyobbaknál száraz alsónemű felmelegítheti a hideg popsit. Köntöst, bebújós törölközőt, több váltás száraz ruhát érdemes betenni a strandtáskába!

6. Inni kell!
A kizárólagosan szoptatott babáknak még a legnagyobb nyári melegben sincs szükségük egyéb folyadékpótlásra. Gyakoribb kínálás fedezi a folyadékigényüket. Féléves kortól vagy a hozzátáplálás kezdetétől viszont fontos, hogy gyakran kínáld tiszta vízzel gyermeked. Kerüld a gyümölcsleveket vagy szörpöket!

Nézd meg, milyen lehetőségeket kínálnak a babás családoknak a balatoni strandok!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva